PREOKRET U SPLITU

Štrajk je gotov! Radnici oduševljeni, kamioni trube... Prije toga se Ivošević i sindikalist skoro potukli?!

Gradonačelnik Ivica Puljak je rekao kako mu je drago što je većina radnika prihvatila takav prijedlog i što se može početi s radom

Dogradonačelnik Bojan Ivošević među radnicima

 Duje Klaric/Cropix

Postignut je dogovor u Splitu te je štrajk radnika Čistoće prekinut, javlja Slobodna Dalmacija. Radnici se vraćaju na posao, izlaze sva vozila na teren, velika i mala.

Zaposlenici su dobili 100 eura bruto na plaću kao stalni dodatak za sve radnike. Gradonačelnik Ivica Puljak je rekao kako mu je drago što je većina radnika prihvatila takav prijedlog i što se može početi s radom. Krenili su kamioni na posao, zadovoljno trube pri odlasku na teren.

Nema onih 6 posto kojih su tražili, umjesto toga dobili su 100 euro bruto. Premda je prvi zahtjev sindikalaca bio 132 eura na plaću, prihvatili su nešto manji iznos. Za tri najniže plaćena radna mjesta, dogovoreno je povećanje koeficijenata za pet do šest posto.

- Financijski okvir je isti koji smo mi nudili. Samo je drugačija raspodjela. Danas je bilo više razgovora na koji način će se ti novci raspodijeliti, radnici su htjeli ovako, a nama je zapravo svejedno. Inflatorni dodatak nismo dogovorili - rekao je Puljak nakon sastanka sa predstavnicima štrajkaša.

Zamalo došlo do tučnjave

U Splitu je tako, nakon jutrošnjih informacija kako pokušaj dogovora između štrajkaša i gradonačelnika Ivice Puljka na početku štrajka nije uspio, došlo do preokreta. U izjavama danim za novinare prije nego je objavljeno kako je štrajk gotov međusobno su se optuživali, a zamalo je došlo i do tučnjave.

Jedan je kamion pokušao izaći iz prostora zgrade Čistoće, no štrajkaši su ga okružili i spriječili u tome.

Eskalirala je situacija između dogradonačelnika Bojana Ivoševića i sindikalista Marina Jadrića, a sve je završilo na rubu fizičkog sukoba, javlja Dalmacija danas. Na snimci objavljenoj na portalu Dalmacija danas se vidi kako Ivošević s rukama u džepovima hoda prema jednom muškarcu, koji je dignuo ruke u zrak. Reagirali su okupljeni pa nije došlo do tučnjave.

Nakon što je zaiskrilo između sindikalnog povjerenika Marina Jadrića i dogradonačelnika Bojana Ivoševića, pred medije je stao zamjenik gradonačelnika koji je rekao da su radnici "Čistoće" taoci povjerenika koji je "mimo zakona blokirao radnike koji žele raditi i zaraditi svoju plaću".

- Evidentno je da dolazi do poprijekih pogleda i prijetnji prema radnicima koji žele raditi, pa se postavlja pitanje koliko ih je uopće u štrajku i koliko ih je u strahu ako izađu raditi. Jasno je da se ovdje ne radi o pravima za radnike, jer s njima satima pričamo i svi su oni razumjeli financijsku situaciju "Čistoće" i koliko im možemo dati. Ovdje se radi o tome da sindikalni povjerenik doslovno zlouporabljuje svoju poziciju, radi nezakonite stvari, blokira ljude da zarađuju za svoj kruh, a sve to zbog neke svoje fotelje. Kao što znate, on je bio jedan od kandidata za direktora firme, nije izabran i očito više ne može objektivno prosuđivati - oštar je bio Ivošević te je dodao da je sindikalist Jadrić spreman blokirati mogućnost rada zaposlenicima "Čistoće". Navodi kako je nekoliko kamiona htjelo izaći, ali je bilo onemogućeno.

image
Duje Klaric/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix
image
Duje Klaric/
image
Duje Klaric/Cropix

‘Mnogi bi radili da se ne boje nasilničkog ponašanja‘

Komentirao je i incident s kamionom koji je trebao izaći iz kruga tvrtke gdje su od ranog jutra gotovo svi zaposlenici.

- Vi ste cijelo vrijeme bili prisutni, ne mora vam nitko ništa govoriti. Vidjeli ste kamion koji je pokušao izaći i gospodina Jadrića koji je nezakonito blokirao prolaz vozilu. Mnogi bi radili da se ne boje nasilničkog ponašanja sindikalnog povjerenika - rekao je Ivošević.

Nakon što su novinari postavili pitanje o nižim plaćama pometača, u usporedbi s onima koje su od strane Grada plasirane u javnost, Ivošević je rekao da oni nikada nisu iznosili plaće pometača.

- Mi smo objavljivali podatke za iznosače i vozače, a ne za pometače. Zato smo u ovim pregovorima bili dodatno spremni njima podignuti plaće - rekao je te dodao kako je sedam vozača "Čistoće" imalo plaću višu od njegove, kao zamjenika gradonačelnika.

Što se tiče impresivne direktorske plaće Ivice Karoglana, koja je također veća od one koju ima Bojan Ivošević, sam dogradonačelnik je komentirao da direktor ima veliku odgovornost i da nekada ima problema s “nasilničkim ponašanjem povjerenika”.

