BLAŽENKO BOBAN

‘Strože mjere? Mi župani i premijer složili smo se da su trenutne dostatne, ali treba jači nadzor‘

Splitsko-dalmatinski župan sudjelovao je na sastanku nakon kojega je Božinović najavio strože mjere
Blaženko Boban
 Vladimir Dugandzic/Cropix

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban jutros je sudjelovao na videokonferenciji s premijerom, ministrima i županima, piše Slobodna Dalmacija.

Jedan od zaključaka tog sastanka je da su trenutne mjere dostatne, ali i kako treba povećati nadzor za provođenje mjera sprječavanja širenja zaraze. Naglasak je bio na tome kako je takav u nadzor potrebno uključiti širu zajednicu, inspekciju, policiju, civilnu zaštitu, sve one koji mogu doprinijeti da se restriktivnije vrši nadzor provođenja mjera.

- Svi župani su stavili naglasak upravo na to, ali svi su zadovoljni s mjerama Nacionalnog stožera - rekao je Boban te poručio javnosti da Splitsko-dalmatinska županija, sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, nije među najgorima.

- Imali smo priliku vidjeti grafove i situaciju po raznim kriterijima, a naša županija je trenutno po sredini, nemojte da vas zavaravaju brojke, jer morate uzeti u obzir i faktor broja stanovnika. Trenutno je situacija najlošija u sjevernim dijelovima Hrvatske - dodao je.

Na pitanje razmišlja li se o prelasku na "online" model nastave, odgovorio je da je takva odluka prepuštena županijskim Stožerima.

- Na konferenciji je sudjelovao i Radovan Fuchs, ministar obrazovanja koji je preporučio da do krajnjih mjera držimo nastavu na A i B modelu, a da na C prijeđemo tamo gdje je uistinu nužno. Nije bilo zahtjeva od strane škola da se prijeđe na 'online' model. Inače, trenutno imamo 20 pozitivnih učenika osnovnih i 22 učenika srednjih škola - naveo je Blaženko Boban.

Jedna od tema je bila i stanje u domovima za starije i nemoćne. Kazao je da je u našoj županiji situacija "zasad dosta mirna" te istaknuo da je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović najavio mogućnost nalaženja izdvojenih prostora upravo za korisnike domova za starije i nemoćne koji su pozitivni, a nemaju jake simptome.

Novinari su ga pitali pribojava li se rezultata istrage DORH-a o zbivanjima u Domu u Vukovarskoj u Splitu i smrti većeg broja korisnika zbog proboja korone u tu ustanovu u vlasništvu Županije.

- Ne bojim se rezultata istrage, bit će onakvi kakvi budu, ne možemo ulaziti u njihova istraživanja. Čut ćemo se kada istraga završi - na kraju je zaključio Boban.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:21