PROLOMI OBLAKA

STRAŠNA OLUJA POGODILA ISTRU I IZAZVALA ENORMNU ŠTETU, VELIKO NEVRIJEME POGODILO I ZAGREB I KARLOVAC Meteorolozi objavili uzbunu za cijelu državu

 
 Istramet, screenshot YouTube / KAportal

Nakon što je oko podneva jaki pljusak poharao Pulu, snažno grmljavinsko nevrijeme sredinom utorka poharalo je Sv. Petar u Šumi i bližu okolicu, javlja Istramet.

Dogodilo se to samo dan nakon što je jaka tuča ozbiljno oštetila poljoprivredne kulture, pogotovo krumpir i vinovu lozu, pa i masline, samo koji kilometar sjevernije, na potezu između Pazina i Svetog Petra (Trošti, Žbrlini, Defari…).

- Nakon olujne kiše i tuče obišli smo teren. Najveće štete su na području supetarske Drage te u rubnim dijelovima (sela Jopi, Kranjci, Vošljak, Kristani, Kučevari i Plac) do centra mjesta i glavnog trga, objavio je supetarski načelnik Mario Bratulić. Ledene kuglice su u Svetom Petru bile veličine omanjih oraha, promjera oko 15 milimetara, a poljoprivredne se štete tek zbrajaju, prenosi Glas Istre.

Istramet/Inace Bety

Razmjeri štete zaista su ogromni. Ekipa Istrameta zatekla se na pogođenom području više od 2 sata nakon samog događaja, a još uvijek ima ostataka krupnih zrna tuče. Na cestama je i dalje puno lišća, a poljoprivredne kulture mjestimice su u potpunosti uništene.

Ogromna količina kiše pala je oko podneva u Puli i poplavila brojne poslovne prostore u centru. Sustav odvodnje jednostavno nije mogao progutati toliku količinu vode. Mjestimice je bilo grmljavinskih pljuskova, a ponegdje je padala i tuča, piše Glas Istre.

Najviše problema bilo je oko zgrade Croatia osiguranja gdje je na prometnici u vodi ostalo zaglavljeno nekoliko automobila.

Nevrijeme u Zagrebu i Karlovcu

Grmljavinski prolom oblaka u poslijepodnevnim satima utorka zahvatio je i Zagreb.

U Karlovcu je u utorak oko 16 sati također počeo padati snažan pljusak čiji se intenzitet nije smanjivao oko 50 minuta, pa sustav za prihvaćanje oborinskih voda nije mogao prihvatiti sve oborine, što je uzrokovalo zastoje u prometu, poplavljeni su pothodnici i brojni podrumi, a na više mjesta grmljavina je izazvala kratke prekide opskrbe strujom, doznaje se u karlovačkom Centru 112.

Gradonačelnik Damir Mandić izjavio je kratko kako je palo puno kiše, na terenu su svi vatrogasci i pripadnici komunalnih službi kako bi ispumpali višak vode na mjestima gdje su problemi najveći, ali i istaknuo kako ne očekuje ozbiljnije probleme već normalizaciju u kraćem razdoblju, iako kiša i dalje pada.

Dežurni djelatnik karlovačkog Centra 112 rekao je Hini da su u kratkom vremenu primili preko stotinu poziva, da su sve službe na terenu, pomažu građanima i rade na uspostavi prometa koji je u prekidu na cestama Rakovac i Ilovac, a voda je i na mnogim drugim prometnicama, primjerice na cesti kod Interspara.

"Prema prvim informacijama Centra 112, slijevanje velike količine oborina kroz brdoviti dio Karlovca nije uzrokovalo odrone, ali je veću količinu zemlje bujica nanijela na cestu kod ambulante u četvrti Mahično, a uz intenzivnu kišu padala je mjestimice i sitna rijetka tuča, no dojava o štetama za sada nema", kazao je.

Policija nema dojave o prometnim nesrećama uzrokovanim nevremenom, već samo o poteškoćama u protočnosti prometa, pa je na više mjesta na snazi posebna regulacija prometa s obilascima.

Upozorenje HAK-a

Prema podacima Hrvatskog autokluba od 18 sati, kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski u Istri, Gorskom kotaru, Lici, Dalmaciji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Mogući su odroni.

Zbog povremeno jakih pljuskova kiše pozivaju se vozači na pojačan oprez zbog veće količine vode koja se može zadržati na kolniku.

Prognoza: I dalje nestabilno

Državni hidrometeorološki zavod najavljuje mogućnost lokalnih nevremena diljem Hrvatske sve do kraja utorka, zbog čega je putem Meteoalarma za cijelu državu izdana žuta uzbuna, koja se objavljuje zbog potencijalno opasnih vremenskih uvjeta.

U prognozi za srijedu meteorolozi navode da se u noći i tijekom jutra očekuje malo kiše, a lokalno je moguće i grmljavinsko nevrijeme, osobito u središnjoj unutrašnjosti i Dalmaciji. Potom djelomice i pretežno sunčano, no sredinom dana i osobito poslijepodne lokalno može biti jačeg razvoja oblaka i pljuskova s grmljavinom, uglavnom u unutrašnjosti.

Vjetar većinom slab promjenljiva smjera, uz obalu ponegdje zapadni i jugozapadni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 13 do 18, na Jadranu od 18 do 22, a najviša dnevna uglavnom između 25 i 30 °C, na istoku moguće i viša.

I za srijedu su na snazi žuta upozorenja za cijelu Hrvatsku.

I sljedećih dana nestabilno te vrlo toplo, ponegdje i vruće. U četvrtak će lokalni pljuskovi biti rijetka pojava, no od petka poslijepodne i osobito u subotu očekuje se česta kiša te pljuskovi s grmljavinom. U petak će jačati jugo, a u subotu okrenuti na sjeverozapadnjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:10