TOMAŠEVIĆEVA ZAMJENICA

‘Štrajk u Čistoći smatramo nezakonitim, vratite se na posao. Imamo cijeli niz sankcija...‘

Ovo nije održivo više od dva, tri dana, ispitujemo sve zakonske mogućnosti, rekla je Dolenec

Danijela Dolenec

 Damir Krajac/Cropix

Štrajk u Čistoći traje drugi dan, a krenuo je jučer kao znak solidarnosti zbog otkaza trojici kolega, koje je uprava potom povukla. U utorak su radnici izašli s dodatnim zahtjevima o povećanju materijalnih prava i poboljšanju uvjeta rada, a dio njih je uprava prihvatila.


NOVO >> 17:40 Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec sazvala je presicu na temu aktualne situacije u podružnici Zagrebačkog holdinga Čistoća.

“Uveli smo neka nova prava kao pravo na topli obrok. Kolektivni ugovor je na snazi, ali prošle jeseni već zbog inflacije i ostaloga imali smo pregovore da se povećaju materijalna prava. Obje strane se slažu oko toga da je potrebno materijalna prava povećati, ali ti pregovori kroz studeni i prosinac nisu bili uspješni, među ostalim i zbog razlika u naglascima najvažnijih stvari. Uprava je odlučila povećati materijalna prava prema prioritetu, a to je prvo išlo one s najnižim primanjima”, rekla je.

“U siječnju je plaća prosječno rasla 94 eura, a za više kategorije cifra je bila manja jer je komunalnim radnicima trebalo čim prije povećati plaće. Stalo nam je do toga da javnost zna, a i radnici, da smo cijelo vrijeme za stolom i ako je Kolektivni ugovor na snazi, u potpunosti se poštuje. Paralelno traje proces mirenja i zato ovo smatramo nezakonitim štrajkom. Ovo se ne može nastaviti, moramo se vratiti za stol. Tim više što jučer nije bilo odvoza i to bez sankcija”, dodala je.

image

Danijela Dolenec

Damir Krajac/Cropix
image

Danijela Dolenec i Luka Korlaet

Damir Krajac/Cropix
image

Danijela Dolenec

Damir Krajac/Cropix

“Jučerašnji spor najvećim dijelom koncentrirao se na jačinu sankcije i tijekom dana je zahtjev bio smanjenje sankcije. I taj zahtjev je uvažen. Zbog velikog pritiska javnosti, snimanja i slično, prihvaćamo obrazloženje radnika. Uprava je povukla izvanredne otkaze pod pretpostavkom da to znači da se vraćaju na posao. Danas se to nije dogodilo, nego je izašao cijeli niz novih zahtjeva. Naša je poruka jasna - voljni smo pregovarati o svemu, ali Čistoća je komunalno poduzeće koje se financira naplatom građana. Radnike pozivamo da se vrate na posao. S obzirom na to da je u pregovorima sindikat, važno je da preuzmu svoj dio odgovornosti jer je jedini izlaz pregovori”, prenosi N1.

Na pitanje kako riješiti problem odvoza, rekla je: “Moramo osigurati uslugu građanima, to je pitanje javnog zdravlja i sigurnosti. No sad fokus treba biti na tome da se vratimo pregovorima, a radnici na posao”.

Odgovarajući na pitanje što će učiniti, s obzirom na to da smatraju štrajk nezakonitim, rekla je: “Ovo nije održivo više od dva, tri dana, ispitujemo sve zakonske mogućnosti i po njima ćemo postupati. Zato je i naša i njihova odgovornost osigurati uslugu građanima. Imamo vrlo slične prioritete, ali podsjećamo kako se Čistoća financira, ne možemo ih sufinancirati iz gradskog proračuna. Kolektivni ugovori su na snazi do kraja godine pa o njima ionako moramo pregovarati”.

Na pitranje jesu li otkazi radnicima jedna od opcija rekla je: “Ispitujemo zakonske mogućnosti. Pravni stručnjaci kažu da je ovo nezakonito odbijanje izvođenja zadataka i postoji cijeli dijapazon sankcija - i otkazi. Ali ništa u ovoj situaciji nije čisti da ili ne”.

