POČETAK KRAJA?

Strani mediji: Odlazak Polančeca najava je raskola u HDZ-u

 Dragan Matić/Cropix

Vijest o povlačenju potpredsjednika hrvatske vlade Damira Polančeca danas su prenijele gotovo sve svjetske agencije, a neke najavljuju da bi njegova ostavka mogla biti početak raskola u vladajućoj stranci.

Tako austrijska APA piše da bi Polančecov pad, iako nije nikakvo iznenađenje zbog pritisaka u posljednje vrijeme, 'mogao izazvati podjelu u vladajućoj stranci'.

- Premijerka Jadranka Kosor htjela se odreći svog zamjenika, no tome su se usprotivili utjecajni ljudi u HDZ-u, a izbila je i oštra prepirka s bivšim premijerom Ivom Sanaderom koji je čvrsto stao iza Polančeca – objašnjava APA.

Agencija ističe da su promatrači upozorili HDZ da ne zataškava aferu jer bi na skorim predsjedničkim izborima, zbog optužaba za korupciju, mogla doživjeti poraz.

Reuters piše kako je, nakon što je Kosor od Sanadera preuzela čelnu poziciju u Vladi, hrvatska policija pokrenula nekoliko istraga velikih korupcijskih skandala, među kojima i onu protiv bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića u aferi kamioni.

Reuters prenosi i Polančecove tvrdnje da je žrtva medijskog linča te da se neće skrivati iza imuniteta saborskog zastupnika jer želi da se otkrije puna istina.

Agencije također navode da je Polančec dao ostavku neposredno pred izjašnjavanje u Saboru u kojem je oporba zatražila izglasavanje nepovjerenja.

DPA ide korak dalje i objašnjava kako su 'HDZ-ovi koalicijski partneri od premijerke tražili njegovu ostavku kako bi izbjegli moguću neugodnu raspravu'.

Sve agencije podsjećaju da je borba protiv korupcije jedan od ključnih uvjeta koje Hrvatska mora ispuniti ako želi ući u Europsku Uniju 2011.

Slovensko Delo navodi i da su kandidati koji bi Polančeca mogli zamijeniti na njegovu mjestu ministra gospodarstva Ivan Miloža, Željko Lovrinčević, Ivica Mudrinić i Ljubo Jurčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:15