VEĆ JE NA SNAZI

Stožer se oglasio o mjeri koju su Talijani uveli na svojim granicama za sve koji dolaze iz RH

Odluka se ne odnosi isključivo na RH državljane, već na sve osobe koje su boravile u Hrvatskoj, uključujući i talijanske državljane
Arhiva
 Jure Makovec/AFP

Nakon što je jučer stigla vijest da su talijanske vlasti naredile obavezno testiranje na koronavirus za sve koji u zemlju stignu iz Hrvatske, Grčke, Malte i Španjolske, stiglo je i pojašnjenje takve iznenadne odluke.

Na početku epidemije koronavirusa Italija je bila najpogođenija europska država, ali je uspjela smanjiti broj zaraženih, no dužnosnici strahuju od ponovnog širenja zaraze.

Talijanske vlasti su u srijedu zabilježile 481 novozaraženih i 10 novih slučajeva, dvostruko više nego koliko ih je prosječno bilo u lipnju kad je počelo ublažavanje restriktivnih mjera uvedenih u ožujku. Istodobno, Hrvatska je u srijedu sa 130 novozaraženih zabilježila drugi najgori dan od početka pandemije, dok je Grčka s 262 slučaja zabilježila rekordan broj novooboljelih.

Nacionalni stožer pojasnio je putem Twitter profila koronavirus.hr detalje takve odluke.

- Da, prema odluci koja je stupila na snagu, sve osobe koje ulaze u Italiju iz Hrvatske moraju prilikom ulaska podastrijeti negativan test koji nije stariji od 72 sata ili se u roku od 48 sati, od ulaska u Italiju, podvrgnuti testiranju. Odluka se ne odnosi isključivo na RH državljane, već na sve osobe koje su boravile u Hrvatskoj, uključujući i talijanske državljane, napisali su u odgovoru na upit korisnika Twittera.

Također su pojasnili da za prolazak kroz Italiju nije potrebno testiranje.

- Tranzit, trenutno, nije ograničen i ne treba negativan test. Postoji mogućnost da se tranzit uskrati u slučaju da je osoba (državljanin neke od država članica EU) u periodu od 14 dana prije tranzita, boravila ili tranzitirala kroz neku od država koje se nalaze na "crvenoj listi", napisali su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 17:32