TRPIO JE BOLOVE ČAK MJESEC DANA

STRAVA U KNINU: JOŠ JEDAN SLUČAJ ZLOSTAVLJANJA ŽIVOTINJA? Psiću Flokyju odrezana prednja šapa i teško ozlijeđena zadnja noga, morat će ju amputirati

 

Pas mješanac, star oko godinu dana, ležao je u nedjelju teško ozlijeđen i bespomoćan na travnjaku u blizini Veterinarske stanice u Kninu. Ne zna se koliko dugo je bio na tome mjestu, iako su ga prolaznici vidjeli, no nisu obraćali pažnju na nemoćnu životinju. Ipak, oko podneva naišla je Željana Milivojević, mlada članica Udruge kninskih njuškica Berta, koja u Kninu već godinama skrbi o napuštenim ljubimcima.

- Krenula sam nahraniti nekoliko pasa u boksevima u sklopu Veterinarske stanice, o kojima se brine naša udruga. Na travnjaku sam ugledala psića kako leži i pomislila kako je riječ o još jednom kućnom ljubimcu kojega su ostavili naši sugrađani. Kad sam mu se približila, umalo nisam pala u nesvijest, što od stravičnoga prizora koji sam ugledala, što od nesnosnoga smrada. Psiću je bila odrezana prednja desna šapa iz koje su virile kosti, a zadnja desna nožica bila je sasušena do krvavih kostiju - ispričala nam je Željana, dodajući kako je uvjerena da je ovakve ozljede psiću mogla nanijeti namjerno samo ljudska ruka, odnosno neki monstrum.

Željana je psića nazvala Floky te odmah preko Facebooka zatražila pomoć za prijevoz do veterinara u Šibeniku jer u nedjelju kninski veterinar nije bio dostupan.

- Dok sam zvala i organizirala prijevoz do veterinara, Floky se nekako uspio pridignuti i počeo je veselo mahati repićem, unatoč teškim bolovima koje je trpio. Zahvaljivao mi se jer je znao da ću mu pomoći. Apelu za prijevoz na Facebook stranici Udruge nitko od mojih sugrađana nije se odazvao. Međutim, ubrzo mi se javio jedan gospodin iz Splita koji je želio doći automobilom. No zbog udaljenosti je odustao, ali je nazvao svoga prijatelja iz Drniša koji je ubrzo stigao u Knin te Flokyja i mene prevezao do Veterinarske ambulante More u Šibeniku, gdje nas je primio dr. Davor Crnogaća - rekla je Željana Milivojević.

U veterinarskoj stanici Flokyju su očistili i previli rane. Rekli su kako psić uslijed neuhranjenosti teži samo 11 kilograma i najavili da će ga ovih dana operirati.

- Ponavljam, ovdje je riječ o kaznenom djelu zlostavljanja životinja jer je ovakve ozljede mogla nanijeti samo ljudska ruka. Za sad to ipak ne mogu dokazati. Psić nije bio čipiran. Očekujem da će se javiti netko od očevidaca zlostavljanja i pronaći krivac. Naprosto je nemoguće da je pas upao u nekakvu lovačku klopku za divljač jer su mu stradale prednja šapa i zadnja noga, a ozljede nisu takve da bi ih mogao prouzročiti udarac automobila - uvjerena je ova mlada članica kninske Udruge Berta.

S druge strane, dr. Emil Ofner iz šibenske Veterinarske stanice More oprezan je u procjenama uzroka psećih ozljeda.

- Ono što mogu pouzdano ustvrditi je to da su ozljede stare oko mjesec dana. Nezahvalno je govoriti je li pas namjerno ozlijeđen ili je to posljedica nesretnoga slučaja. Ne treba isključiti ni mogućnost da ga je, primjerice, pregazio automobil. Možda ćemo znati više kad ga stavimo na rengen, a opet, ni to možda neće ništa pokazati. Jedino ako je pogođen sačmom, onda će se to moći vidjeti, a i ne mora. Operirat ćemo ga u utorak. Stražnju nogu tijelo je samo od sebe demarkiralo, odnosno odbacilo tkivo, pa ćemo je amputirati do iznad koljena. Prednju šapu pokušat ćemo spasiti, a pas može normalno funkcionirati s tri noge - objasnio je dr. Ofner.

Nakon operacije, kao što je to bilo i do sad s napuštenim ozlijeđenim psima, kninska Udruga Berta transportirat će Flokyja u specijaliziranu udrugu za kućne ljubimce u Bavarskoj. Inače, sve troškove liječenja u šibenskoj Veterinarskoj stanici snosi kninska Udruga Berta, sredstvima sponzora i donatora.

Iz Udruge mole građane da za troškove liječenja i Flokyjevu operaciju uplate donacije na račun Udruge Berta kod Erste banke: HR9424020061100842703.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:03