POGLED IZVANA

STRANI MEDIJI O REFERENDUMU 'U Hrvatskoj jačaju desni konzervativci zbog krize i velike nezaposlenosti'

Definicija braka kao ekskluzivne zajednice muškarca i žene, kojom će ostale zajednice trajno ostati označene, ako ne i diskriminirane, ući će u hrvatski Ustav. Na prvom narodnom referendumu 66 posto glasača glasalo je za ulazak takve definicije u Ustav, a 34 posto građana izašlih na izbore bilo je protiv
 Ivo Ravlić / CROPIX

“Hrvati odbili istospolne brakove” - tako je većina svjetskih medija popratila rezultate referenduma kojim će se u hrvatski Ustav ugraditi odredba da je brak životna zajednica žene i muškarca.

HRVATSKA JE ODLUČILA: 25% GRAĐANA PRESUDILO ŠTO JE BRAK Istarska i Primorsko-goranska županija jedine u Hrvatskoj glasovale PROTIV. U Gospiću čak 82 posto građana zaokružilo ZA, a u Zagrebu 56 posto

Američki ABC, britanski Guardian i njemački Der Spiegel prenose članak agencije AP u kojem stoji kako je većina Hrvata glasovala za zabranu gay brakova i da je time Katolička crkva ostvarila veliku pobjedu u najnovijoj državi Europske unije.

“Rezultati referenduma pokazuju da u Hrvatskoj jačaju desne konzervativne snage zbog produbljivanja gospodarske krize i velike nezaposlenosti” - piše AP, a prenosi većina medija.

Reuters piše kako su svećenici na nedjeljnim misama pozivali građane da izađu na referendum i zaokruže ZA, te time obrane tradicionalne vrijednosti, a mnogi su se građani poveli za tim pozivom dok talijanski Il Piccolo piše o “velikoj pobjedi konzervativaca”.

PIŠE JELENA LOVRIĆ Čelnica inicijative 'U ime obitelji' Željka Markić - zvijezda mračnog sjaja

Susjedi se nisu previše bavili našim referendumom. Tako, primjerice, Srbi tek prenose kako je u Hrvatskoj većina izglasala zabranu istospolnih brakova. Blic prenosi izjave predsjednika Ive Josipovića, prve zamjenice premijera Vesne Pusić i zamjenice premijera Milanke Opačić. B92 naglašava kako se radi o najnižoj izlaznosti do sada, te kako je referendum organizirala 'izrazito konzervativna građanska inicijativa uz podršku Katoličke crkve i desno orijentiranih političkih stranaka'.

Portal klix.ba u kratkom priopćenju navodi kako je '65% građana glasalo protiv istospolnih brakova,' uz napomenu kako je Rijeka glasala 'protiv.' Nezavisne novine također prenose kako su Istarska i Primorsko-goranska županija jedine koje su se izjasnile 'protiv.'

Slovensko Delo, kao zanimljivost, ističe gradove Zagreb i Split, gdje je također većina građana odlučila podržati ustavnu odredbu braka kao zajednice žene i muškarca.

Francuska agencija France presse piše kako su Hrvati glasovali za promjenu Ustava kako bi se spriječio homoseksualni brak, a da su građani generalno pokazali slab interes za referendum. Dodaje da je iznimno utjecajna Katolička crkva dala punu potporu organizaciji tog referenduma.

KOMENTAR DAVORA BUTKOVIĆA Nikada se više ne smije dogoditi da četvrtina građana promijeni Ustav

Austrijska agencija APA naglašava da je građanska inicijativa U ime obitelji preventivno htjela spriječiti da zajednica homoseksualnih parova ikad može biti nazvana brakom.

Agencija piše i o skandalu koji je izbio nakon što je ta inicijativa odbila dati akreditacije nekim medijskim kućama, uključivo i nacionalnoj televiziji, za praćenje izbornih rezultata iz njihova stožera, s čime se potom solidarizirao veliki broj medija.

Britanski BBC kaže da je Crkva snažno podupirala glasovanje "za".

Generalna ocjena većine medija je i da je referendum duboko podijelio Hrvatsku.

Na prvom građanskom referendumu u hrvatskoj povijesti, na birališta je izašlo 37,89 posto birača, "za" se izjasnilo njih 65,75 posto, a protiv 33,63 posto pokazuju rezultati sa 99,36 posto obrađenih glasačkih mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:42