POSLJEDICE POTRESA

Stradala nedavno obnovljena osnovna škola u Glini. Sada je neupotrebljiva pa je postala skladište

OŠ Glina ugostila je i dugoselske obrtnike da tu, u natkrivenom dijelu uz sporedni ulaz, kuhaju obroke
Ravnateljica OŠ Glina, Robertina Štajduhar.
 
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Još 28. prosinca OŠ Glina imala je moderne kabinete informatike, fizike i tehničkog. Dvije godine su se uređivali.

Dan kasnije, 29. veljače u 12.19 sati, sve je prekrila gusta prašina. Nakon što se zemlja tresla dulje od 20 sekundi, škola je velikim dijelom neupotrebljiva. Najgore su prošle upravo nove učionice i one čija je obnova nedavno počela. Lijepa velika zgrada, moderne arhitekture, izvana izgleda neokrnjena. Čak i kad se u školu uđe, na prvu se ne vide posljedice potresa. Kažemo to i ravnateljici Robertini Štajdohar koju nalazimo u učionici 3.b razreda u prizemlju. Koristi je kao kabinet, jer je njezin ured "u crvenom". Ista je oznaka na više od polovice učionica. Zatvoreni su cijeli hodnici, na ulazu prekrižene plastificirane trake, kao one policijske kojima se osigurava mjesto zločina.

image
Osnovna škola Glina
Zeljko Hajdinjak/Cropix

- Kad završi ovo s potresima, treba nam sigurno dva tjedna da detektiramo situaciju, a tek onda možemo razgovarati o modelu nastave - kaže ravnateljica Štajdohar.

Škola u Glini danas je svašta - samo nije škola. Iako, uči se u njoj puno, ali toga u kurikulumu nema. Humanosti.
Ravnateljica će je nazvati humanitarnim kampusom.

Svaki je kutak pun kutija s odjećom, hranom, igračkama, pelenama, vlažnim maramicama... Sa svime što je čovjeku koji ostane bez krova nad glavom dobro da se nađe pri ruci. Prvo za obitelji 470 učenika OŠ Glina, a onda i za sve kojima pomoć treba. Volonteri statičari svakoga jutra, nakon kratkoga sna, odavde odlaze na teren, s kojega se vraćaju tek navečer. I vatrogasci tu spavaju. A OŠ Glina ugostila je dugoselske obrtnike da tu, u natkrivenom dijelu uz sporedni ulaz, kuhaju obroke za mještane tog kvarta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:19