BITKA ZA SPAS SEZONE

Stožer i turistički sektor traže pridržavanje mjera, šef splitske Infektivne: ‘S koronom ćemo se boriti još 2 godine‘

U Hrvatskoj dnevno gotovo dvostruko više novozaraženih nego lani u srpnju
 Jure Miskovic/Cropix

"Situacija u Hrvatskoj epidemiološki je lošija ove godine negoli u iste dane prošle godine. Sada prosječno imamo 104 novozaražena dnevno, a prije godinu dana imali smo ih 68. Ovog tjedna imamo povećanje novozaraženih za 18 posto”, poručio je jučer Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, na konferenciji za medije Stožera Civilne zaštite. Prošle godine u prvih 16 dana srpnja imali smo 1232 novozaražena, a ovog srpnja do jučerašnjeg dana imamo ih 1586. Upravo zahvaljujući ovakvom trendu cijeli jadranski dio Hrvatske od četvrtka je narančasti na koronakarti ECDC-a.

Ministar Davor Božinović naglašava kako to samo po sebi ništa ne mijenja. “No, činjenica je da kad krene infekcija, ona se brže širi nego što se zaustavlja. Teško da možemo u kratko vrijeme postići neki obrnuti efekt, već računamo da će biti povećanja. No, nije isto raste li jedan do dva posto tjedno ili ide eksponencijalno, 30, 50 posto. Onda ulazimo u crveno”, rekao je Božinović.

Povratak u zeleno

U Nacionalnom stožeru, dakle, ne računaju da ćemo se tako brzo vratiti u zeleno, ali trebamo pokušati. Iako mnogi već zazivaju nove, oštrije, epidemiološke mjere, Božinović ukazuje na činjenicu da Istra ima najbolju epidemiološku sliku upravo zato što se tamo mjere poštuju.

“Moramo biti svjesni da sve ono što piše u odlukama treba provoditi. Te odluke i preporuke HZJZ-a nisu napisane samo da bi se nešto napisalo. Ako piše razmak, covid-potvrda, kontrola epidemiološkog događaja, ako svi znamo koji su to događaji koji se ne mogu kontrolirati, takve događaje treba zabraniti. Od toga ne treba praviti znanost. Ako vidite da je negdje više od 100 ljudi, ili nekoliko stotina, ako ne možete znati epidemiološki status svakoga od njih, to treba zabraniti. Zato postoje svi instrumenti u odlukama stožera, to se mora primijeniti na lokalnoj razini", poručuje Božinović.

Inače, na jučerašnjoj konferenciji za medije članovi Stožera najprije su skinuli maske, a onda su ih vratili. Razlog? Informirani su da svi nazočni novinari nisu imali covid-potvrdu iz koje bi bio razvidan njihov koronastatus. Naime, i dalje su na snazi epidemiološke mjere po kojima u zatvorenom treba nositi maske ako svi nazočni ne mogu dokazati ili da su cijepljeni ili da su negativni na brzom antigenskom odnosno PCR testu.

image
Prosječno imamo 104 novozaražena na dan, a prije godinu dana imali smo ih 68
Hanza Media

75% turističkog prometa

S obzirom na činjenicu da korona ne spava, a da je na Jadran stigao velik broj turista, uloga lokalne samouprave u kontroliranju striktne primjene postojećih epidemioloških mjera i kažnjavanje neodgovornih u ovom je trenutku ogromna ako se želi dulja turistička sezona. Drugim riječima, nema okupljanja većeg broja ljudi ako se ne može kontrolirati njihov koronastatus, a distanca od metra i pol na otvorenom i dva u zatvorenom uz maske ako nisu svi cijepljeni odnosno nemaju covid-potvrdu i dalje je na snazi kao i ograničenje radnog vremena. Neki kažu da bi Dalmacija trebala zaboraviti na godišnje odmore ako je namjera imati turističku sezonu jer sve županijske i općinske službe morale bi biti angažirane na kontroli primjene mjera i kažnjavanje neposlušnih.

I podaci od jučer potvrđuju ne baš optimistične brojke. Zabilježen je 131 novozaraženi. U bolnicama je bilo 112 pacijenta od kojih 12 na respiratoru. Ni jedna osoba u posljednja 24 sata nije umrla. No, cijepljenje i dalje ne ide očekivanim tijekom pa je u jednom danu prvom dozom cijepljeno tek 7835 osoba, a ukupno je potrošeno gotovo 30.000 doza.

Sve se to događa u trenutku kad je hrvatski turizam krenuo uzlaznom putanjom i trenutno je na 75 posto prometa iz 2019. godine, ali, nažalost, sve više je i novozaraženih koronavirusom. Činjenica da se u posljednja tri tjedna broj zaraženih povećava za gotovo 20-ak posto traži konkretne mjere koje bi barem stabilizirale situaciju, odnosno da priobalna Hrvatska ne "zaroni" u crveno što ozbiljno prijeti ako broj zaraženih u dva tjedna prijeđe 50 na 100.000 stanovnika.

image
Najpogođenije zemlje su Britanija, Cipar, Španjolska, Portugal i Nizozemska
Hanza Media

"Nažalost, ovo što se događa nije neuobičajeno. Svjedočimo povećanju broja oboljelih i u Španjolskoj i u Portugalu, ali očekujem da će se to početi događati i u drugim zemljama. Ne bi bio problem da se zaraze samo mladi jer oni neće puniti bolnice, što je i najveća opasnost od korone. No, problem je što bi zbog loše procijepljenosti starijih, ne samo u Hrvatskoj, broj hospitaliziranih mogao ponovno rasti", kaže prof. dr. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektivne bolesti KBC-a Split. Dodaje da postoje samo dva načina borbe protiv korone, i to da se pusti nekontrolirana zaraza, a posljedica bi bila puno mrtvih, ili da se inzistira na cijepljenju i epidemiološkim mjerama kako bi se šteta svela na minimum jer u suprotnom neizbježno uskoro "putujemo" u crveno. Prema Ivićevim procjenama, s koronom ćemo se boriti i iduće dvije godine.

Poseban režim

S obzirom na sve veći broj zaraženih, turistički je sektor poslao apel svima koji su zainteresirani da turistička sezona u Hrvatskoj bude uspješna, a za to je nužno dobro epidemiološko stanje. U potpisu apela su uz direktora HUT-a Veljka Ostojića i udruženja ugostitelja, marina, čartera, rent-a-cara, prijevoznika. Traže da se odmah krene s provođenjem svih epidemioloških mjera i pojača kontrola te primijene sankcije na one koji ih ne provode. Drže da je osobita pozornost potrebna u provođenju epidemioloških mjera, sukladno preporukama epidemiologa, na granicama te tamo gdje se okuplja veći broj ljudi. Poseban režim trebao bi vrijediti za dolazak gostiju iz trećih zemalja, a također bi se trebalo tražiti da se na ECDC-ovoj karti rade razlike između primorskih županija kako ne bi "stradale" one u kojima je mali broj zaraženih, a trenutno su primjerice u narančastom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:48