ON SVE DEMANTIRA

STRAVA KOD SUNJE Pod okriljem noći vatrenim oružjem ubio devet konja: 'Vlasnik ih drži samo zbog poticaja'

sisak300903ubijeni konji u polju kukuruza u SvinjickomZdravko Kabic pokraj ubijenog konjasnimio Miroslav Kis-pok-
 Miroslav Kiš/CROPIX

SISAK - Devet konja usmrtio je nepoznati počinitelj hicima iz vatrenog oružja u selu Crkveni Bok, nedaleko od Sunje . Zlodjelo je počinjeno noću s utorka na srijedu 18./19. ožujka između 20 i 8 sati, priopćila je sisačka Policijska uprava. Konji su u vlasništvu 39-godišnjaka s područja Zagreba, očevid su obavili policijski službenici Policijske postaje Sunja u suradnji s veterinarskim inspektoratom.

Protiv nepoznatog počinitelja podnesena je kaznena prijava zbog oštećenja tuđe stvari.

Policija nije priopćila ime vlasnika konja, ali od mještana Crkvenog Boka i Sunje doznajemo kako je vlasnik ubijenih konja Zagrepčanin Zlatko Ovanin. Njega nismo uspjeli dobiti, jer je isključio mobitel, no doznajemo da je on vlasnik gotovo 150 konja.

Mještani Crkvenog Boka i Bobovca ga optužuju da konje drži samo zbog državnih poticaja (po grlu 2.000 kuna), da ne brine o njima, nego ih pušta slobodno po poljima bez obzira na kišu, snijeg, poplavu.

- Ja sam lani prestao sijati pšenicu na tom području, jer se nisam mogao obraniti od konja. Sve su uništili, ne samo meni, nego i drugim mještanima, jer kada vam u polje pšenice ili djeteline uđe više od stotinu konja i stalno se vraća, jasno je da od usjeva ne ostane ništa, kaže nam Josip Mačak iz susjednog sela Bobovca. On ističe kako su pobijeni konji zapravo napušteni konji u vlasništvu lošeg gospodara koji ne vodi brigu o njima.

- Taj problem traje već desetak godina, on se nama smije, a mi smo nemoćni zbog loših propisa i neprovođenja zakona. Bez dokaza da su njegovi konji uništili moj usjev moja prijava pada na sudu, a dokaz je konj kojeg treba uloviti “na djelu” i identificirati vlasnika. Kada se približim 200 metara do konja, oni pobjegnu, mogu im staviti soli na rep, što Ovanin dobro zna, a kazne koje je dobijao do sada bile su simbolične, kaže Mačak.

Veli kako su lani inspektori, nakon desetaka prijava Ministarstvu poljoprivrede, uspjeli identificirati upravo Ovanina kao vlasnika stada konja koji čine štetu na privatim posjedima oko Crkvenog Boka, Strmena i Bobovca. Mačak kaže kako on to ne zna, ali misli da je lako moguće da su nesretne životinje žrtva osvete ogorčenih poljoprivrednika koji protiv vlasnika konja koji im uništavaju usjeve ne mogu ništa, pa su stradale nesretne životinje o kojima taj vlasnik uopće nije brinuo.

Vlasnik konja Zlatko Ovanin ustvrdio je početkom godine, u vrijeme poplava, u TV emisiji Nove TV Provjereno, kako konje ne može držati u ograđenom prostoru jer bi se utopili, te da su konji, otkad su poplave, slobodno po selu. “Trenutno je takva situacija'', pravdao se pred kamerama Zlatko Ovanin.

Zlatko Ovanin: 'Lažne su optužbe da ne brinem o konjima'

SISAK - Javio nam se Zlatko Ovanin iz Zagreba, vlasnik konja ubijenih mecima iz vatrenog oružja u mjestu Crkveni Bok kod Sunje.

- Lažne su optužbe da ne brinem o konjima, ali uvijek neka životinja pobjegne, napravi štetu koju ja platim. Ogorčen sam optužbama na svoj račun, kao i kvalifikacijom policije da je ubojica mojih konja samo počinio materijalnu štetu. Onaj tko je pucao, ili oni koji su pucali, pucali su u selu, ugrozili su tuđe živote. Da je netko noću ispalio deset hitaca u Zagrebu ili Sisku ubijajući pse ili mačke, izašli bi specijalci, i ubojica životinja bi bio optužen za ugrožavanje života, a ne samo za materijalnu štetu, rekao nam je Ovanin.

Dodaje da je on samo jedan od vlasnika konja na sunjskom području, te da su njegovi konji na ograđenom pašnjaku površine 40 hektara. - I lav pobjegne iz ograđenog prostora, a nije konj lav. Ja jedini plaćam štetu seljacima i ne znam zašto me optužuju da ne brinem o konjima, da ih imam samo radi državnog poticaja. Ja dobivam poticaje jer imam konje, nije obrnuto, veli Ovanin, dodajući da je među ubijenim konjima nekoliko njegovih ljubimaca, te da će sve konje sahraniti o vlastitom trošku, te da je zatražio i platit će i obdukciju ubijenih životinja. (M. Pi.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 07:54