SUDSKA TUŽBA

Stranka PGS tuži intendanta riječkog HNK: ‘Pokušava nas prikazati kao fašiste, patološki je destruktivan!‘

Predsjednica riječkog ogranka PGS-a Tea Mičić Badurina kaže da su izloženi "nevjerojatnoj količini uvreda"

Marin Blažević

 Tea Cimaš/Cropix

Primorsko goranski savez, politička stranka koja participira u riječkoj gradskoj vlasti, najavio je danas da s odvjetničkim timom upravo radi na sastavljanju sudske tužbe koju će uskoro podići protiv Marina Blaževića, intendanta HNK Ivana pl. Zajca, i to zbog povrede ugleda i časti. Kao razlog za podizanje tužbe, PGS-ovci navode da ih je Blažević u više navrata nazvao "fašističkom, ksenofobnom i nacionalističkom strankom".

Predsjednica riječkog ogranka PGS-a Tea Mičić Badurina kaže da su izloženi "nevjerojatnoj količini uvreda" otkako je na sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke u svibnju, odbijeno Programsko i financijsko izvješće o radu Kazališta, što je legitimna podloga za razrješenje intendanta. Veli i da ih intendant pri svakom javnom istupu "pokušava prikazati fašistima, ksenofobima i, kako je dometnuo, lokalnim nacionalistima".

- Tvrdi tako on da nad njim fašističkim metodama provodimo nasilje, hajku i politički linč. Zapravo je potpuno neshvatljivo da čovjek koji se predstavlja intelektualcem nasiljem i progonom naziva striktno pridržavanje zakonom propisanih procedura, a ono što je u normalnim parlamentarnim sustavima počelo demokracije intendant predstavlja fašizmom, rekla je Mičić Badurina pa retorički upitala otkud intendantu pravo i sloboda da legalno izabrane gradske vijećnike, koji se ne slažu s načinom poslovanja i upravljanja Zajcem te evidentnim kršenjem zakona i akata kazališta, nazivati fašistima. I to vijećnike, dodala je, čija je stranka u svojoj srži, od svog samog nastanka, antifašistička i koja kroz sve svoje tridesetdvogodišnje djelovanje uporno i tvrdoglavo dokazuje svoje antifašističko opredjeljenje - kaže Mičić Badurina, najavljujući tužbu protiv intendanta.

Veli i da ih čude reakcije izvršne vlasti Grada Rijeke na čelu s SDP-om.

- Iznenađeni smo razmjerima do kojih seže intendantova patološka samoljubivost i destruktivnost, ali i istovremena spremnost gradske izvršne vlasti da ga toliko bezrezervno, s tolikim intenzitetom i žestinom štiti. A možda ne i samo njega. U Gradu Rijeci, vrlo je očito, na djelu je i kulturna koalicija lokalnog SDP-a i nacionalnog HDZ-a, odnosno HDZ-ove ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek u koju se, isto toliko gorljivo, upleo i riječki "ministar" kulture Ivan Šarar.

U posljednjih 30 godina nije viđeno da je SDP grada Rijeke ikada s takvom žestinom branio vlastite poteze mišljenjem ministrice i nalazima HDZ-ovog ministarstva. Pokušavam se sjetiti je li se gradska vlast ikada tako zauzimala za bilo kojeg drugog čovjeka kojega podržava nacionalni HDZ. Brane li tako gorljivo bilo koji HDZ-ov projekt u gradu Rijeci? Uistinu se ne sjećam - kaže Mičić Badurina.

Politički tajnik stranke Franjo Butorac kaže da je PGS-u nemoguće nadjenuti tako pogrdne epitete poput fašističke, ksenofobne ili nacionalističke stranke s obzirom na tridesetogodišnju aktivnu borbu te stranke upravo protiv takvih i sličnih društvenih nepogoda.

- Još 1990. godine, odmah po osnutku, tadašnji RiDS, preteča današnjeg PGS-a, tiskao je i javno predstavio plakat, što i danas visi na zidovima stranačke prostorije, na kojemu PGS poziva na ustajanje protiv upravo fašizma i svega nedemokratičnoga - veli Butorac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:05