“Uhvatili smo se najtežih problema u ovom gradu i otvoreno komuniciramo da treba vremena i da će biti prepreka, ali da nećemo odustati. Pretpostavljamo da birači razumiju. Mi objašnjavamo namjere i postupke”, istaknula je Dolenec.

“Situacija u gradskoj Čistoći je sve samo ne redovna. Ako ste bili tamo, vidjeli ste da ima povišenih tonova s obje strane, ne smijemo si to uzeti nažao. Oko najvećeg dijela definicije problema slažemo se i jedni i drugi”, dodala je.

Odgovarala je i na pitanje o članu Možemo! koji se nalazi u Zambiji.

“Naš vijećnik, kao i ostali pritvoreni, hrvatski je građanin za kojeg zasad nemamo razloga misliti da je napravio nešto krivo. Jedino što se zna jest da ima puno propusta u procedurama, ajmo pričekati da se to riješi”.


15:00 Uprava Zagrebačkog holdinga prihvatila je u ponedjeljak pet zahtjeva radnika Čistoće, no radnici još traže povećanja koeficijenata na 1,8 za najniže plaćene radnike i na 2,4 za vozače, dok to Uprava ne prihvati radnici se neće vratiti na posao.

Uprava Zagrebačkog holdinga prihvatila je pet zahtjeva radnika, koji su od sinoć obustavili rad, uključujući nabavu nove ispravne HTZ opreme i plaćanje kartica vozača, koje su vozači dosad morali plaćati sami.

Prihvatili su i zahtjeve za izradu sistematizacije radnih mjesta u roku 30 dana, upute na koji način radnici trebaju prikupljati otpad, te besplatni parking za radnike Čistoće ispred podružnice, koji su dosad morali plaćati.

O ostalih sedam zahtjeva u Upravi su spremni pregovarati.

Radnici prihvaćaju da se od sedam zahtjeva njih pet rješava putem pregovora u procesu mirenja, a prije povratka na posao još traže da se povećaju koeficijenti za najniže plaćene radnike na 1,8 i za vozače na 2,4.

"Osnovica je do prije mjesec dana bila 3050 kuna, a uprava je sama digla plaće za 4,5 posto, što znači da se to množi s koeficijentom 1,6. Na to se do sada dodavao dodatak od 1000 kuna što je rezultiralo iznosom nešto malo većim od minimalne plaće", rekao je predsjednik Novog sindikata Mario Iveković novinarima koji čekaju rasplet obustave rada u Čistoći.

Plaće bi bile 10 do 15 posto veće od minimalne plaće

Korekcijom na koeficijent od 1,8 radnici dobivaju plaće 10 do 15 posto veće od minimalne plaće. Vozači zapravo traže izjednačavanje koeficijenata, pošto neki vozači u drugim podružnicama Zagrebačkog holdinga već imaju spomenuti koeficijent, objasnio je Iveković.

Radnici su se spremni vratiti na teren čim dobiju potvrdu da će u novoj sistematizaciji, koja će biti za 30 dana, vrijediti traženi koeficijenti.

"Smatramo da će nam zahtjevi biti ispunjeni, jer smo i mi i građani svjesni problema koji nastaju kada se ne prikuplja smeće. Ako se pismeni putem potvrde osnovne točke koje smo tražili, palimo kamione i idemo raditi." rekao je komunalni radnik Anis Bajrić.

Dodao je kako se u slučaju radnika Čistoće radi o "radničkom buntu, a ne o legalnom štrajku".

Zahtjeve radnika za povećanjem koeficijenata potvrdio je i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel, koji je poručio Upravi Holdinga da prestane "svojom bahatošću ignorirati radnike", u protivnom obustava rada će trajati i dalje.

Na upit odakle sredstva za povećanje koeficijenata, budući da je predsjednik Uprave Holdinga Ivan Novaković izjavio da Holding "nema novaca za značajno povećanje materijalnih prava, koji se ne bi prelili na računa građana", Novosel je odgovorio kako "ima novaca, samo je pitanje kako se raspoređuje i tko ga troši".


