KLJUČNI DANI

STROŽI REŽIM ZA USKRS Pojačavaju se kontrole okupljanja, a ako se gužva ne smanji, razmatra se potpuno zatvaranje Jaruna, Bundeka i Sljemena

 
 CROPIX

Ušli smo u najkritičniju fazu. Nema lijeka, nema cjepiva. Sve što imamo jest dosljedno pridržavanje mjera koje mogu spriječiti i usporiti zarazu, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš jučer.

U posljednja 24 sata kod 88 osoba potvrđena je zaraza koronavirusom, što je treći najveći broj novooboljelih u 24 sata otkad je u Hrvatskoj zabilježen prvi slučaj.

Od toga, njih 62 posto, odnosno čak 55 novooboljelih, vezano je uz Dom za starije i nemoćne Split, što zorno pokazuje kakve razorne posljedice ima zaraza kad uđe u domove u kojima boravi najosjetljiviji dio populacije. Nažalost, utjecaj se već vidi i na liniji smrtnosti uslijed epidemije: jučer je preminula prva oboljela štićenica, u dobi od 93 godine.

Poseban izazov u borbi protiv epidemije, ističu u Stožeru, predstavljaju uskrsni blagdani i lijepo vrijeme, koji u kombinaciji kod brojnih građana stvaraju uvjerenje da je opravdano barem nakratko otići, barem do najbliže rodbine - koja je, nerijetko, u trećoj, najranjivijoj životnoj dobi. Iz Nacionalnog stožera civilne zaštite upozoravaju da opuštanja nema, jer svako nepridržavanje uputa samo će produljivati ovakvo stanje te stavljati na kocku zdravlje i živote.

Represija

- Više puta smo rekli da nam nije cilj ići s represivnim mjerama. Stalno ponavljamo koje su mjere zaštite. Socijalna distanca, poštovanja negrupiranja, nije vrijeme za putovanja, nije vrijeme za ljubljenje i čestitanje Uskrsa. No, ako se ne budu poštovale upute, postoje i represivne mjere, koje će se morati koristiti - rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Kako Jutarnji list neslužbeno doznaje, sljedećih će dana započeti pojačana kontrola svih površina na kojima je evidentirano okupljanje većeg broja građana. Ako ni to ne upali, odnosno ne smanji se gužva na popularnim šetnicama, izletištima i parkovima, kako doznajemo, ići će se u potpuno zatvaranje takvih površina, a to bi, konkretno u Zagrebu, značilo zatvaranje Bundeka, Jaruna, pa čak i Sljemena.

- Represivne mjere krajnja su opcija i ne želimo da do njih dođe. Ali zbilja je nevjerojatno kad vidite da netko traži e-propusnicu za napuštanje mjesta prebivališta a pozitivan je na koronavirus ili je u samoizolaciji. Takvih primjera, nažalost, ima dosta i apeliramo na te ljude da vode brigu o vlastitom zdravlju i zdravlju drugih građana jer su potencijalni širitelji zaraze - naglasio je šef Stožera, ministar Davor Božinović.

Što se točno dogodilo u splitskom Domu za starije i nemoćne, još utvrđuju nadležna županijska i državna tijela. Kako je jučer objasnio Krunoslav Capak, dosad su primili tri sasvim različita izvješća o istim događajima.

Jedno je ono Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, drugo je sastavio Bernard Kaić iz središnjeg Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a treće je iz samog Doma.

- Ta izvješća su u prijeporu i treba nam dodatna analiza - kaže Capak i dodaje kako se u izvješćima razlikuju ključne stvari, prije svega kad se i kako kontaktiralo s epidemiolozima i kad se počelo ozbiljno pristupati ozbiljnosti zdravstvenog stanja štićenika.

Slijedom toga osnovano je zajedničko inspekcijsko tijelo Ministarstva zdravstva i Ministarstva demografije koje izlazi na teren pa će se više saznati te se sukladno tome i postupati.

