RAZORENI DOMOVI

Stožer o obnovi na Baniji: Do kraja siječnja natječaji za radove u vrijednosti 800 milijuna kuna

Na sastanku je prezentiran dosadašnji tijek obnove po svim modelima te javni poziv za korištenje novca iz Fonda solidarnosti

Razrušena Banija

 Ranko Suvar/Cropix

Do sada je u obnovi potresom razorene Banije ugovoreno radova u vrijednosti 215 milijuna kuna, u fazi natječaja je vrijednost radova od 380 milijuna, a kroz natječaje do kraja siječnja dodatnih 250 milijuna kuna odnosno ukupno 800 milijuna kuna.

Istaknuto je to na redovitoj sjednici Stožera Civilne zaštite za sanaciju posljedica potresa na Banovini, koja je u utorak održana u Petrinji.

Na sastanku je prezentiran dosadašnji tijek obnove na Banovini po svim modelima te javni poziv za korištenje novca iz Fonda solidarnosti EU u iznosu od 319,2 milijuna eura, navodi se u priopćenju Stožera objavljenom na internetskim stranicama.

Značajan napredak u nekonstrukcijskoj obnovi

Značajan je napredak, istaknuto je, vidljiv u nekonstrukcijskoj obnovi stradalih objekata na Banovini te je do sada ugovoreno 4.840 kuća, od čega je obnovljena 1.151 obiteljska kuća u koje se vratilo 6.600 osoba.

U tijeku su radovi na još 851 obiteljskoj kući, dok su 608 kuća obnovili sami vlasnici uz sredstva koje je dodijelila Vlada RH.

Raspisan je i novi natječaj za obnovu dodatnih 1.200 kuća, čime se prelazi broj od 6.000 što obnovljenih što ugovorenih kuća od ukupno 8.193 zaprimljenih zahtjeva.

Iz Stožera za idući tjedan najavljuju potpisivanje ugovora za gradnju prvih 30 kuća, a do kraja siječnja za njih još 90, a do tada će biti objavljeni i natječaji za dodatnih 150 obiteljskih kuća.

Kod izgradnje višestambenih zgrada, uz natječaj koji je raspisan 29. prosinca prošle godine za izgradnju četiri zgrade u Petrinji, uskoro će biti raspisana još dva natječaja i to za još četiri zgrade u Petrinji i dvije u Glini.

"Izraženo u financijskoj vrijednosti, do sada je u obnovi ugovoreno 215 milijuna kuna, u fazi natječaja je vrijednost 380 milijuna, a kroz natječaje do kraja siječnja dodatnih 250 milijuna kuna, što je ukupno 800 milijuna kuna", navodi Stožer.

image

Razrušena Banija

Ranko Suvar/Cropix

Na sastanku je gradonačelnicima i načelnicima s potresom pogođenog područja te predstavnicima državnih institucija prezentiran javni poziv za sredstava Fonda solidarnosti EU, a novac je namijenjen obnovi javnih ustanova, poglavito u području obnove kulturne baštine, ali i infrastrukture - prvenstveno energetske i prijevozne.

Korisnici su upoznati s rokovima za podnošenje kao i iznosima po pojedinim područjima ulaganja.

Sve interventne sastavnice Stožera na sjednici su izrazile spremnost za intervencijom bilo kojeg oblika, s obzirom na stalno podrhtavanje tla, kao i na zimske uvjete.

Raspisan je i poziv za dodjelu bespovratnih sredstava "Priprema projektno-tehničke dokumentacije u području digitalne i zelene transformacije", navodi Stožer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:02