RODITELJ ODGOJITELJ

Stranka Rada i solidarnosti pokreće postupak za nastavak mjere roditelj-odgojitelj

Traže nastavak provođenja te demografske mjere za sve korisnike koji su ranije stekli to pravo.

Slavko Kojić

 Zeljko Puhovski/Cropix

Klub zagrebačkih gradskih zastupnika stranke Rada i solidarnosti izvijestio je u četvrtak da pokreće postupak javnog savjetovanja za stavljanje izvan snage Odluke o revidiranju mjere roditelj-odgojitelj, tj. ukidanju novčane pomoći za roditelje odgojitelje.

Traže nastavak provođenja te demografske mjere za sve korisnike koji su ranije stekli to pravo.

Javno savjetovanje traje do 11. veljače ove godine, a iz stranke navode da je drastičnim revidiranjem mjere roditelj-odgojitelj, zagrebačka gradska vlast grubo i bezobzirno umanjila stečena prava korisnika.

Smatraju da je analiza koja je prethodila revidiranju mjere, bila "površna" i da je dokument sastavljen bez ikakve znanstvene ili stručne ekspertize, a korisnicima mjere roditelj-odgojitelj nije bilo omogućeno da sudjeluju u njegovoj izradi.

Ocjenjuju da će dosadašnji korisnici te demografske mjere 'postati građani drugog reda'.

Iz stranke Rada i solidarnosti procjenjuju da je mjera u Zagrebu polučila dobar demografski učinak, a da se njeno ukidanje temelji na vrlo slobodnom i proizvoljnom tumačenju Ustava, zakona i propisa.

"Roditeljima-odgojiteljima koji su pravo na novčanu pomoć stekli, nadalje treba osigurati primjenu toga akta dok se ne ispune uvjeti za prestanak njihovoga prava", stoji u priopćenju.

Ističu da su korisnici te mjere dragovoljno ulazili u mjeru te prema njoj planirali svoje živote.

Također ocjenjuju da su korisnici mjere bili 'izloženi neviđenom linču, prostakluku i vrijeđanju na društvenim mrežama i u javnom prostoru'.

"Kako se godišnji rashodi za mjeru procjenjuju u visini 485 milijuna kuna, a za tu namjenu proračunom Grada Zagreba planirani su rashodi u visini 220 milijuna, proizlazi da bi tako za 2022. uštedu činila razlika od 265 milijuna kuna, dakle svega 1,77 posto proračuna", navodi se u priopćenju.

Smatraju da Grad Zagreb korisnicima te mjere treba osigurati kompenzacijske mjere temeljem kojih bi korisnici mogli sami birati hoće li izaći iz mjere ili će u njoj ostati do ispunjavanja uvjeta za njeno korištenje.

Procjenjuju da je ukidanje mjere u Zagrebu suprotno demografskom razvoju u vremenu kada demografski problemi postaju prioritetan problem u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:13