OGROMNO ZAGAĐENJE

Strašne snimke iz Osijeka: Kroz kanale teče plastika!

Župan Anušić tražio je da u Osijek dođu stručnjaci forenzičari

Plastika teče kanalom

 Jutarnji List/

O razmjerima problema koji je izazvao požar u Drava Internationalu puno govore i video zapisi s mjesta požarišta, a na kojima se vidi kako kroz kanale koji se nalaze iza novog tvorničkog hangara teče plastika.

Dio nje će vjerojatno završiti u tlu, odnosno podzemnim vodama, što bi moglo izazvati dodatna zagađenja i onečišćenja. Očevici su nam potvrdili i ono što je rekao župan Ivan Anušić, kako se pokraj požarišta nalaze velike količine plastike koja je pomiješana sa zemljom.

Anušić: Ovo je treći put u 10 godina

Na mjesto požara koji je noćas buknuo u Osijeku ranije su stigli glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

‘Tijekom noći došlo je do požara u tvornici Drava International. Odmah su dignute sve (vatrogasne) snage - i stožer gradski i stožer županijski. Sada se na požarištu nalazi 180 vatrogasaca, 82 vozila, podignut je odmah i robot Civilne zaštite koji se uključio i puno pomogao u presijecanju požarišta‘, kazao je Slavko Tucaković.

‘Gori uskladištena plastika, no ovo nije prvi požar ovdje. Čini mi se da gori već treći puta u zadnjih 10 godina, što znači da sve mjere zaštite od požara ovdje nisu poduzete‘, upozorio je.

Ozlijeđena trojica vatrogasaca

Ozlijeđena su trojica vatrogasaca koji su liječnički zbrinuti, a čitava prva smjena vatrogasaca koji su radili cijelu noć sada je na trijaži na Hitnoj pomoći, kazao je Tucaković i dodao da za sada nema informacija da je došlo do nekih otrovanja. Također, vatrogasne snage su zamijenjene i nastavljaju s gašenjem požara.

‘Požar je još aktivan i sigurno će biti aktivan tijekom cijelog današnjeg dana. Vatrogasci će uložiti sve svoje snage, zajedno s pripadnicima Civilne zaštite i robotom. za dva-tri sata će doći novo sredstvo kojim ćemo ubrzati gašenje dodajući ga u vatrogasne kamione‘, kazao je Tucaković.

‘I grad i županija i stožeri poduzeli su zaista sve što je u njihovoj moći. Tijekom cijeloga dana potrebno je kontrolirati kakvoću zraka, tla i vode, posebno s obzirom na smjer vjetra. Za sada je taj vjetar sjeverni-sjeveroistočni‘, dodao je.

Vatrogasni zapovjednik uputio je i apel građanima Osijeka i okolice.

‘Zamolio bih sve građane da zatvore prozore, da se pridržavaju svih onih uputa koje je izdao gradski ili županijski stožer, i da ne izlažu dimu ni sebe, ni djecu, a posebno ne one s respiratornim problemima. Jutros smo razmatrali dizanje zračnih snaga, no odlučeno je da danas nije moguće ovdje raditi zbog tih sitnih čestica da se ne bi dogodilo još veće zlo. Nastavit će se s gašenjem tijekom cijeloga dana. Vjerujem da je ono što je bilo zahvaćeno požarom do sada izgorjelo. Iz skladišta je uklonjena velika količina kiseline, lužine i goriva te zbog toga sada nema opasnosti. No treba biti i dalje oprezan zbog gustog dima i dijelom nepristupačnog jednog dijela skladišta‘, kazao je Tucaković.

‘Ovaj se požar gasi vodom i ovdje su 82 vatrogasne cisterne koje vodom, polijevaju, gase i ohlađuju. Imamo i tekuće plastike koja je napunila kanale, ali zahvaljujući brzoj reakciji gradske uprave zatvoreni su protoci prema pročistaču i odvodnim kanalima prema gradu pa sada nikakve opasnosti nema. No moramo biti oprezni jer još gori, iako naslage više nisu velike i smanjene su skoro na pola. Ali to će gorjeti dok god ima gorivog materijala. Puno je razlivene plastike na cijelom požarištu koja predstavlja opasnost i za vatrogasce na terenu‘, kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

‘Posebna se briga vodi o kvaliteti vode i zraka‘

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić kazao je da se trenutno najviše brige vodi o kvaliteti vode i zraka.