14:30 U 14.20 Mladen Novosel, predsjednik SSSH, izašao je pred radnike u dvorište Čistoće, nešto im je obznanio na što su oni počeli skandirati: "Nećemo van."

Zatim je izašao iz dvorišta i komentirao press konferenciju Uprave Holdinga.

- Predsjednik Uprave Novaković poručuje radnicima da oni mogu ići kući ako ne žele voziti smeće. Mi mu poručujemo da, ako on ne može ljudski pristupiti radnicima, neka ode iz Holdinga - jasno će Novosel.

Nakon što je prihvaćeno pet zahtjeva radnika tražili su, navodi predsjednik SSSH, da im se podigne koeficijent kako bi se vratili poslu.

- Poručujemo im - imate još dovoljno vremena, minuta, sati, dana, da podignete koeficijent. Prestanite se bahato ponašati. Ovi radnici su pokazali kako se treba ponašati i to je najveća vrijednost ove tvrtke. Svaka čast ovim radnicima. Uprava treba prihvatiti još samo taj korak i u protivnom će obustava trajati. Na štetu Grada i na štetu Uprave. Uprava, da je imalo razumna, prihvatila bi to odmah - konstatirao je Mladen Novosel.


14:18 Štrajk radnika zagrebačke Čistoće nezakonit je, ali tolerirat ćemo ga još nekoliko dana u nadi da će se radnici vratiti na posao. Smeće se ne odvozi, ali građani neće zbog toga dobiti umanjene račune, no ako žele mogu podnijeti reklamaciju. Trojica otpuštenih radnika zapravo nisu optuštena, jer nisu preuzeli poštom poslanu odluku o otkazu, koja je u međuvremenu suspendirana pisanom odlukom. Tako da neće osjetiti nikakve financijske posljedice. Pregovarali bismo, ali ne znamo s kime, jer ne znamo podržavaju li radnici Sindikat Zagrebačkog Holdinga ili ne, a teško je pregovarati s dvije tisuće ljudi na otvorenom koji nisu htjeli dati dva-tri radnika da ih predstavljaju. Nećemo zvati policiju da ih potjera, ali smo stava da, ako se nekome ne radi, nema što biti u krugu Čistoće, neka ide doma. C.I.O.S. grupu nismo zvali, ne pregovaramo s njima, ali razmatramo sve alternativne opcije. Koje, rano je reći, to je zadnja opcija.

To je samo dio nekonciznih poruka koje su odaslane sa tiskovne konferencije Zagrebačkog Holdinga u trenutku kada se Zagreb. nakon svega dva dana štrajka Čistoće, doslovce guši u smeću. Gotovo milijunska hrvatska metropola zatrpana je žutim, plavim i smeđim vrećicama koje vjetar raznosi ulicama, a psi i životinje ih raskapaju.

Novinarima su se s gotovo pola sata kašnjenja obratili voditelj podružnice Čistoća Davor Vić, predsjednik Uprave ZGH Ivan Novaković te članica Matija Subašić-Maras, no nisu mogli reći kada će se i kako situacija u Zagrebu normalizirati.

- Sindikat i Holding prošle godine su prekinuli pregovore, nakon čega je Uprava jednostrano povećala materijalna prava. Uzeli smo u obzir, kao socijalna uprava, inflaciju i povećani pritisak na radnike zbog novog sustava odvajanja otpada. Ovog siječnja prosječna isplata radniku u Čistoći bila je 1105 eura s neoporezivim isplatima i dodacima. Komunalni radnik prosječno ima 992, a vozač 1240 eura plaće. To je povećanje za 13,87 posto za komunalce i pet posto za radnike više kategorije složenosti poslova - istaknuto je.

Dođe li do zadnje opcije, nastavka štrajka te angažmana privatne tvrtke koja ima kapacitete za skupljanje sve tri vrste otpada, kako će izgledati i koliko trajati procedura? Je li potreban javni natječaj, koliko će to koštati, kada ta tvrtka može početi raditi? Pitanja su to koja su ostala neodgovorena.


