PREVENTIVA

Stranci u karantenama pod brigom policije, hranu donose civilna zaštita i medicinari

 Božidar Vukičević / CROPIX

Hrvatska je na približno 50 lokacija uspostavila karantene od kojih je više od 10 trenutno aktivno i u koje se, za sada, smještaju strani državljani koji u Hrvatsku uđu iz kineske provincije Hubei, Italije, njemačkog okruga Heinsberg, Irana te južnokorejske provincije Cheongdo i grada Daegu, kao i hrvatski državljani koji nemaju uvjete za provođenje samoizolacije.

Služba Civilne zaštite te lokalne i državne vlasti strogo kriju lokacije gdje se nalaze objekti za karantenu kako bi se izbjegla pozornost javnosti ili kakvi incidenti. Zasad je poznato da su uspostavljene lokacije u Zagrebu, Splitu, Kuparima te Rijeci. Neke od tih karantena već su stavljene u funkciju. Javnosti je poznato da je dio hotela Zagreb u Splitu mobiliziran od strane Civilne zaštite te se koristi za potrebe karantene. U nju je u srijedu u kasnim poslijepodnevnim satima smješteno 28 osoba od kojih je njih 19 stranih državljana.

U karantenu je primljen i jedan državljanin BiH koji se želio vratiti u svoju državu ali su ga granični organi Bosne i Hercegovine odbili propustiti te se morao vratiti u Hrvatsku. Među njima je i devet talijanskih državljana koji su u srijedu brodom “Marco Polo” iz Ankone stigli u Split i cijeli dan su odbijali ići u karantenu te su tražili da ih vrati u Italiju.

Prema dostupnim informacijama karantena je u izdvojenom bloku “C” hotela Split koji ima svoj posebni ulaz i odvojen je od komercijalnog dijela hotela. Civilna zaštita preuzela je dva kata tog dijela hotela u kojem se nalazi oko 50 soba. Prema pravilima u svakoj sobi može biti smještena po jedna osoba i mora imati osiguran vlastiti sanitarni čvor. Osobama je dozvoljen izlaz na balkon, ali, naravno, ne smiju napuštati objekt koji je pod budnom paskom policije.

Cijelu organizaciju i sigurnost karantene preuzela je Civilna zaštita u suradnji s epidemiolozima i policijom. U karanteni su osobe koje za sada nemaju simptome koronavirusa, ali će se njihovo zdravstveno stanje svakodnevno provjeravati od strane epidemiologa. Prema dostupnim informacijama obroke za osobe u karanteni sprema osoblje hotela Zagreb, a hranu im dostavljaju djelatnici Civilne zaštite ili medicinsko osoblje.

Osim splitske, aktivna je i karantena u Kuparima. Ona se nalazi u hotelu Galeb smještenom u unutar vojnog kompleksa Kupari. U toj karanteni je jedan američki i jedan argentinski državljanin koji su u utorak navečer iz Rima avionom stigli u Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 05:40