IZLILA SE RIJEKA

Strašne snimke iz Nina, drama je trajala satima: ‘Samo jedna stvar nas je spasila od katastrofe‘

Katastrofa je ipak izbjegnuta, za razliku od 2017. godine

Izlijevanje kod Nina

 Dalibor Lovrić/Slobodna Dalmacija

Čitatelj portala Zadarski.hr Dalibor Lovrić javio je da se Jaruga kod Nina opet izlila preko mosta i poplavila cestu kao i 2017. godine.

image

Izlijevanje kod Nina

Dalibor Lovrić/Slobodna Dalmacija

Na fotografijama koje je poslao, vidljivo je da su poplavljeni bazeni Ninske solane, ali je Cromaris ovoga puta izbjegao katastrofu, kao i veći dio Nina.

Opisao je tijek događanja.

- Voda se ekstremno diže i plavi okolna područja, javio je Lovrić u 2 sata.

- Iz Ždrijaca se trenutno (NE) može izaći/ući jedino sa zapadnog ulaza u Ulicu Hrvatskih gradova - do 2 sata - a sada u 3 sata samo sa amfibijom.

- Plavi površinu polja pored i sada u 2:30 se više ne može izaći kod Cromarisa u Nin.

- Kako su poslije poplave 2017. nasipi uređeni, te ostala infrastruktura od mostova pa nadalje, u vjeri sam da veće štete neće biti.

image

Izlijevanje kod Nina

Dalibor Lovrić/Slobodna Dalmacija

- Nažalost, voda će tijekom noći i dalje rasti, iz iskustva znam da vodeni val tek stiže - palo je do sada 200 mm, a kada je bila ona poplava iz 2017. je bilo oko 300 milimetara po kvadratnom metru. Dakle, čeka nas neizvjesnost i besana noć.

- 3:15 - voda se izlila na prometnicu prema Vrsima i Zukvama i tu je voda po cesti oko 40-50 cm sada u 3:40 h iz Jaruge i auti su blokirani, upravo su uspjeli izaći iz vode.

- 4:30 - voda u rijeci Jaruzi po mojoj se procjeni više ne diže - i dalje su prometnice neprohodne, a stanje u ZD županiji je složeno.

- Navodno je najteže oko Krnježe i od Zadra prema sjeveroistoku.

- Kiša - intenzitet - posustaje sada oko 5 h oko Nina, a po radarskoj slici možete vidjeti situaciju

image

Izlijevanje kod Nina

Dalibor Lovrić/Slobodna Dalmacija

- Situacija na prometnici od Cromarisa do mosta na Jarugi se polako normalizira uz prisustvo regulacije i propuštanja vozila.

- Smatram da je količina vode noćas bila malo manja od one poplave 2017. (navodno noćas oko 200 mm po m2) te ovo ukazuje da su aktivnosti na uređenju nasipa oko Jaruge, mostovi, radovi na uređenju voda i sve što se radilo ‘spasili‘ Nin od moguće štete koja je mogla biti da se to nije učinilo.

Vodena bujica podigla je brod koji je bio na kopnu na popravku, te ga izbacila skroz na cestu. Šime Glavan, vlasnik broda, ostao je vidno iznenađen kad ga je pronašao u Jarugi kod Ciglane.

- Priroda se mijenja i ovakvi ekstremi koji su sve češći pokazuju da se preventivni zahvati na obrani poplave moraju uzeti kao nešto s čim se moramo u budućnosti nositi - zaključio je Dalibor Lovrić na svom Facebook profilu.

Čitatelj nam je poslao još fotografija koje svjedoče o noćašnjim događanjima.

image

Brod na cesti

B.B.
image

Razina vode u rijeci je rapidno narasla

B.B.
image
B.B.
image
B.B.
image
B.B.
image
B.B.
image

I kuće su bile u opasnosti

B.B.
image
B.B.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 15:18