SLUČAJ 'LEX PERKOVIĆ'

STRANI MEDIJI 'Hrvatska se sramoti samo dva mjeseca nakon ulaska u Europsku uniju'

'Jedini način da se sankcije u ovoj fazi izbjegnu jest da Hrvatska promijeni zakon i ispuni standarde Unije'
 AFP

Pod naslovom “EU dodaje pritisak na Hrvatsku zbog zakona o izručenju”, agencija Reuters piše kako je Europska unija od jučer još korak bliže uvođenju financijskih sankcija Hrvatskoj. Navodi kako je Europska komisija priopćila da države članice imaju dva tjedna za konzultacije prije uvođenja sankcija, a “budući da su konzultacije formalnost, jedini način da se sankcije u ovoj fazi izbjegnu jest da Hrvatska promijeni zakon i ispuni standarde Unije”, piše Reuters.

EUROPSKA KOMISIJA POTVRDILA SANKCIJE 'Pokrećemo postupak protiv Hrvatske zbog slučaja 'Lex Perković''

Dodaje kako “nije neobično da Komisija poduzme korake protiv države članice zbog nepridržavanja zakona, ali nikada takav korak prema sankcijama nije poduzet toliko brzo nakon pristupanja neke zemlje u EU”.

Agencija Associated Press piše kako je najnovija članica EU suočena s neposrednom prijetnjom od sankcija, koje bi bile “sramota za tu balkansku zemlju samo dva mjeseca nakon što je ušla u Uniju”. Neprecizno navodi da je zakon usvojen dan prije nego što je Hrvatska ušla u EU, te da “zabranjuje da se hrvatski građani izručuju u strane zemlje, što je protivno praksi EU”.

Portal EU Observer, specijaliziran za europske teme, navodi kako je Hrvatska dala naslutiti da bi mogla zakon uskladiti u srpnju iduće godine, ali da povjerenica EU Viviane Reding smatra da to nije dovoljno.

- Zakon koji se može promijeniti u roku od nekoliko dana prije nego što potpišete pristupni ugovor, može se i vratiti na početno stanje u roku nekoliko dana. Hrvatski parlament zasjeda, dakle, problema ne bi trebalo biti... Hrvatska je počela, nakon što je dobila mnogo povjerenja, to povjerenje zloupotrebljavati istog dana čim je ušla u EU - prenosi portal riječi Viviane Reding.

Njemačke novine detaljno pišu o pozadini slučaja, pa Süddeutsche Zeitung navodi kako je “prema promatračima, zakon, unatoč negiranju hrvatske vlade, skrojen za slučaj Josipa Perkovića”.

DRAMA U BANSKIM DVORIMA U tajnosti se sastali Zoran Milanović, Orsat Miljenić i Vesna Pusić

“Bivši šef hrvatske obavještajne službe navodno je 1982., u vrijeme Jugoslavije, naredio i organizirao ubojstvo politički nepopularnih Hrvata u Münchenu, prema nalazima Ureda glavnog tužitelja. Perković je u zagrebačkoj službi sigurnosti bio šef odjela za borbu protiv neprijateljske emigracije. Prema njemačkim istražitejima od 1970. do 1989. ubijeno je najmanje 22 hrvatskih emigranata u Njemačkoj. Njemačka već dugo bezuspješno traži izručenje Perkovića. On kao bivši šef obavještajne službe i bivši zamjenik ministra obrane navodno ima inkriminirajuće dokaze o korumpiranim članovima hrvatske elite. Njegov je sin savjetnik predsjednika za sigurnost već godinama”, dodaje list.

Frankfurter Allgemeine Zeitung piše da je Reding već dobila potporu za sankcije u nekoliko članica uključujući Njemačku, a da i Milanović telefonom traži podršku u prijestolnicama EU.

“Uhićenja na graničnim prijelazima važan su dio provođenja zakona u Schengenskom području, pa bi mogla biti srezana sredstva za pripremu za iduću godinu. Razmotrit će se i monitoring Hrvatske i suspenzija financiranja obuke sudaca”, piše FAZ.

Deutsche Welle prenosi i komentar u kojem FAZ pozdravlja odlučnost povjerenice Reding.

“Ne može se prihvatiti da jedna nova članica nekoliko dana prije primanja u EU po ‘ho-ruk’ postupku zakonom ograničava obvezu koju je prihvatila u pristupnim pregovorima; drskost je slaba riječ za takvo ponašanje. Tomu se suprotstaviti, to je pitanje principa, ali ne samo to: ovdje se osim toga konkretno radi o tomu da bi u Zagrebu trebale biti zaštićene osobe koje su umiješane u zločine komunističkoga režima - kako bi mogle sačuvati svoj veliki utjecaj. Pritom bi u smislu pravne države i demokracije bilo slomiti njihovu moć... A iskustvo s Rumunjskom i Bugarskom nas uči da se te snage iz sjene prije pristupa Europskoj uniji drže u sjeni, kao ne bi ugrozile taj cilj (i pristup novcu iz EU-a), ali da onda postanu jako aktivne čim ta zemlja postane članica u klubu”, komentira FAZ.

Tageszeitung navodi riječi odbora za europska pitanja njemačkog Bundestaga, Günthera Krichbauma, pripadnika Merkeličinog CDU-a. On je “hvalio odlučnu akciju Komisije”, piše list te poručio da “Hrvatska uskoro neće imati prijatelja u EU”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:15