13:50 Radnik Čistoće Anis Bajrić predstavio je zahtjeve koje njegovi kolege traže da se odmah ispune: sistematizacija u roku od 30 dana, kod 95 i kartica vozača (besplatno), donošenje uputa o postupku izvođenja radnih operacija, HTZ oprema i besplatni parking.

- Smatramo da će naš potez uroditi plodom i zahtjevi biti uvaženi. Svjesni su građani problema, svjesni smo i mi. Ako danas dobijemo odgovore na naših pet točaka, pale se kamioni i idemo raditi. Ostale očekujemo do 31. Ako ne dobijemo odgovore do 31., onda se ide u legalan štrajk. Ovo nije štrajk, ovo je bunt. Mi smo se spremni vratiti, i kad se vratimo Grad će biti čist - komentirao je Bajrić.


13:14 Predsjednica Sindikata Čistoće, Mirjana Kaltak, izašla je pred novinare nakon press konferencije Uprave Zagrebačkog holdinga. Rekla je da pressicu nije pratila jer je bila cijelo vrijeme s radnicima.

- Uprava je na zahtjeve rekla da neke može riješiti odmah ili brzo. Za poboljšanje materijalnih prava treba provesti postupak mirenja. Radnici koji su ovdje nalaze pokušali su naći rješenje kako bi se izjasnili Upravi oko koeficijenata. Sad čekamo na to da vidimo kako će se Uprava očitovati, no i oni su svjesni da je to stvar pregovara - kazala je Kaltak.

Otkrila je da je koeficijent plaće 1.6 koji se množi s osnovicom od 3052 kune. Dakle, osnovica iznosi 4800 kuna. Na nju idu dodatci za ostalo: rad nedjeljom, blagdanom i i trećoj smjeni.

- Svima iz holdinga bi trebala ta osnovica ići gore za 12 posto - navela je.

Ne zna kako su radnici reagirali jer nisu pressicu niti čuli. Bili su zadovoljni, kaže, što je Uprava prihvatila određene točke, dok još očekuju odgovor Uprave što se tiče koeficijenata.

image

Mirjana Kaltak

Ranko Suvar/Cropix

Potez radnika ne smatra štrajkom, nego prosvjedom.

- Naše nezadovoljstvo traje jedno izvjesno vrijeme. Uprava mora shvatiti da radnik mora imati primjerenu plaću s kojom bi mogao živijeti. Što će se dalje događati? Vidjet ćemo kad dobijemo odgovor na upit - komentirala je.

Dotakla se i mogućih sankcija.

- Neću ulaziti u to imaju li ili nemaju pravo da nas sankcionuraju. Radnici ovdje sjede, ali mislim da nije u interesu da bude sankcije, svima je u interesu da se sjednemo i dogovorimo - zaključuje Kaltak.


13:02 Zahtjeve radnika Čistoće za povećanjem plaća podržala je i saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović.

- Broj operativnih radnika u Čistoći nije dovoljan za redovan odvoz smeća koji se generira u Zagrebu zbog čega se radi stihijski tako da se gase požari kad iz kontejnera curi, a plaće za taj posao su nedovoljne. Za čišći grad treba zaposliti još radnika i adekvatno ih platiti! - poručila je zastupnica Peović.


12:37 Iz Zagrebačkog holdinga pokušali su objasniti kakva je trenutno situacija s ispunjenjem zahtjeva radnika te kada će biti odvezen otpad sa zagrebačkih ulica, prenosi Dnevnik.hr.

Ivan Novaković, predsjednik Uprave Holdinga, rekao je kako je uprava "stavila otkaze izvan snage, no unatoč tome, radnici se nisu danas vratili na posao". Dodao da su svi članovi uprave razgovarali sa sindikatima te naglasio kako je "Kolektivni ugovor na snazi i u potpunosti se ispunjava".