Liječnica negativna

Kako Jutarnji list neslužbeno doznaje, epidemiolozi su odahnuli jer je liječnica koja se brine za štićenike na dvije lokacije Doma u Splitu negativna na koronavirus. Naime, postojala je bojazan da se - s obzirom na to da ona jedina obilazi sve štićenike na obje lokacije - zaraza proširila na još veći broj štićenika.

Ministar Beroš najavio je da će za dan-dva štićenici domova koji moraju na česte bolničke terapije, na dijalizu ili na zračenje i kemoterapiju, neko vrijeme biti u bolnici.

- U dogovoru s epidemiolozima dogovoreno je da je mnogo sigurnije da borave u bolnici nego da se svaka dva ili tri dana voze. Tako može lakše doći do proboja bolesti u domove - kaže Beroš. Također je apelirao na ravnatelje bolnica da, koliko god je to moguće, dulje zadržavaju starije kojima je potrebna bolnička njega.

- Bolnice rade na 34 do 40 posto svojih kapaciteta jer je za vrijeme epidemije drukčiji način funkcioniranja, stoga vjerujem da će se moći omogućiti prolongiranje ostanka u bolnici za takve bolesnike, kako bi se pomoglo i njima i njihovim obiteljima kojima se teško brinuti o nepokretnim ili slabo pokretnim ljudima - naglasio je Beroš.

No, činjenica da je od 88 novooboljelih 55 osoba vezano za Dom za starije i nemoćne u Splitu ukazuje na to da je situacija u ostatku zemlje zadovoljavajuća.

Više žena

- Ukupno je dosad oboljelo 1495 osoba. Testirano je 14.612 osoba, od čega su u 24 sata testirane čak 923 osobe. Prvi put od izbijanja epidemije veći je broj zaraženih žena. Razlika je neznatna, odnosno u korist muškaraca ide za 0,8 posto - rekao je ministar Beroš.

Također je izvijestio o novom smrtnom slučaju: 21. umrla osoba je štićenica doma u Splitu, a bile su joj 93 godine i bolovala je od raznih kroničnih bolesti. Na respiratoru su 34 osobe.

Vezano uz hospitalizacije, 343 koronapozitivne osobe na bolničkom su liječenju, a 921 osoba liječi se u vlastitom domu. Oporavila se ukupno 231 osoba.

>

Capak je također upozorio i sve Hrvate koji žive i rade u inozemstvu da se postrožuju mjere za njihov ulazak i izlazak iz zemlje.

Naime, dosad je vrijedilo pravilo da svi koji uđu u Hrvatsku moraju biti 14 dana u samoizolaciji.

No, u slučaju da su u inozemstvu zaposleni i da se na posao moraju vratiti u razdoblju kraćem od 14 dana, bilo bi im dopušteno (ako nisu imali nikakvih simptoma bolesti) da prekinu samoizolaciju i da se vrate na posao.

Vikendi

- Nažalost, neki su tu mjeru zloupotrebljavali i dolazili samo na vikende. Stigli bi u petak i vraćali se u ponedjeljak. Sada nam je profunkcionirao sustav koji objedinjuje sve od granične policije, sanitarne inspekcije do bolnica, tako da više nećemo dopuštati da se napusti zemlja bez dozvole epidemiologa, odnosno da je osoba izbrisana iz samoizolacije - kaže Capak.

Također, u Hrvatsku su se, kaže ministar Božinović, u četvrtak vratila 82 Hrvata iz Austrije, koji su došli u pet autobusa. Svi oni su epidemiološki zbrinuti i izdane su im upute za ponašanje.

Upute za odgovorno ponašanje tijekom blagdana:

- ne posjećujte rodbinu, osobito starije roditelje/rođake

- ne idite u crkvu ili prostore oko nje

- ne čestitajte Uskrs rukovanjem, ljubljenjem ili bilo kakvim fizičkim kontaktom

- ako želite nekome dati ili od nekoga preuzeti hranu, činite to bez kontakta, ostavljanjem kutije pred vratima

- ako izlazite, po svaku cijenu izbjegavajte šetnice, popularna izletišta i parkove

- izbjegavajte trgovine i tržnice

- u svakoj situaciji držite razmak najmanje od dva metra

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:56