PROBLEM

Strani odvjetnici lakše osnivaju urede kod nas nego hrvatski u EU: ‘Na djelu je diskriminacija‘

Naši su se odvjetnici požalili kako Vlada podilazi Europskoj komisiji i ne bori se za njihov ravnopravan status
Na obilježavanju Europskog dana odvjetnika bili su  i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, sutkinja Ustavnog suda Snježana Bagić i bivši šef HOK-a Robert Travaš
 Ranko Šuvar/Cropix

Vlada podilazi Europskoj komisiji i zbog toga diskreditira hrvatske odvjetnike u odnosu na strane. Pritom ignorira ustavnu poziciju odvjetništva kao neovisne profesije, specifičnog dijela pravosuđa, kao i apele te zahtjeve hrvatskih odvjetnika da uđe u spor s Europskom komisijom i izbori se da hrvatski odvjetnici u Hrvatskoj imaju ravnopravni status sa strancima.

Osnovna je to poruka izrečena ovoga tjedna na obilježavanju Europskog dana odvjetnika.

Tri godine prakse

- Prema prijedlogu izmjena Zakona o odvjetništvu, strani odvjetnik može osnivati odvjetničko društvo iako nije prošao tri godine obavljanja odvjetništva u Hrvatskoj ili položio tzv. aptitude test pred Hrvatskom odvjetničkom komorom (HOK), dok su naši odvjetnici morali steći zakonske uvjete da steknu naziv 'odvjetnik' da bi mogli biti osnivači odvjetničkog društva, a to su tri godine prakse kao odvjetnički vježbenici i položen pravosudni ispit. Radi se o izravnoj i gruboj diskriminaciji hrvatskih odvjetnika u korist odvjetnika iz drugih zemalja EU - rekao je Robert Travaš, bivši predsjednik Odvjetničke komore.

Podsjetio je da smo u procesu pristupanja Hrvatske u EU prošli jednu od najzahtjevnijih i najduljih procedura pregovaranja i ispunjavanja uvjeta te da je tada Zakon o odvjetništvu bio prihvaćen kao zakon koji je usklađen s pravnom stečevinom EU, što znači da je tada, kao i sada, bio u skladu sa svim direktivama koje se navode kao razlog novih izmjena Zakona o odvjetništvu koji ide u korist stranim odvjetničkim društvima.

- EK svojom politikom, kojom promovira navodnu ravnopravnost te slobodu i liberalizaciju pružanja odvjetničkih usluga na zajedničkom tržištu EU, sustavno narušava ravnopravnost koja je samo deklaratorna i na papiru, dok u realnom životu zastupa interese nazovimo ih starih i velikih članica EU, ne uvažavajući specifičnosti malih država i njihovih tržišta, kao niti tradiciju kontinentalnog prava. Mislim da je notorno i da se možemo složiti da u nastupu na tržištu odvjetničkih usluga EU nisu u jednakoj poziciji velika odvjetnička društva iz velikih članica i odvjetnik ili odvjetničko društvo iz RH - rekao je Travaš.

Bez zaštite Vlade

Pritom je rekao kako se Vlada povukla pred birokratskom prijetnjom i opomenom Hrvatskoj da mora uskladiti Zakon o odvjetništvu s pravnom stečevinom EU jer će u suprotnom biti novčano kažnjena. - U više smo navrata, pa i direktno u Bruxellesu, razgovarali o svim primjedbama EK na Zakon o odvjetništvu i u izravnom argumentiranom razgovoru otklonili veći broj primjedaba koji je proizašao iz nepoznavanja ili pogrešnog tumačenja postojećeg zakona.

Ne mogu se oteti dojmu da EK inzistira na nekim izmjenama Zakona radi provođenja nečijih interesa, a ne radi zaštite pravne stečevine EU i samostalnosti i neovisnosti odvjetnika, kao i stvarne zaštite prava stranaka, odnosno potrošača kako se sada nazivaju naši klijenti - bio je izravan Travaš.

Rekao je i da Vlada nije željela ući u spor s EK pred Sudom EU u vezi s inzistiranjem da strani odvjetnici mogu osnivati odvjetnička društva bez da ispune kriterije kojima moraju udovoljiti domaći odvjetnici. Potom je otkrio i kako su odvjetnici ponudili Vladi da podmire sve troškove spora pred Sudom EU u slučaju da se on izgubi, ali ih je Vlada i u tome odbila. Budući da jedino Vlada može pokrenuti takav spor s EK, odvjetnici su ostali bez ikakve mogućnosti zaštite.

Podrška HOK-u s Vrhovnog i Ustavnog suda

Novi predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić, koji je bio gost na obilježavanju Europskog dana odvjetnika, domaćim je odvjetnicima dao podršku u borbi protiv aktualnog prijedloga zakonskih izmjena, prema kojima bi strani odvjetnici mogli raditi u Hrvatskoj bez potrebe da ispune iste kriterije kao i domaći.

- Za to sam da odvjetništvo bude neovisno, a ne trgovačko društvo kao što to traži EK. Odvjetnici u tom smislu trebaju dobiti podršku - rekao je Dobronić.

Neizravnu podršku odvjetnicima je dala i zamjenica predsjednika Ustavnog suda Snježana Bagić.

Ona je navela više odluka Ustavnog suda kojima se štiti pozicija odvjetništva kao samostalne profesije i izričito navodi da odvjetništvo nije gospodarska djelatnost kako ga tretira EK. (I.T.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:03