PORUKA IZ SPLITA

STRANKA S IMENOM I PREZIMENOM: 'Županije su 'centri za gospodarenje stranačkim uhljebima'. Četiri dalmatinske treba transformirati u jednu regiju'

Ivan Kovačić
 Duje Klaric / CROPIX

Vodstvo Stranke s imenom i prezimenom najavilo je u utorak u Splitu da će se u predizbornoj kampanji zauzimati za ukidanje županija i prerastanje četiriju dalmatinskih županija u jednu regiju.

Predsjednik te stranke Ivan Kovačić rekao je na konferenciji za novinare da su županije "centri za gospodarenje stranačkim uhljebima".

- Svi ti centri za upravljanje stranačkim uhljebima, to jest županije, su kočničari razvoja i građani se nisu poistovjetili s njima - rekao je Kovačić.

Ustvrdio je kako županijski teritorijalni ustroj Hrvatske jedino brane "osobe na direktorskim i rukovodećim mjestima te osobe zaposlene na izmišljenim i maštovito nazvanim radnim mjestima".

Saborski zastupnik i jedan od osnivača Stranke s imenom i prezimenom Ante Pranić istaknuo je kako je Dalmacija jedna turistička destinacija i nije normalno da u svakoj od njezinih četiriju županija postoji turistička zajednica.

- Također nije normalno da imamo četiri županijske uprave cesta, pa tako imamo apsurd da se jedna županijska cesta obnavlja do županijske granice, a ista ta cesta ostaje neobnovljena u drugoj županiji - rekao je Pranić, koji je i gradonačelnik Vrgorca.

Po njegovim riječima, zbog nefunkcionalnog prostornog planiranja na razini županija postoji nelogičnost da se grade dva regionalna centra za gospodarenje otpadom - Lećevica u Splitsko-dalmatinskoj županiji i Bikarac u Šibensko-kninskoj županiji iako su međusobno udaljeni tek 30-ak kilometara.

Gradonačelnik Knina Marko Jelić istaknuo je kako je Knin okružen s više manjih općina te je nužno njihovo zajedničko djelovanje i funkcionalno povezivanje.

- Male općine, koliko god se trude, rijetko kad imaju dovoljno financijskih sredstava. I kad su samoodržive, trebaju pomoć - istaknuo je Jelić i dodao kako su se mnogi iselili iz Hrvatske zbog stranačkog kadroviranja i negativne selekcije u ustroju županija, gradova i općina.

Konferencija za novinare održana je u Park-šumi Marjan, za koju je profesorica Daša Dragnić rekla da je simbol neučinkovitog upravljanja u kojem se miješaju gradska, županijska i državna razina.

- Treba ugasiti županije i dati direktnije ovlasti gradovima poput Splita, Dubrovnika, Zadra i Šibenika za upravljanje resursima na svojim područjima - izjavila je Dragnić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:22