VAŽNA ODLUKA

Štromar o GUP-u: Mora se vidjeti struktura amandmana i što je predloženo

Predrag Štromar
 Dragan Matić / CROPIX

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar komentirao je u četvrtak prijepor oko izmjena zagrebačkoga Generalnog urbanističkog plana (GUP), poručivši da se mora vidjeti struktura amandmana i što je predloženo pa će se na temelju toga donijeti odluka.

Upitan koliko će trebati vremena za taj proces rekao je da o tome ne želi govoriti jer ne zna koliko ima amandmana na izmjene GUP-a. "Mislio sam, ako ih bude pet, deset, petnaest, to ćemo u petnaestak dana moći riješiti", rekao je Štromar novinarima uoči sjednice Vlade.

Novinari su zatražili da prokomentira način na koji je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u 24 sata podnio 70 amandmana na GUP, a Štromar je ocijenio kako je to "kao da se predlaže nova rasprava i novi GUP".

Struka će utvrditi može li ili ne proći ovoliko amandmana. Ne znači da će Bandićev prijedlog proći u ministarstvu "koje će stručno pregledati svaki amandman i odrediti može li proći".

Ističući kako je bilo više od 30 zahtjeva za izmjenu GUP-a ocijenio je kako to ukazuje da Zagrepčani žele drugačiji GUP. Ustvrdio je da politika treba biti uz građane i s njima odlučivati kako će se razvijati grad.

Upitan hoće li biti pritisaka na ministarstvo u vezi GUP-a ustvrdio je kako ih nije bilo ranije pa neće ni sada. "Dva puta smo ga odbili, sve se radilo stručno. Kada je sve napravljeno po zakonu, naše stručne službe rekle su - ovako može", kaže Štromar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:09