IVAN ĐIKIĆ

‘Stožer je potkapacitiran, nema nijednog virologa. Treba vidjeti tko nije dobar i zamijeniti ga‘

Od sredine studenog Hrvatska ima jedan spiralni pad u lošim brojevima, znači spiralno povećenje incidencije zaraženih, rekao je
Ivan Đikić

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno je 1472 nova slučaja zaraze koronavirusom. U protekla 24 sata testirano je 5798 novih osoba. Na bolničkom liječenju je 2857 osoba. Na respiratoru je ukupno 284 bolesnika, u odnosu na jučer 29 novih. Preminulo je 65 osoba.

Znanstvenik Ivan Đikić za N1 je komentirao aktualnu situaciju s pandemijom koronavirusa.

Govoreći o brojkama zaraženih tijekom vikenda, Đikić je rekao da se brojke trebaju uspoređivati u dužem periodu, barem tjedan ili dva tjedna.

"Od sredine studenog Hrvatska ima jedan spiralni pad u lošim brojevima, znači spiralno povećanje incidencije zaraženih, mi smo najgori u Europi i to je nešto što traje već duže vrijeme i taj trend je jako zabrinjavajući u Hrvatskoj", rekao je Đikić.

I građani se pitaju što nam se događa u zadnjih mjesec i pol i drugo pitanje - tko je odgovoran za to. Normalno da su odgovorni nadležni, ali moramo pogledati širu odgovornost, a to je kako su sudjelovali građani, mediji, znanstvenici, pogotovo oni koji su promovirali krive poruke. Odgovornost svih njih trebala bi se javno propitati, rekao je Đikić.

Istaknuo je da ga zabrinjava da su pitanja koja su postavljena u medijima, kako o odgovornosti, tako i djelima, ostala neodgovorena. "Da bismo pobijedili krizu, moramo vidjeti tko su ljudi koji nisu dovoljno dobri, kako bi ih se zamijenilo. Nisu ni u Stožeru svi najbolji i ako trebaju mijenjati nekoga, to treba napraviti. Stožer je potkapacitiran na način da nema niti jednog jedinog virologa u svom članstvu", rekao je Đikić, spomenuvši slučaj virologa Stipana Jonjića, koji je renomiran u svjetskim razmjerima.

"Stožer bi se trebao proširiti i reevaluirati, kako bi vidio koje su slabe točke", rekao je Đikić.

"Ne zanima me tko ima koju iskaznicu koje političke stranke, ako dobro radi svoj posao. Problem kod kolege Krunoslava Capaka, a i drugih, jest kad stavi politiku ispred struke, zbog političkog pritiska. Tu pada povjerenje, slika i kredibilitet tih ljudi", rekao je Đikić, dodavši da se to najbolje vidjelo na primjeru Kolone sjećanja u Vukovaru.

Hrvatska je bila u zadnjem valu zemalja koje su se odlučile na strože mjere i zato je situacija ovakva kakva jest, rekao je Đikić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:35