"Svi smo se složili da se materijalna prava moraju povećati. U dosadašnjim pregovorima donjeli smo odluku o povećanju plaće od 6,67 posto i investiranje od 6,2 milijarde kuna. Prosječna plaća za sječanj je 1105 eura", rekao je Novaković i dodao su pregovori sa sindikatima bili neuspješni "te je trenutno na snazi mirenje i stoga ovaj štrajk smatraju nezakonitim".

Pozvao je radnike da se vrate na posao, a predstavnike sindikata da se vrate za stol na pregovore.

"Pozvali smo ih da nas ne dovode da preispitujemo njihove radne odnose. Ako netko ne misli raditi, neka se lijepo pokupi doma", odlučan je Novaković.

"Mi ispunjavamo sve svoje obveze i isto očekujemo i od radnika", rekao je Novaković. "Mi radimo na alternativnim scenarijima koje ne zagovaramo, ali mi kao poslodavci ćemo morati poduzeti određene mjere"

Isto je ponovio i Davor Vić, predsjednik uprave Čistoće, koji je rekao kako razmišljaju što će učiniti ako se radnici ne vrate na posao.

Na pitanje hoće li ispuniti sve zahtjeve radnika, Novaković je rekao: "Ne možemo radnicima obećati nešto što ne možemo ispuniti, stoga ih pozivamo na nastavak razgovora".

image

Prosvjed radnika Čistoće Zagreb

Ranko Suvar/Cropix

12:15 Šef zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman za štrajk radnika Čistoće krivi gradsku vlast na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem. Daj čovjeku vlast pa ćeš vidjeti kakav je, kaže.

- Na dan kada je uveden novi model naplate i odvoza miješanog komunalnog otpada Zagreb je počeo kliziti prema Napulju. Nije izgrađena potrebna infrastruktura za odlaganje odvojenog otpada, Čistoća nema dovoljno kamiona i radnika… Jasno je da je trebala samo jedna iskra koja će zapaliti čitavu tu situaciju. Prema našim informacijama, i u ZET-u i u Zrinjevcu priprema se situacija slična ovoj kakvu sada imamo u Čistoći – kaže Herman.


12:10 Marina Ivandić, predsjednica Kluba zastupnika Možemo!, Zagreb je Naš, Nove ljevice I OraH-a, kaže kako se Grad Zagreb nalazi usred velike reforme koja je trebala biti provedena još prije 15 godina, tako da Zagreb sada “hvata korak s uređenim gradovima”.

- Ovaj model prikupljanja otpada stavlja pred građane i radnike nove zadatke. Stvara pritisak da pažljivije razvrstavaju otpad. Treba zadržati povjerenje u sustav kako bi građani imali motivaciju dalje razdvajati. Vidjeli smo da to postiže efekte i razdvajanje je izrazito povećano u odnosu na isto vrijeme prošle godine. Treba uvažiti i vrednovati rad radnika koji su pod povećanim pritiskom te se prati i gleda svaki njihov potez. Činjenica je da ove plaće nisu velike te ih treba povećavati, osobito u ovo vrijeme inflacije i krize. Treba reći da je povećanje već nastupilo ove godine jer je Uprava Zagrebačkog holdinga prepoznala da je ono potrebno. Nije sporno da treba povećavati materijalna prava radnika. To je cilj ove Gradske uprave. Svako dodatno povećanje bi se moglo odraziti na cijene usluge, što ne želimo. Treba staviti u kontekst da ako idu veće plaće, ide i skuplji odvoz - rekla je Ivandić za HTV.

Što misli o štrajku radnika Čistoće i njihovim zahtjevima, pitali smo i njenu kolegicu iz Kluba, zastupnicu Radu Borić.

- Ne bih to komentirala, ne želim dolijevati ulje na vatru. Mislim da na njihove zahtjeve treba odgovoriti uprava Zagrebačkog holdinga, a ne gradski zastupnici. Vjerujem da će se pronaći najbolje rješenje za sve – rekla nam je zastupnica Borić.


11:55 Saborski zastupnik Socijaldemokrata Davor Bernardić ustvrdio je da "nije zakonito" financiranje vanjskih boksova za otpad iz pričuve zgrada te je pozvao ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića da ukine tu odluku zagrebačke "Čistoće" i Grada Zagreba.

