SUROVA PRIČA

STRANA INVESTICIJA ILI PODUZETNIČKI MUĆAK? Radnici odbili raditi bez plaća, pa vlasnik uvezao radnu snagu iz Poljske

Multi Mobil Cube d.o.o. iz Poljske, tvrtka koja je prošle godine otvorila pogon u šibenskoj poduzetničkoj zoni Podi, uz puno optimizma lokalne vlasti i velika očekivanja nezaposlenih Šibenčana, pokazala se još jednim poduzetničkim mućkom.

Sve je izgledalo vrlo obećavajuće, a zadovoljstvo nije krio ni direktor zone Podi Jakov Terzanović koji je tvrdio kako je dolazak Poljaka na Pode rezultat dobre suradnje tvrtke Podi, Grada Šibenika i poljskog veleposlanstva u Hrvatskoj.

No, početni optimizam brzo je splasnuo. Radnici su radili, ali ih vlasnici nisu plaćali. Rezultat takvoga, najblaže rečeno nezakonitog postupanja, jest kolektivan odlazak dvadesetak zaposlenih iz poljske tvrtke! Tako bar tvrde bivši zaposlenici...

Nezakonito postupanje

Šime Mihaljević i Krešimir Krnić odlučili su o tome izvijestiti i javnost. Da se gradski oci ne bi hvalili stranim investitorom kao uspješnim i primjernim.

Pogon je počeo s radom 9. veljače ove godine, a radnicima je prva plaća isplaćena 18. ožujka. No, to je bio samo mamac, jer nakon toga ni za ožujak ni za travanj plaće više nisu stigle na račune radnika. Tek za njih pet, šest poslodavac je našao načina kako da im plati odrađeno. Imaju ugovor na 15 dana i stalno ga obnavljaju. Ostalih dvadesetak prestalo je raditi 30. travnja.

Hrvatskim radnicima je, čini se, lakše kad ih varaju hrvatski poslodavci negoli stranci, pa je i onih šest preostalih radnika obustavilo rad. Sada u pogonu radi “uvozna”, poljska radna snaga.

Neki su radnici još u ožujku pozvali Državni inspektorat i prijavili poslodavca. A inspektori su vlasniku “Multi Mobil Cubea” otkrili s kojih brojeva mobitela su primili pozive, pa su ti ljudi trenutno dobili otkaze!

– Radnici su vlasnika i upravu prijavili i USKOK-u i podnijeli zahtjev za ovrhu, odnosno blokadu računa. Za ožujak su na Finu predali nevažeće platne liste, bez poreza i doprinosa, da bi se, kad je to utvrđeno, pravdali kako nisu znali da se u Hrvatskoj najprije moraju platiti davanja državi, a onda zaposlenicima. Ukupno, za 90 dana rada u tvrtki “Multi Mobil Cube” dobili smo oko četiri tisuće kuna – revoltirano će Krnić.

Vlasnik je dobivao i državni poticaj za zapošljavanje mladih preko Zavoda, ali taj novac radnici nisu vidjeli nikad...

Članak u cjelosti pročitajte u Slobodnoj Dalmaciji

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 13:58