‘Vrlo brzo ćemo imati sve podatke koji će biti javno objavljeni kako bi svi oni koji su ugroženi imali pravodobnu informaciju kako se zaštititi. Još jednom apeliram da svi oni koji baš ne moraju ne izlaze iz kuće i neka zatvore prozore i vrata. Dim je prekrio velik dio naše županije pa će trebati jako puno vremena da se u potpunosti iščisti. Pretpostavljam da će trebati čitav dan danas, sutra, a možda i još para dana jer će se požarište dodatno osiguravati zbog čega će biti još dima‘, kazao je.

Anušić je najavio i da će zatražiti detaljnu istragu incidenta.

‘Sada kad smo doživjeli sve ovo, važno je reći da ja ovim putem tražim da se iz Forenzičkog instituta Vučetić iz Zagreba pošalju svi oni stručnjaci forenzičari koji će utvrditi razloge izbijanja ovog požara, zatim propuste od strane vlasnika ovog prostora na što mi svi upozoravamo već 20 godina i pokušavamo doći do informacije i izvijestiti nadležne službe kako i na koji način se ovdje deponiraju milijuni tona plastike bez ikakve kontrole, nabacane po ovom području, zatrpane i pomiješane sa zemljom i koje su sinoć izazvale ovaj veliki požar‘, kazao je.

‘Ovo je situacija velike ugroze, ne samo za žitelje Osječko-baranjske županije nego i puno šire, jer će saniranje ovog prostora nakon požara trajati možda i godinama. Sanirat će se s ogromnim sredstvima, a sve te troškove kao i troškove nastale štete, prije svega treba snositi vlasnik, kao i sve one službe koje nisu reagirale na vrijeme kada se trebalo doći, provjeriti i vidjeti kako stvari ovdje funkcioniraju i zašto je došlo do ove katastrofe te što se moglo napraviti da se ona izbjegne‘, rekao je Anušić.

Naglasio je i da su svi oni koji žive ovdje bili svjesni da će prije ili kasnije doći do ovakve katastrofe.

‘Nažalost, danas je i došlo. Prije sedam ili osam godina je bilo nekoliko manjih požara koji su se uspjeli lokalizirati i ugasiti na vrijeme. Ovaj puta se nije uspjelo. Očekujem neke odgovore i u ovo se moraju uključiti najviše instance države, forenzičari i svi oni koji mogu dati odgovor na pitanje da li je hidrantska mreža bila prazna i neopskrbljena s vodom‘, kazao je.

Na pitanje je li razgovarao s vlasnikom opožarenog prostora, Anušić je rekao da je vlasnik prostora ovdje, ali da on ‘nema što s vlasnikom razgovarati‘ te da s vlasnikom trebaju razgovarati nadležne službe.

U Osijeku postoje dvije stanice koje mjere kakvoću zraka, a Anušić je rekao da stižu još dvije mobilne mjerne stanice koje će vjerojatno već do popodne imati prve rezultate.

‘Sada puše sjeveroistočni vjetar pa su zatvorene škole u Antunovcu, Čepinu, Ernestinovu i Laslovu, a kako se dim bude širio, bit će zatvorene još neke škole. U ovom trenutku nema razloga zatvarati škole u Osijeku jer vjetar nosi dim prema jugu županije. No u općinama koje sam naveo je sve zatvoreno, sve javne institucije, vrtići, škole i sve. Nadamo se da ćemo već sutra ili prekosutra moći početi opet normalno funkcionirati‘, rekao je na kraju župan Anušić.

‘Kvaliteta zraka je zadovoljavajuća‘

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić rekao je da je trenutna kvaliteta zraka i vode u gradu zadovoljavajuća.

‘Ono što je važno reći građanima Osijeka je da je prema stranici DHMZ-a trenutačna kvaliteta zraka i vode u gradu zadovoljavajuća. Pojačali smo ispitivanja u Vodovodu Osijek kao i na našem pročistaču. Odmah smo zatvorili odvodnu mrežu kako plastika ne bi ulazila u kanalizaciju. Gradske tvrtke Unikom, Vodovod i županijska tvrtka Cesting odmah su se stavile na raspolaganje, dali su svoje bagere, a ljude s ovog područja smo zbrinuli u našu gradsku dvoranu Jug 2. S obzirom da je kvaliteta zraka u Osijeku zadovoljavajuća, škole i vrtići rade‘, rekao je Radić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:38