"Ne postoji zakonsko uporište da se građanima uzme novac iz pričuve za financiranje vanjskih boksova", rekao je Bernardić na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru i založio se da "Čistoća" i Grad Zagreb namire štetu svima koji su boksove platili iz pričuve.

Tome u prilog, naveo je i da mu je Ministarstvo pravosuđa i uprave, na njegov upit, odgovorilo da nije moguće financirati boksove iz pričuve, kao i da to pitanje nije regulirano niti uredbom o održavanju zgrada.

Bernardić je podsjetio da je 1. listopada 2022. na snagu stupila nova odluka o skupljanju javnog otpada u kojoj su "Čistoća" i Grad Zagreb nametnuli obvezu zgradama financiranja vanjskih boksova iz pričuve. No, upozorio je, njihove su cijene itekako narasle pa po zgradi one iznose i do 200.000 kuna.

Socijaldemokrati su, još u listopadu prošle godine, zbog toga što ne postoji pravno uporište, predložili da se oni financiraju iz novčanih sredstava "Čistoće" koja je u vlasništvu Grada Zagreba, podsjetio je.

Bernardić je upozorio i da je sustav upravljanja i gospodarenja otpadom u Zagrebu krivo implementiran jer ne rješava glavne probleme.

Tako se, kazao je, nije počela graditi bio-kompostana zbog povećanog obujma bio komponente u otpadu, Jakuševcu za deponiranje otpada je produžena uporaba za još četiri godine, a nisu se, sukladno predizbornim obećanjima zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, iz Grada Zagreba maknule ni tvrtke u vlasništvu Petra Pripuza koje se bave otpadom.

"Upravo suprotno, Grad Zagreb im je nedavno dao ugovor veći za čak 6,4 milijuna eura nego u vrijeme Milana Bandića. Cijela priča oko gospodarenja otpadom je obmana i velika laž", poručio je.

Bernardić je kazao i da je "javna tajna" da su radnici "Čistoće" dobili upute od nadređenih da sve komponente otpada bacaju u isti kamion.


11:32 Zastupnici HDZ-a u Gradskoj skupštini podržavaju štrajk radnika Čistoće i njihove zahtjeve.

- Apsolutno razumijemo štrajk djelatnika Čistoće, baš kao i nezadovoljstvo građana Grada Zagreba zbog potpunog rasula novog modela naplate odvoza otpada putem “plavih” vrećica. Vidimo da sve završava na Jakuševcu – plastični skupa s miješanim i biootpadom. Isti koncesionari s kojim su bili raskinuti ugovori sada su opet dobili ugovor za zbrinjavanje plastike, i to po većoj cijeni nego ranije. Radnici Čistoće imaju plaću od 4.800 kuna, a njihov šef (Davor Vić, voditelj podružnice Čistoća) svaki mjesec povrh plaće dobiva dodatnih pet tisuća kuna samo za stan i režije. Dakle, HDZ u potpunosti podržava radnike i njihove zahtjeve - kaže Mario Župan, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a i HSLS-a.


11:12 Klub zastupnika Mosta u Gradskoj skupštini podržava radnike Čistoće i njihove zahtjeve s kojima su upoznali upravu Zagrebačkog holdinga.

- Ova odluka o otkazima, koja je u međuvremeu povučena, bila je samo okidač. Imam informacije da se i u Zagrebačkim cestama, baš kao i u Čistoći primaju vanjski suradnici koji imaju veće koeficijente za izračun plaće od stalno zaposlenih radnika Cesta, odnosno Čistoće. Šokirana nas da gradska vlast kao lijeva opcija nema sluha za radničke zahtjeve - kaže predsjednik Mostova kluba Marko Sladoljev.

Šefa Čistoće Davora Vića pozvao je da hitno uvaži zahtjeve radnika koji štrajkaju.

- Gospodin Vić ne treba biti Harry Potter, kako ga od “milja” zovu radnici Čistoće, pa da čarobnim štapićem prekine ovaj štrajk. Dovoljno je da ih sasluša i uvaži njihove zahtjeve – kaže Sladoljev.


