ANALIZA NENADA ZAKOŠEKA

Stručnjaci o anketi Jutarnjeg i RTL-a: Zašto građani nakon Mosta spas vide u Živom zidu!

 Dragan Matić / CROPIX / CROPIX

Nenad Zakošek, profesor s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, analizirao je za Jutarnji list rezultate ankete za IV. izbornu jedinicu. Ono što je najzanimljivije u anketi jest činjenica da je Most prepolovio podršku koju je dobio na prošlim parlamentarnim izborima. Zakošek kaže kako nezadovoljni birači Mostu očito traže druge opcije, i to većinom u Živom zidu i SDP-u, što pokazuje da je Mostu bilo naklonjeno više birača ljevice, nego desnice.

- Ti birači nisu se pasivizirali, nego očito traže druge opcije, a najveći bi dio tih prosvjednih glasova otišao Živom zidu. Mostovo biračko tijelo je izrazito mlađe od biračkog tijela SDP-a i HDZ-a pa se okreću Sinčiću - kaže Zakošek.

Značajan je i daljnji pad HDSSB-a u toj izbornoj jedinici. Zakošek smatra da su ti birači možda nezadovoljni strankom zbog afera koje su se povezivale sa Šišljagićem.

- Dio birača je mislio da im HDSSB može osigurati neke pogodnosti u Slavoniji, govorili su u ime osiromašene Slavonije, ali sada vidimo da ta orijentacija slabi - objašnjava Zakošek.

Kada je riječ o odnosu HDZ-a i SDP-a, anketa pokazuje pad popularnosti za najveću desnu stranku te dobar rezultat za SDP. HDZ-u je, naime, jedan mandat upitan, a SDP je na pet mandata, koliko je osvojio i s cijelom koalicijom. Zakošek smatra da je na to utjecala ipak afera Konzultantica.

- Ovo je sada pad HDZ-a jer smo u ranijim anketama vidjeli da im je rejting ostao isti, unatoč slabosti Vlade, ali sada ipak pada zbog te afere - zaključuje Zakošek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:43