NOVA LISTA

Stranačke donacije: Rekorderi Zagreb je naš! dobili su najviše, iza njih HDZ i HNS

Stranka je od donatora dobila 254.000 kuna, pokazuje izvješće objavljeno na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva

Tomislav Tomašević

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Stranka Zagreb je naš! rekorder je po iznosu i po broju donacija dobivenih u prvoj polovici ove godine, iza nje su ‘ostali‘ HDZ i HNS kojima su donatori proteklih godina bili najnaklonjeniji.

Stranka, koja je dio zeleno-lijeve koalicije koja vlada Zagrebom i čiji klub, kojeg još čine Možemo, Nova ljevica i Zelena alternativa - Orah, ima najviše zastupnika u Skupštini,

(DIP).

Na popisu je 1.811 donacija, što je najveći broj donacija koji je neka stranka dobila unatrag desetak godina, no riječ je o pojedinačno manjim iznosima donacija.

Zagreb je naš! od donatora je dobio ‘u dlaku‘ isti iznos koji su zbrojeno dobili HDZ (105.000 kuna) i HNS (149.000 kuna) koji su ove godine dobili bitno manje donacija nego su ih dobivali prijašnjih, vjerojatno zbog činjenice jer ova godina nije izborna, a u takvim se godinama donatori ‘uspavaju‘.

Na mrežnoj stranici Zagreb je naš! malo je podataka o samoj stranci i njenim kadrovima, no u Registru političkih stranaka, koji vodi Ministarstvo uprave, kao njeni koordinatori navode se Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik i Urša Raukar, saborska zastupnica platforme Možemo.

Dobra godina za lijeve stranke

Kroz 104 donacije, platforma Možemo dobila je 15.800 kuna, a Nova ljevica 15.400 kuna. Polovicu tog iznosa donirala joj je predsjednica stranke i saborska zastupnica Ivana Kekin, ostalo su manje donacije.

Zadovoljni mogu biti i u stranci Damir Bajs NL koja je od tri donatora dobila 53.000 kuna od čega je sam Bajs, bivši bjelovarsko-bilogorski župan, a sada zastupnik, donirao 28.500 kuna.

SDP je od donatora dobio 41.000 kuna, najviše, po 15.000 kuna od tvrtki Viking Vista i Viking vrata Kvarnera iz Rijeke. Euro zastupnik Predrag Fred Matić stranci je uplatio 755 kuna.

Stranka Centar, bračnog para Puljak, od donatora je dobila 11.500 kuna, Čačićevi Reformisti 6.500 kuna, Most 6.650 kuna, Hreljin HSU 6.000, Radnička fronta 1.550 kuna.

Bez donacija je ostao niz parlamentarnih stranaka poput Fokusa, HSS-a, HSLS-a, Hrvatskih suverenista, IDS-a, HDS-a Gorana Dodiga, Hasanbegovićeva Bloka za Hrvatsku, Pupovčeva SDSS-a.

Bajs kasnio s dostavom

Obvezu izvijestiti DIP o donacijama dobivenim za redovan politički ima oko 170 političkih stranaka, a rok je istekao u petak, 15. srpnja.

Uz izuzetak Bajsove stranke, koja je to učinila sa zakašnjenjem - izvješće je dostavila 17. srpnja, ostale stranke zastupljene u Saboru, a ima ih 22, u roku su ispunile svoju obvezu.

Koje od stranaka izvan Sabora to nisu učinile bit će poznato nešto kasnije, a u tom slučaju DIP će ih prijaviti Državnom odvjetništvu, pa im se u konačnici može dogoditi da budu kažnjene od 10.000 do čak 100.000 kuna. Iste su kazne predviđene za stranku koja u propisanom roku ne dostavi izvješće o donacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:21