DRŽAVA OBEĆALA POMOĆ

Strašne posljedice nevremena u Zagorju: U mjesto Poznanovec šteta procijenjena na 60 do 100 posto

Olujni vjetar i tuča trajali punih 25 minuta, počinivši velike štete na poljoprivrednim usjevima...

Tuča u Poznanovcu

 Facebook/Facebook

Štete u poljoprivredi nakon nevremena s tučom koje je u ponedjeljak najteže pogodilo Poznanovec u općini Bedekovčina, prema prvim procjenama su od 60 do 100 posto, a to su područje u utorak obišli državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek i župan Željko Kolar.

Općinski načelnik Darko Ban rekao je da su olujni vjetar i tuča trajali punih 25 minuta, počinivši velike štete na poljoprivrednim usjevima, obiteljskim objektima i infrastrukturi.

Državni tajnik Tušek rekao je da se štete na žitaricama, usjevima i vinogradima prema prvim procjenama kreću od 60 do 100 posto.

„Savjetnici Ministarstva poljoprivrede su jutros obišli sve velike poljoprivredne proizvođače, vode evidenciju kako bi čim prije došli do ukupne štete te mogli dati inpute načelniku, a onda i županu, da može proglasiti elementarnu nepogodu”, rekao je Tušek.

Podsjetio je da je Vlada RH prošlog tjedna donijela odluku kojom su osigurana financijska sredstva za obeštećenje poljoprivrednih proizvođača na području šest županija te da se razmišlja i o povećanju tih sredstava.

Na novinarsko pitanje postoje li dugoročna rješenja za ovakve situacije, Tušek je rekao da se to ne događa samo u Hrvatskoj, nego u čitavoj Europi, pa i u svijetu, dodavši da to ukazuje na ozbiljne izazove vezano za klimatske promjene.

Dodao je kako su se stručnjaci koji razumiju ovu problematiku složili da sustav protugradne obrane više nije učinkovit te da se takve situacije trebaju prevenirati, prije svega osiguranjem.

„Upravo na tom tragu je Mjera 17 koju Ministarstvo poljoprivrede već dugi niz godina financira. Sve više poljoprivrednih proizvođača odlučuje se na sklapanje polica, kako bi, ako do ovakvih situacija dođe, dobili barem djelomičnu naknadu”, kazao je Tušek.

O protugradnoj je obrani govorio i krapinsko-zagorski župan Kolar.

„Ne vidim razlog da se ne prihvati moj prijedlog da se za jedan dio područja Međimurja, Varaždina i Zagorja napravi eksperiment i da se jedan dio brani raketama jedne godine i da vidimo hoće li biti kakve razlike u intenzitetu nevremena koje pogađa ova područja”, kazao je Kolar.

Dodao je da je u ponedjeljak o tome razgovarao s premijerom Andrejom Plenkovićem te da bi se u petak o toj problematici trebao održati sastanak u Karlovcu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. veljača 2024 12:01