NOVA PRAVILA ZBOG VIRUSA

STROGE MJERE OPREZA NAKON POTVRDE DA JE BRAČNI PAR ZARAŽEN U Ernestinovu otkazana sva javna događanja, neće se održavati ni mise

Ilustracija
 Michaela Dusikova / Česká ilustrační fotografie / Profimedia

Nakon što je potvrđeno da je bračni par iz Ernestinova zaražen koronavirusom, Marijana Junušić, načelnica ove općine nedaleko od Osijeka u suradnji sa Stožerom civilne zaštite donijela je mjere opreza i preporuke mještanima. Tako se u Općinskoj upravi do daljnjeg neće primati stranke. Donesene su i druge mjere.

„Rad dječjih vrtića te pohađanje nastave u osnovnim školama na području Općine Ernestinovo se obustavlja, otkazuju se sva sportska natjecanja i javna okupljanja, do daljnjeg se neće održavati svete Mise, a odlazak u nužnu nabavku treba svesti na najkraće moguće vrijeme, bez nepotrebnog zadržavanja u prodavaonicama, uz minimum nužne komunikacije.

Za organizaciju ukopa pokojnika mještani trebaju kontaktirati Komunalni pogon Općine Ernestinovo isključivo na telefon: 031 270-227 te će se telefonskim putem sve dogovoriti,“ odlučili su u Općini Ernestinovo, a mjere koje su oni donijeli od strane županijskog Stožera civilne zaštite preporučene su i svim ostalim gradovima i općinama u Osječko-baranjskoj županiji, pa se može očekivati da u sljedećim danima tako postupe sve JLS u ovoj županiji.

Iz Grada Osijeka su, pak, na sjednici Stožera izvijestili i kako će od Vlade tražiti donošenje odluke da se u obiteljima koje imaju vrtićku i školsku djecu nižih razreda jednom roditelju odobri ostanak kod kuće bez obzira na to gdje su zaposleni. Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić dao je preporuke vjernicima i župnicima da se na misama izbjegava korištenje blagoslovljene vode, da se izostavi gesta pružanja mira te davanja pričesti na usta, kao i „križića“ na čelo djeci.

Od vjernika i župnika koji osjete bilo kakve respiratorne probleme, a osobito onih koji su boravili na ugroženim područjima očekuje se da ne dolaze na mise, odnosno da ih otkažu. Za one koji, pak, dođu na mise preporuka je da se u crkvama između svakog pojedinog vjernika drži razmak od najmanje 1 metra. Hranić je pozvao i na molitvu za sve oboljele i njihove obitelji, kao i zdravstvene djelatnike i sve koji su u službi bolesnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:33