Zahtjev sindikalista da se u kolektivni ugovor "uglavi" sistematizacija, odnosno nazivi radnih mjesta i koeficijenata, komentirao je kao metodu koja je zadnji put postojala u Jugoslaviji.

- Tada su sindikati odlučivali o sistematizacijama, a ona smo se izborili za tržište i kapitalizam. Ovdje ne dolazi u obzir da Uprava ne upravlja firmom, nećemo popustiti pod takvim pritiscima i neće sindikalni povjerenik upravljati tvrtkom, već direktor - poručio je Ivošević.

Veli da su razgovarali s radnicima te da samo dio ljudi štrajka, jedan dio okupljenih je tek kolegijalan, a dio njih je pod strahom povjerenika. Dogradonačelnik Ivošević je rekao da oni još samo čekaju potvrdu sindikata kako pristaju na ove uvjete.

Naveo je da još uvijek nije dostavljen popis svih komunalnih djelatnika te tvrtke koji štrajkaju.

Grad će izdržati koliko god treba, ali nikada neće popustiti pred nasilničkim ponašanjem, zaključio je Ivošević.

Inače, ponovo je držao lekciju novinarima kako bi trebali izvještavati i da ga ne trebaju pitati da komentira nešto čemu su sami svjedočili.

image
Duje Klaric/
image
Duje Klaric/
image
Duje Klaric/
image
Duje Klaric/
image
Duje Klaric/
image
Duje Klaric/
image
Duje Klaric/
image
Duje Klaric/

Puljak: ‘Nisu prihvatili naše prijedloge‘

Gradonačelnik Ivica Puljak, koji je u krugu tvrtke Čistoća bio s radnicima i upravom tvrtke od početka štrajka jutros u 5,30 sati, izjavio je ranije jutros kako sindikalni predstavnici koji su organizirali štrajk najprije pristanu na nešto, a onda kasnije odustanu od toga.

"Najprije su zatražili podizanje koeficijenta plaće najniže plaćenim djelatnicima i mi smo to otišli dogovoriti s direktorom tvrtke Ivicom Karoglanom, a kad smo se vratili, ponudili smo povećanje koeficijenta najnižih plaća za 11,5 posto, za čistačice, pometačice i domare, umjesto 6 posto što smo mi ranije predlagali, ali štrajkaši to nisu prihvatili", rekao je Puljak novinarima.

S druge strane, povjerenik Nezavisnog sindikata u Čistoći Marin Jadrić je novinarima rekao kako sindikati nisu tražili povećanje najnižih koeficijenata plaća.

"Mi to nismo nikad tražili i oni predlažu sad nešto posve novo, mi tražimo jednako povećanje koeficijenta plaće za sve djelatnike Čistoće", istaknuo je.

Na opetovanu današnju gradonačelnikovu izjavu da su radnici splitske Čistoće nabolje plaćeni u Hrvatskoj u tom poslu, Jadrić je ponovno demantirao gradonačelnika tvrdeći da to nije točno.

Inače, Puljak je jučer izjavio da je neto plaća za ožujak zajedno s neoporezivim primanjima oko 1540 eura za vozače i oko 1400 eura za iznosače, a Jadrić kako je riječ o 950 eura za vozače i 860 eura za iznosače.

Sindikat: Direktor nije dostavio popis nužnih poslova, nije ga briga za škole

Splitski gradonačelnik danas je u jednom trenutku novinarima rekao kao su mu štrajkaši "upravo malo prije rekli da danas neće čistiti otpad u bolnicama, staračkim domovima, te u osnovnim i srednjim školama".

Desetak minuta kasnije Puljak je. nakon ponovnog razgovora sa štrajkašima, rekao da su oni "promijenili mišljenje" te će danas čistiti otpad u bolnicama i u staračkim domovima, ali u školama neće.

Sindikalni povjerenik je rekao novinarima kako je u znak dobre volje štrajkaški odbor odlučio danas odvoziti smeće iz bolnica i staračkih domova iako im direktor nije dostavio popis nužnih poslova.

"Mi dana nećemo odvoziti otpad iz osnovnih i srednjih škola jer nam direktor nije dostavio popis nužnih poslova, a to znači da ga nije briga za škole", kazao je sindikalni povjerenik.

image
Duje Klaric/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix

Puljak je kazao kako je od deset sindikalnih zahtjeva prihvaćeno devet te da štrajkaši inzistiraju da se kolektivnim ugovorom regulira sistematizacija radnih mjesta. "To je neprihvatljivo, jer bi u tom slučaju sindikati upravljali tvrtkom a ne direktor", smatra Puljak.

Puljak: Ja sam gradonačelnik, za čišćenje grada zaduženi su radnici Čistoće

Gradonačelnik je izjavio kako se ne zna koliko radnika štrajka, a Jadrić, pak, tvrdi da je jutros štrajka prva i dio druge smjene.

Odgovarajući na upit hoće li kao gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević jedan dan odraditi čišćenje po gradu, Puljak je odgovorio niječno.

"Ja sam gradonačelnik Splita, a za čišćenje grada zaduženi su radnici Čistoće", naglasio je. Također je rekao da će organizatori štrajka biti odgovorni ako se danima ne bude čistio otpad po Splitu zbog štrajka.

Direktor Čistoće Ivica Karoglan je u izjavi novinarima podržao stajališta gradonačelnika Puljka. A na upit kolika je njemu plaća, Karoglan je kazao "oko 17.000 kuna plus gorivo."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 18:30