OBRAČUN NA KVARNERU

'STOŽER ZA OBRANU HRVATSKE RIJEKE' ZAPRIJETIO 'MIRNODOPSKOM OLUJOM' Obersnel: 'Sve sam prijavio policiji, očekujem da održe javni red'

 
Vojko Obersnel
 Tomislav Kristo / CROPIX

Mirnodopskom Olujom zaprijetio je Stožer za obranu hrvatske Rijeke iza kojega stoje lokalni pravaši predvođeni Nikicom Augustinovićem iz Omišlja, a na ove je prijetnje riječki gradonačelnik Vojko Obersnel odgovorio prijavama policiji.

Augustinović, predsjednik primorsko-goranskog HSP-a, a koji se potpisuje i kao voditelj Stožera za obranu hrvatske Rijeke, za Novi list je izjavio kako njegova stranka podržava projekt Europske prijestolnice kulture 2020, a ne EPK 1945.

Za tamošnje pravaše sporno je postavljanje zvijezde petokrake na Riječki neboder, dijeljenje komunističkog manifesta i 'Jugo joga'.

- Kako stvari stoje, za autora Nemanju (riječ je o Nemanji Cvijanoviću koji je autor ovog projekta, op.a.) čak je i petokraka nekakva umjetnost. Vidite, gradonačelniče Obersnel, petokraka je za nas upravo suprotno, petokraka nije nikakva umjetnost, ona je - simbol zla! Možete biti sigurni kako postavljanje petokrake na riječki neboder neće proći! Dijeljenje nekakvog 'komunističkog manifesta' također neće proći kako ste zamislili, a niti performans nazvan 'Jugo Joga'. Kako rekosmo, u to možete biti sigurni! I upravo kako smo najavili, u slučaju pokušaja realizacije navedenih besramnih kvazikulturnih aktivnosti, s partnerima iz raznih građanskih inicijativa, Hrvatska stranka prava će pokrenut akcije širokih razmjera o kojima će javnost biti pravovremeno obaviještena! Naša poruka je - No passaran! Na koncu, ako je još uvijek primjereno razgovarati na ovaj način, preporučamo vam da trezveno prosudite i odustanete od te tri navedene kvazi kulturne instalacije, jer u suprotnom - krenut će mirnodopska Oluja, zaprijetio je Augustinović.

U HSP-u su uvjereni da se pod krinkom umjetnosti bivša Jugoslavija vraća u javni prostor.

- Napominjemo da je Rijeka europski grad kulture za 2020. godinu i ovakav način predstavljanja Hrvatske u Europi i svijetu sramoti i ljude, i grad, i državu koju predstavljaju. Riječane, Rijeku i Hrvatsku, poručuju.

Na njihove aktivnosti Obersnel je još ranije reagirao upozorivši da neki pojedinci postaju sve agresivniji, najavivši da će o svemu obavijestiti policiju.

- Dobro je, gradonačelniče Obersnel, da ste reagirali, dobar je to znak. No, to što ste odlučili ne sučeliti se javno s nama, nego zagovarate slanje kordona policije na naše članstvo i aktiviste, još je bolji znak. Znači, vi se stvarno bojite, kažu iz HSP-a za Novi list.

Kako u utorak navečer javlja N1, Obersnel je Stožer prijavio policiji.

- Ja sam, naravno, te prijetnje prijavio policiji. Ne zato što se bojim ja osobno ili bilo tko drugi, mislim da sam nebrojeno puta dokazao da baš nisam strašljiva osoba, ali od policije očekujem da održi javni red i mir i da se program EPK održi nesmetano, poručuje Obersnel.

Policijska uprava primorsko-goranska potvrdila je da je o napisima Stožera za obranu hrvatske Rijeke policiju obavijestio Grad Rijeka.

- Temeljem zaprimljenih obavijesti poduzimaju se policijski izvidi poradi provjere navoda, kao i utvrđivanja elemenata kaznene ili prekršajne odgovornosti, kažu iz policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:25