10:55 U prostorima zagrebačke Čistoće pojavio se i zastupnik u Gradskoj skupštini Renato Petek koji tvrdi da je došao na poziv radnika i sindikata.

- Smatram da je davanje otkaza u situaciji kada nedostaje radnika bilo pretjerana reakcija Uprave, Oni su sada s pravom revoltirani, ovo je dugo kulminiralo. Očito je narušeno povjerenje između njih i Uprave da će se situacija s opremom poboljšati. Ova situacija nije dobra niti za Zagreb niti za Zagrepčane niti za radnike. Očekujem da će se uključiti gradonačelnik koji je u godinu dana mogao napraviti neke pomake. Obzirom na narušavanje odnosa povjerenja između uprave, gospodina Vića i radnika, gradonačelnik bi se trebao uključiti i pokušati riješiti ovaj problem jer ovo nikome nije u korist, poručio je.


10:43 Štrajk radnika Čistoće podržao je i Igor Peternel, potpredsjednik Gradske skupštine i šef zagrebačke podružnice Domovinskog pokreta.

- Ne čudi nas da komunalni djelatnici imaju problema s odvozom otpada s obzirom na to da zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegova Gradska uprava nisu ništa učinili po pitanju organizacije zbrinjavanja otpada u Zagrebu, osim što su natjerali građane da kupuju preskupe vrećice za miješani otpad. No iste te vrećice završavaju u zajedničkim kontejnerima, zbog čega je djelatnicima Čistoće otežan posao odvoza otpada. To što ne postoji procedura za odvoz i zbrinjavanje otpada, koji je u kontejnerima uglavnom izmiješan, nije krivica djelatnika Čistoće, nego isključivo gradske vlasti. Stoga upravo gradska vlast treba snositi odgovornost, a ne radnici koji, vjerujemo, daju sve od sebe u ovoj kaotičnoj situaciji koju je stvorila platforma Možemo!. Od gradonačelnika očekujemo da putem svog utjecaja u Holdingu spriječi nepravedne otkaze te građanima konačno objasni na koji način misli strateški upravljati otpadom, a u smislu činjenice da i dalje ne postoji rješenje za kompostiranje - poručio je potpredsjednik Skupštine.


10:40 Radnici Čistoće u kantini čekaju odluku Uprave, javlja novinar Jutarnjeg lista Bruno Drempetić.

- Ne želimo ništa komentirati jer se sve iskrivljuje. Neki su jučer objavili da nas je bilo 250, a štrajkalo nas je više od tisuću - poručilo nam je troje radnika Čistoće koji su napustili kantinu i krenuli prema dućanu.

Njihovi kolege još uvijek su u kantini gdje nastavljaju sa štrajkom koji će trajati, kako kažu, dok se njihovi zahtjevi za vraćanjem radnika kojima je Čistoća uručila izvanredne otkaze na posao i za novim kolektivnim ugovorima ne uvaže.

Dio radnika izašao je u dvorištu Čistoće iza kantine gdje puše. U dvorištu sindikalist Mladen Iveković drži govor koji ne čujemo s druge strane ograde. Do nas dopire jedino povremeno klicanje radnika.

image
Ranko Suvar/Cropix
image

Prosvjed radnika Čistoće Zagreb

Ranko Suvar/Cropix

10:35 Radnici Čistoće ne odustaju od svojih zahtjeva. Jedan od njih je jutros ustvrdio da im je Urava Holdinga svima zaprijetila otkazima:

- Uprava Holdinga je svima nama zaprijetila da ćemo dobiti otkaze. Ako je to cijena, slobodno nam svima podijelite otkaze, mi ne odustajemo od naših zahtjeva. Što se tiče ponašanja (člana Uprave) Borisa Sesara da našem jednom radniku iznese jako ružne riječi, takvo ponašanje neka si odnese doma. Mi smo ispali kulturni, ali nećemo odustati ni jednog milimetra. Ako treba nećemo cijeli tjedan izaći van, poručio je.


10:28 Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković komentirao je za Jutarnji list situaciju radnika Čistoće.

