STOPIRANA INCIJATIVA

Stožer zabranio covid bor: Ljudima bismo poslali krivu poruku, a maske bi podsjećale na donje rublje

Načelnica stožera smatra da bi se kićenje Covid bora ljudima mogla poslati kriva poruka
Ilustracija
 Annebel Van Den Heuvel/Alamy/Alamy/Profimedia

Jedna od ovogodišnjih blagdanskih inicijativa Gradskog muzeja Bjelovar propala je i prije nego što je krenula u realizaciju.

Naime, kustosica muzeja Marijana Dragičević putem Facebooka je pozvala Bjelovarčane da muzeju doniraju maskice za lice kojima je trebalo biti okićeno jedno božićno drvce u gradu. Tzv. Covid bor trebao je u punom sjaju zasjati 28. studenog, na dan otvorenja bjelovarskog Adventa. No, Dragičević je danas javnost obavijestila da ne trebaju donositi maskice jer je kićenje Covid bora – zabranio Stožer civilne zaštite.

- Planirali smo maskicama okititi jedan bor u središtu grada. Ideja je bila da građani stave na bor maskicu i zažele da Covid što prije nestane. No, onda je Stožer sve stopirao – ispričala je Dragičević za Klikni.hr.

Zabranu kićenja Covid bora je potvrdila i sama načelnica Stožera civilne zaštite Grada Bjelovara Valna Bastijančić Erjavec.

- Bojimo se da bi se na taj način ljudima mogla poslati kriva poruka, da je maska ukras, a ne zaštitno sredstvo. U ovo vrijeme, kada su i protesti protiv rada Stožera, bilo bi dvolično da Stožer dozvoli da se maskice vješaju po boru. Medicinskih maski sada ima, ali može ih nestati – kazala Bastijačić Erjavec.

Dodaje kako je, kao profesorica likovne kulture, spomenuti problem sagledala i s umjetničkog aspekta.

- Platnena ili medicinska maskica na boru, na što će podsjećati? Na donje rublje. Pa zar ćemo se izrugivati Božiću? To čak nije ni performans, koji je u samoj svojoj srži ‘pikanje’ društva. Mi bismo ovim ‘pikali’ ljude, i one oboljele, i one koji rade s oboljelima i cijelog sustava u kojem je maska potrebna kao zaštita – kazala je Bastijančić Erjavec za Klikni.hr.

Dodaje kako zabrana Covid bora nije njezina osobna odluka već se prije stopiranja muzejske akcije konzultirala s ostalim članovima Stožera koji su je podržali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 05:26