FRUSTRIRANI SPOROŠĆU

Stožer se žali da ne može naći ‘bauštelce‘, a Ikić Baniček tvrdi: ‘Opsjedaju me tvrtke i obrtnici‘

Ni glinski gradonačelnik Janković, ni petrinjska Komes ne znaju u ovom trenutku koliko je obnovljenih objekata
 Damir Krajac/Cropix

Kako situaciju vezanu za obnovu vide gradonačelnici triju najvećih potresom najpogođenijih gradova - Siska, Petrinje i Gline? Nitko od njih zapravo nije zadovoljan, no svatko to iskazuje na svoj način, moguće je razlog tome i njihova različita politička obojenost, od sisačke Kristine Ikić Baniček (SDP) koja žestoko kritizira Stožer za obnovu, nezavisnoga glinskog gradonačelnika Ivana Jankovića koji nudi rješenja do petrinjske Magdalene Komes (HDZ) koja je pak puna razumijevanja.

- Jedini objekti obnovljeni nakon potresa u Sisku privatne su kuće i poslovni objekti i zgrade u vlasništvu Grada Siska, jer su privatni vlasnici i Grad jedini samoinicijativno krenuli s obnovom. Organizirane državne obnove nema, nije počela. Nemoguće je procijeniti koliko će vam dugo trebati da dođete do cilja ako stojite, tako je i nemoguće procijeniti koliko će trajati obnova kad nije ni počela. Počela su isključivo rušenja objekata za koje su gradovi prikupili apsolutno sve suglasnosti i platili potrebne elaborate - kaže sisačka gradonačelnica, dodajući da se ni rušenja ne provode u skladu sa zakonom i pravilnikom o obnovi, za koji ravnatelj Fonda Vanđelić sam priznaje da je neprimjenjiv, nego vjerojatno po Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda.

Na "časnu pionirsku"

Kaže da nitko ne zna po kojim kriterijima je Stožer angažirao tvrtke koje ruše, niti koliko ti poslovi stoje.

- Upravo je pri kraju rušenje zgrade u vlasništvu Grada Siska u ulici S. i A. Radića, no rješenje Ministarstva graditeljstva o rušenju ili o obnovi nismo zaprimili nikad. Ruše na "časnu pionirsku" a da ljudima pri tome ne izdaju rješenje o obnovi. S druge strane, niti jedan objekt koji predstavlja opasnost za ljude i druge objekte, a za koji nema 100-postotne suglasnosti suvlasnika, nije niti taknut! - govori gradonačelnica.

Dok iz Stožera vape za radnom snagom, Gradonačelnica Ikić Baniček nudi sasvim obrnutu priču:

- Ne znam što su vam u Stožeru rekli, ali znam da mene opsjedaju građevinske tvrtke i obrtnici iz Siska koji žele da ih netko angažira na rušenju i mole bilo kakav posao. Dosad je tvrtke za rušenje angažirao isključivo Stožer bez postupka nabave, valjda na temelju osobnih poznanstava. Ne vidim kako bi problem mogao biti nedostatak radne snage ako Fond još nije zaprimio rješenja o obnovi bilo čega - kaže.

Ni glinski gradonačelnik Janković, ni petrinjska Komes ne znaju u ovom trenutku koliko je na području gradova kojima upravljaju obnovljenih objekata, odnosno koliko ih treba još obnoviti, što je prilično čudno. Oboje kažu da Stožer te podatke vodi zbirno za čitavo područje.

Novi modeli

- Blago rečeno, situacija je vrlo složena. Morat će se brže reagirati i primjenjivati neke nove modele. Jesen je pred vratima, zima je tu, vrlo brzo će doći minusi. Trebalo bi uvažiti neke modele koje smo predlagali kako bi se sve ubrzalo - za ruralne dijelove ići s varijantom montažnih ili drvenih objekata. Nemamo više vremena za sastanke spoznaja, moramo početi djelovati operativno - kaže Janković.

Njegova kolegica iz Petrinje Magdalena Komes zadovoljna je jer su "uklonjeni brojni objekti koji predstavljaju opasnost, iako gledajući na onu konačnu brojku, koliko ih još ima, moglo bi to malo brže".

- Bojim se da ima puno objektivnih okolnosti koje sprečavaju brži tempo. Svi rade na rješenjima, morat ćemo biti strpljivi dok se sve to pokrene - puna je razumijevanja gradonačelnica Komes.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:11