STANJE SVE TEŽE

Stožer strahuje da se virus počinje seliti s mora, doznajemo nove planove vezane uz mjere!

Apeliram na mlade da paze, da se pridržavaju mjera i kada dođu u svoje gradove, da prorijede kontakte - rekao je ministar Vili Beroš
 Davor Pongracic/Cropix

Zbog dviju svadbi pojavila su se nova žarišta gdje se očekuje veći broj zaraženih. Jedna je svadba održana u ivanečkom kraju u Varaždinskoj županiji, a druga Metkoviću u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Naime, kod devet osoba iz Metkovića dijagnosticiran je Covid-19 i svi su povezani sa svadbom. U Varaždinskoj je županiji pozitivno pet osoba koje su bile na vjenčanju, a iz tamošnjeg stožera kažu kako očekuju da će sljedećih dana taj broj rasti.

Iako je kontinentalni dio zemlje u zadnja dva mjeseca, što se tiče koronavirusa, bio "mirna zona", povratkom lokalnog stanovništva s mora virus se polako seli na kontinent. Naime, sve više stožera objavljuje podatke o zaraženim povratnicima s godišnjih odmora, i to uglavnom mlađe dobi.

"Epidemiološka situacija je narušena i više je ne možemo smatrati zadovoljavajućom. Apeliramo još jednom da se maksimalno pridržavamo uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Osobe koje se vraćaju s ljetovanja ili nekog drugog rizičnog područja moraju biti odgovorne i ne približavati se starijim i bolesnim osobama barem prvih 7 dana po povratku, a u slučaju pojave simptoma bolesti obavezno se moraju javiti svojem liječniku obiteljske medicine radi upućivanja na liječenje i izolaciju.

Strogo pridržavanje epidemioloških mjera u ovom trenutku je neophodno i nužno ako želimo imati zdravu zajednicu", rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

image
Robert Vugrin, načelnik županijskog stožera civilne zaštite.
Zeljko Hajdinjak/Cropix

S njim se slažu i u Nacionalnom stožeru iz kojeg su naglasili da postoji bojazan širenja virusa na kontinent.

"Apeliram na mlade da paze, da se pridržavaju mjera i kada dođu u svoje gradove, da prorijede kontakte, neka se ne druže barem sedam dana i tako sačuvaju i sebe i svoje bližnje", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Stožer Splitsko-dalmatinske županije, koja danima stoji najlošije na razini Hrvatske, prvi je krenuo u sanaciju žarišta. Naime, u Imotskoj krajini je detektiran veći broj zaraženih koji se vežu uz okupljanja, te su od Naciocionalnog stožera zatražili, što je danas i potvrđeno, da se uvedu strože mjere. Odlučeno je da se od ponedjeljka na području Imotskog i općina Cista Provo, Lovreć, Lokvičići, Podbablje, Proložac, Runovići, Zagvozd i Zmijavci uvode epidemiološke mjere, koje su za sada propisane na 14 dana. Mjerama se broj gostiju na svadbama ograničio na 50, a isti broj može prisustvovati i na pogrebima, s tim da se sućut ožalošćenima ne smije izraziti bližim kontaktom.

Kako bi bili sigurni da će se to poštovati, ista mjera je dana i za obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja pružaju ugostiteljske usluge, tako da ne smiju primiti više od 20 osoba. Također, barovi i drugi ugostiteljski objekti smiju posluživati samo na otovorenom prostoru.

S obzirom na situaciju, mjere su bile očekivane, a u sljedećim se danima očekuju i prijedlozi ostalih lokalnih stožera, i to prvenstveno onih koji imaju lošiju situaciju. Za ponedjeljak je, s tim temama, najavljen sastanak Nacionalnog stožera s predstavnicima lokalnih stožera. Naime, iz Nacionalnog stožera su rekli da lokalni stožeri najbolje znaju situaciju na terenu te da je dobro da sami daju prijedloge, koje će oni usvojiti.

Kako neslužbeno doznajemo, ako se situacija i dalje bude pogoršavala, postoji mogućnost da se lokalne mjere pretvore u nacionalne, pogotovo zato što počinje školska i akademska godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 14:45