DOGOVOR

STRANKE U SABORU RAZMATRAJU KAKO IZBJEĆI USTAVNU KRIZU Novih sedam ustavnih sudaca bit će izabrano do prvog lipnja

 Tomislav Krišto/EPH

Sudeći prema prvim razgovorima između parlamentarnih stranaka, ne bi trebalo doći do ustavne krize, a prije lipnja, kada u Ustavnom sudu ostaje svega šest od trinaest sudaca, trebali bi se izabrati novi članovi i popuniti ovo tijelo. Neformalne razgovore na tu temu pokrenuo je predsjednik saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav, Robert Podolnjak iz Mosta.

- Treba najprije ispitati stavove svih relevantnih subjekata te vidjeti jesu li za promjenu Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, ili možemo nove ustavne suce izabrati prema postojećim propisima - rekao nam je Podolnjak i dodao kako su svi bili suglasni da treba i da se želi imenovati deset ustavnih sudaca.

- Oko toga postoji konsenzus i svi su rekli da će se maksimalno založiti da ovaj put izbor uspije, jer svi osjećaju i svjesni su odgovornosti koju imaju pred građanima - kaže Mostov predsjednik Odbora za Ustav.

Sudionici sastanka, a to su bili članovi HDZ-a, SDP-a, Mosta, HNS-a, obavezali su se ovu problematiku otkomunicirati u svojim klubovima zastupnika i na idući sastanak o toj temi doći s preciznijim stavovima. No, već na prvom koraku Podolnjak je dobio dovoljno argumenata da vjeruje kako će već početkom ožujka moći raspisati poziv za prijavu kandidatura za suce Ustavnog suda.

- Morat će se naći ljudi koji će svima biti prihvatljivi. Ne može se više dogoditi da u Ustavni sud uđu osobe koje će se kasnije uhvatiti u mjerama tajnog nadzora osoba koje se sumnjiči za kaznena djela, one koji će biti uhvaćeni u plagiranju znanstvenih radova ili koje nemaju dovoljno staža za tu dužnost - kaže jedan od sudionika sastanka, i podvlači da se izbor mora provesti prema aktualnom modelu.

- Jedino ime koje je na tome sastanku bilo spomenuto je dr. Siniša Rodin, i to kao kandidat oko kojega bi se svi odmah složili, ali smo se isto tako suglasili da Rodin sigurno ne bi zbog Ustavnog suda napustio prestižnu dužnost suca Europskog suda u Luksemburgu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 02:59