KORONAVIRUS

Stožer: Sustav u Istri potpuno stabilan i ispunjava sve potrebe građana

Evidentan je porast broja srednje teško do teže oboljelih osoba, koje su čak i mlađe životne dobi u odnosu na prvi val epidemije
Dino Kozlevac
 Goran Sebelic/Cropix

Istarski Stožer civilne zaštite izvijestio je u četvrtak poslijepodne kako sustav u Istri, unatoč porastu broja novozaraženih, potpuno stabilan i u ovom trenutku ispunjava sve potrebe građana Istarske županije.

Ističući kako je posljednjih dana povećan broj srednje teško do teže oboljelih od covida-19 u Istarskoj županiji, Stožer je na osnovi epidemioloških ispitivanja zaključio da su osnovni izvor povećanog broja novozaraženih osoba obiteljska okupljanja - u užoj i široj obitelji te kontakti ostvareni u poslovnim prostorijama zbog nepridržavanja osnovnih preventivnih epidemioloških mjera.

"S obzirom na povećani broj, koji rezultira i povećanim brojem hospitalizacija, trenutačno su 23 osobe u Općoj bolnici u Puli i dvije u primarnome respiratorskom centru i Rijeci. Evidentan je porast broja srednje teško do teže oboljelih osoba, koje su čak i mlađe životne dobi u odnosu na prvi val epidemije tijekom proljeća", rekao je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

Ponovio je da u kliničkoj slici prevladavaju ozbiljne smetnje dišnog sustava, a najteže kliničke slike imaju pacijenti koji istodobno boluju i od drugih kroničnih bolesti.

Dugotrajno povećani broj novozaraženih osoba na dan rezultirat će povećanim brojem osoba koje će trebati bolničko liječenje, što će znatno opteretiti bolnički sustav i mogućnost pružanja svih usluga zdravstvene zaštite. Uza sve preventivne epidemiološke mjere koje su na snazi, primjenjuje se i nužna mjera nošenja zaštitnih maski ili medicinskih maski u svim zatvorenim objektima, uključujući i ugostiteljske, istaknuli su iz Stožera.

Dodali su kako su poslodavci, zbog velikog broja novozaraženih koji su kontakte ostvarili radom i boravkom na poslu, u poslovnim dužni osigurati primjenu svih epidemioloških mjera koje je propisao Nacionalni stožer civilne zaštite, a posebno primjenu odluke o nužnim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti.

Stožer je pozvao sve koji imaju simptome koji mogu upućivati na covid-19 da preko izabranog liječnika obiteljske medicine obave testiranje te da dok ne dobiju rezultate ostanu kod kuće.

Stožer civilne zaštite Istarske županije pratit će kretanje broja novozaraženih na području te županije te će - ako sadašnje mjere uskoro ne dovedu do poboljšanja situacije - donijeti restriktivne mjere koje će se odnositi na okupljanja i sportske manifestacije. Sustav je potpuno stabilan i u ovom trenutku ispunjava sve potrebe građana Istarske županije, zaključili su iz istarskog Stožera civilne zaštite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:12