StoryEditor
NE POPUŠTAJU

ŠTRAJK PROSVJETARA SE NASTAVLJA Sindikati otkrili u koje četiri županije sutra neće biti nastave

Štrajk prosvjetnih djelatnika nastavlja se u srijedu u Varaždinskoj, Istarskoj, Koprivničko-križevačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji ,a na Markovom trgu održat će se sindikalno-prosvjedni kulturno umjetnički program, najavila su u utorak dva školska sindikata.

Na Markovom trgu sutra će u 11 sati, uz konferenciju za novinare, nastupiti i sindikalni "band aid škole za život" i pokazati svoju kreativnost. Okupljanje će započeti u 10 sati na Trgu Republike Hrvatske odakle će se krenuti prema Markovom trgu, rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec na konferenciji za novinare.

"Poslat ćemo poruku da smo ovdje i da znamo i možemo puno toga", naglasio je.

Podsjetio je da je danas deveti dan štrajka s kojim se ušlo u treći tjedan, a u njemu, kaže, sudjeluje 92,37 posto zaposlenih u srednjim školama. Napomenuo je kako dobivaju snažnu potporu da ustraju u borbi za veće koeficijente zaposlenima u osnovnim i srednjim školama i time riješi problem zaostajanja plaća.

Mihalinec je podsjetio kako ponuda ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića o povećanju 2 + 2 više ne vrijedi i da se od toga odustalo. Sada se ponudilo povećanje 6,11 posto za sve, a prema njemu bi se zaostajanje u plaćama i dalje nastavilo, upozorio je.

Ministar bi se s nama cjenkao oko visine koeficijenata, ali odazvat ćemo se na svaki sastanak i neka nam dokaže da smo u krivu, jer znamo da kada se krene u razmjenu argumenata on sigurno gubi, ustvrdio je Mihalinec.

Očekujemo da nas se pozove na razgovor i spremni smo se odazvati, ali više ne moljakamo, dodao je.

Upitan o mogućoj zabrani štrajka Mihalinec je ustvrdio kako za to nema ni jedan argument, a ako do toga ipak dođe najavio je da će se sindikati za ostvarenje prava boriti drugim sredstvima.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem istaknula je kako u osnovnom školstvu štrajka 99,23 posto zaposlenika i da su i sindikati pomalo iznenađeni takvim odazivom, no da pokazuje visoku osviještenost zaposlenika.

Iako je ministar Aladrović izjavio da nije bilo pritisaka, njegove riječi ojačale se želju za štrajkom u borbi za bolji materijalni i društveni položaj. Vlada ignorira socijalni dijalog, partnere i štrajk pokazujući da im nositelji obrazovanja nisu bitni, ustvrdila je Šprem.

Želimo pokazati kako se treba boriti za dostojanstvo i svoja prava i to je prava škola za život, dodala je i poručila kako neće dopustiti da se gazi njihovo dostojanstvo i ponos.

Šaleći se na vlastiti račun dodala je kako će sutra na Markovom trgu u prigodnom programu, ako ona zapjeva, premijer možda dati i više od ponuđenih 6,11 posto povećanja samo da zašuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. kolovoz 2020 06:29