- Izjave Vića i ostalih ljudi iz Uprave Holdinga su iritantne za radnike Čistoće. Govori se o nekom nanošenju štete ugledu firme. Ako netko nanosi štetu to je cijela uprava Holdinga i cijela gradska uprava koja se nije dobro snašla i rješavanju problema, preko leđa radnika nisu rješavali probleme. Okidač su bili izvanredni otkazi. Drugo oni žele regulirati način kako će se ostali problemi riješiti, uplašeni su da će ostati na dnu kao što su već godinama, poručio je.


10:10 Predsjednik SSSH Mladen Novosel bio je jutros s radnicima Čistoće i naglas pročitao sve njihove zahtjeve koje su predali Upravi.

- Radnici traže povećanje osnovice za 12% minimalno, stalni dodatak od 200 eura, da se izradi sistematizacija u roku 30 dana koja se ne izrađuje već dvije godine. Donošenje uputa o izvođenju radnih operacija kako ih više ne bi snimali s nebodera i onda prijavljivali. Zatim povećanje koeficijenata, dodatak za otežane uvjete rada, zaštitna oprema koja je dotrajala i da radnici imaju pravo na besplatan parking kao što imaju svi radnici ZG Holdinga, pročitao je Novosel uz glasno odobravanje radnika.

- Čim šef uprave ove minimalne zahtjeve potpiše, radnici kreću raditi. Po cijenu otkaza nitko neće krenuti dok se ne ispune, poručio je.

Ovo su zahtjevi radnika Čistoće:

1. Povećanje osnovice 12% - minimalno

2. Stalni dodatak od 200 eura

3. Sistematizacija u roku od 30 dana

4. Kod 95 i kartica vozača (besplatno)

5. Vanjski prijevoz 100%

6. Donošenje uputa o postupku izvođenja radnih operacija

7. Povećanje koeficijenata I. grupe složenosti poslova na 1,80

8. Povećanje koeficijenata II. grupe složenosti poslova na 2,40 (vozači)

9. Dodatak na otežane uvjete rada - maksimalno

10. HTZ oprema

11. Besplatni parking


Nijedan radnik Čistoće nastavljaju štrajk i neće odvoziti smeće dok traju pregovori s upravom Holdinga o materijalnim pravim radnika, kazala je u utorak predsjednica sindikata Čistoće Mirjana Kaltak.

Radnici zagrebačke Čistoće drugi dan zaredom borave u zgradi poduzeća kako bi pregovarali s upravom Holdinga o materijalnim pravima.

image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix

Dok traju pregovori, nijedan radnik Čistoća ne odvozi smeće, napomenula je Kaltak.

Iako su radnici jučer u večernjim satima napismeno dobili odluku Uprave o povlačenju, odnosno o ‘privremenoj suspenziji‘ odluke o izvanrednom otkazu trojici radnika zbog ubacivanja različitih vrsta otpada u jedan kamion, još treba pričekati do njihova povratka na ulice, rekla je predsjednica sindikata.

„Radnici su se pismenim putem obratili upravi sa svojim zahtjevima. Kada zahtjevi budu ispunjeni, radnici se odmah vraćaju u kamione”, istaknula je.

image
Ranko Suvar/Cropix
image

Mario Iveković

Ranko Suvar/Cropix

Tema razgovora s članovima uprave su materijalna prava i primanja radnika.

„Radnici traže povećanje osnovice, koeficijenta, novu opremu, dodatak za otežane uvjete rada, puno je neriješenih pitanja”, dodala je Kaltak.

Osim toga, kako se ne bi ponovio slučaj s otkazima, zaposlenici Čistoće žele da uprava jasno komunicira što je dozvoljeno, a što nije dozvoljeno tijekom obavljanja posla.

„Otkaz je uprava htjela uručiti i vozaču. Zašto, on je samo sjedio i čekao kolege. Ako bi on svaki put izlazio iz vozila, zaključao ga i nadzirao što kolege ubacuju u kamion, i tako od adrese do adrese, smjena bi mu trajala do dva ujutro”, kazala je Kaltak..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:44