U SKLADU S PROPISIMA?

Stradala radnica Kauflanda bila je ‘Katica za sve‘, svi su je voljeli: ‘Jedna stvar, međutim, nikome nije jasna...‘

Mnoge je iznenadilo i što je žena u to doba noći uopće radila tamo
 Tom Dubravec/Cropix

O tragičnoj pogibiji radnice splitskog Kauflanda koja je izgubila život oko ponoći na radnom mjestu malo se toga zasad zna. Centar danas radi, ali je na njemu postavljena crna zastava i lampioni u čast preminule radnice. Kupaca je manje nego obično.

Ni policija ni DORH nisu objavili detalje radne nesreće, a Kaufland je medijima poslao izjavu kako će obitelji i zaposlenicima te splitske trgovine pružiti svu potrebnu pomoć, piše Slobodna Dalmacija.

Kako neslužbeno doznajemo, nesretna radnica je bila čistačica u centru, svi su je voljeli, godinama je radila tamo i živjela u blizini. Ljudi nam govore da je bila i osoba s invaliditetom, uskakala gdje god je trebalo... Svi su potreseni njezinom smrću.

Mnoge je iznenadilo i što je žena u to doba noći uopće radila tamo. Podsjetimo, vatrogasci su dojavu o tome da je zaglavila u preši za karton dobili pet minuta prije ponoći.

image
Duje Klaric/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix

Međutim, kad se zna da centar Kaufland za kupce radi svakodnevno do 22 sata navečer, onda su stvari malo jasnije. Kupci odu doma, ali radnicima tada posao ne prestaje, naročito onima koji moraju sve počistiti i posložiti da bi nas ujutro dočekalo čisto.

Istraga treba pokazati jesu li uvjeti rada bili u skladu s propisima.

- Treba utvrditi u kojim uvjetima je radila, jesu li se i u kojoj mjeri kršili uvjeti zaštite na radu. To se dogodilo oko ponoći, to je noćni rad, a on je posebno propisan. Sasvim sigurno i to utječe na njeno psihofizičko stanje - komentirao je odvjetnik Vinko Ljubičić za Novu TV ovaj slučaj.

image

Split, 150623.
U prostoru Kauflanda nocas je smrtno stradala zenska osoba nocas prilikom koristenja prese za karton.Kaufland je zatvoren.
Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image

Kaufland na Ravnim njivama u četvrtak je bio zatvoren, tragična smrt radnice pogodila je kolege i kupce

/Tom Dubravec/ Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 20:15