PREDSJEDNICA KOLINDA

STRANI MEDIJI 'Lukavadiplomatkinja pobijedila je samozbog općeg razočaranja Vladom'

'Hrvatsku uoči parlamentarnih izbora čekaju mjeseci napete kohabitacije'
 Goran Mehkek/Cropix

ZAGREB - U neočekivano tijesnoj utrci Hrvatska je u nedjelju dobila prvu predsjednicu, piše u ponedjeljak New York Times, a Die Welt smatra da izbor nove predsjednice neće pridonijeti poboljšanju stanja u zemlji jer je "ovu lukavu diplomatkinju na predsjedničku dužnost dovelo samo razočaranje vladom i vladin neuspjeh".

Kolinda Grabar Kitarović osvojila je 50,4 posto glasova, a dosadašnji predsjednik Ivo Josipović 49,6 posto.

Izbori su održani u klimi dubokog pesimizma kad je u pitanju hrvatsko gospodarstvo. Najmlađa članica Europske unije ima jedno od najslabijih gospodarstava, nezaposlenost je gotovo dvadeset posto, a među mladima 41,5 posto, piše NYT.

U pobjedničkom govoru Grabar Kitarović iz oporbene Hrvatske demokratske zajednice dala je naslutiti povratak nacionalističkoj politici kakva je zemljom dominirala u vrijeme raspada Jugoslavije, ocijenio je NYT.

Svojom je pobjedom nova predsjednica kaznila vladajuće socijaldemokrate koji su se pokazali nesposobnima zemlju izvesti iz krize, ocijenio je France Presse.

Prije samo nekoliko tjedana nitko nije predviđao ovakav razvoj događaja, a sad na čelo države, prvi put nakon 1999. dolazi osoba iz konzervativne stranke, kaže talijanska ANSA.

Trijumf Kolinde Grabar Kitarović ojačao je poziciju glavne konzervativne stranke uoči parlamentarnih izbora krajem 2015., prenosi njemačka agencija dpa. Glavno je sad pitanje može li, kako ga naziva dpa, "ratoborni" socijaldemokratski premijer Zoran Milanović izdržati do kraja mandata.

Nova predsjednica iz desnoga centra u ponedjeljak je već dala naslutiti da kani pozvati na odgovornost socijaldemokratsku vladu kad je u pitanju gospodarstvo, što znači, piše Reuters, da zemlju uoči parlamentarnih izbora čekaju mjeseci napete kohabitacije.

Deutsche Welle piše kako većina njemačkih medija izbor HDZ-ove kandidatkinje smatra neočekivanim, ali znakovitim. Frankfurter Allgemeine Zeitung piše kako je "konzervativna Kolinda Grabar Kitarović u nedjelju potpuno neočekivano pobijedila na predsjedničkim izborima, a najveća oporbena stranka sad želi njezin uspjeh iskoristiti za osvajanje vlasti na izborima što će se održati do kraja godine".

Sueddeutsche Zeitung iz Muenchena kaže kako se "iznenađenje naziralo već u prvome krugu izbora, prije dva tjedna jer je Josipović tada veoma tijesno pobijedio, iako su mu sve ankete davale uvjerljivu prednost".

Berlinski Tagesspiel "izbornu senzaciju" i "težak poraz vladajućih socijaldemokrata" objašnjava teškom gospodarskom situacijom.

Austrijska agencija APA piše kako politički promatrači očekuju skoru promjenu vlasti nakon "šamara" koji je vladajuća stranka doživjela na predsjedničkim izborima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:06