PITANJE SIGURNOSTI

Stručnjaci o lubenicama u kombiju: ‘Ovo je propust policije, u vozilu je mogao biti eksploziv‘

Plenković je zbog performansa zatražio da Božinović napravi plan sigurnosti na trgu
 Zeljko Puhovski/Cropix

Premijer Andrej Plenković, neugodno zatečen performansom ispred Vlade u kojem je Ivan Vilibor Sinčić došao pred ulaz u Banske dvore kombijem i iskrcao lubenice, jučer je na početku sjednice Vlade zamolio ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da napravi plan vezano uz sigurnost ispred zgrade Vlade.

- Ovo je moglo biti nešto drugo osim lubenica. Što se tiče demokracije da, što se tiče sigurnosti ponašat ćemo se kao i sve druge zemlje, jer ovoga baš i nema drugdje - uputio je premijer poruku Božinoviću.

Sloboda okupljanja

I na kraju sjednice Vlade imao je potrebu pojasniti da se nisu oni “nešto nasekirali zbog novopečenih eksperata iz poljoprivrede”, nego da treba misliti na sigurnost novinara, građana i prolaznika.

- Nije normalno da se netko zalijeće kombijem neprimjerenom brzinom u suprotnom smjeru pred zgradu Vlade - rekao je.

Ministar Božinović je pak poslije sjednice Vlade najavio da će sigurnosne službe napraviti procjenu da se ovakvi događaji više ne ponavljaju, poštujući slobodu okupljanja, ali da se zaštite građani.

- Nije dobra slika da političari na ovakav način izražavaju svoj stav. Mi smo demokratska država, ali moraju postojati pravila. Vidjet ćemo što će nadležne službe i policija staviti u izvješće o ovom događaju, ali treba u sigurnosnu procjenu ugraditi i ovaj element kako se ovakve situacije ubuduće ne bi događale - poručio je Božinović.

Ozbiljna analiza

Dodao je kako lokacija Markova trga nije nesigurna jer postoje protokoli i načini na koje se procjenjuju sigurnosne ugroze, ali da nitko nije računao s time da ljudi koji se bave politikom mogu biti potencijalna sigurnosna ugroza.

image
Radnici Čistoće čiste Markov trg.
Zeljko Puhovski/Cropix

- Policija je dobila nalog da cijeli događaj sagleda, ne samo s današnjeg aspekta, nego da vidi što može biti zaključak za cijeli ovaj prostor koji je otvoren za prosvjede 2012. Ovo je i turističko središte grada, tu su najvažnije institucije i sigurno da ništa nije prepušteno slučaju. Ravnatelju policije sam i prije sjednice Vlade rekao da treba napraviti ozbiljnu analizu - rekao je Božinović.

Željko Matejčić, stručnjak za sigurnost, slaže se s premijerom i kaže kako je doista u tom kombiju umjesto lubenica moglo biti i pola tone eksploziva i postavlja se pitanje kako je kombi uopće mogao doći u tu štićenu zonu.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Nenajavljen

Taj problem ističu i drugi sugovornici, i napominju kako je to jedno od krucijalnih pitanja te je li taj kombi bio najavljen. Kombi s lubenicama bio je, kažu, u zoni neposredne zaštite štićenog objekta, a u tu zonu nitko ne može doći nenajavljen.

- Ovakva situacija se nije smjela dogoditi i riječ je o propustu policije - jasan je sigurnosni stručnjak Bono Marjanović, te ističe nekoliko bitnih sigurnosnih propusta. Prvo, Markov trg, a posebno ulaz u zgradu Vlade je štićena zona pa je netko trebao zaustaviti kombi prije nego je došao na glavni ulaz.

- Vozač kombija upotrebljavao je zvučne signale poput vozila Hitne pa se postavlja pitanje je li to također smio i hoće li i zbog toga biti sankcioniran, kao i tko će platiti čišćenje Markova trga - pita se Marjanović.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Lubenice su poklon OPG-a iz Rugvice

Inače, kako su nam rekli u Živom zidu, lubenice su iz OPG-a iz Rugvice. Vlasnik, gospodin Boro, dodaju, nije htio uzeti novac za njih. Ovih će dana zaorati minimalno 20 tona lubenica zbog, kako kažu, politike Vlade, a slično će proći i ostale kulture istog OPG-a.

“Ovih dana dijelit ćemo sve što ćemo uspjeti spasiti s polja. Moglo je biti bilo što, na poljima propadaju krastavci, šljive, tikvice, dinje, bundeve. Potpuno je svejedno, svi dijele istu sudbinu. Prije koju godinu to su bile jagode, pa mandarine. Uvozi se meso staro više godina iz stranih robnih zaliha, mljekarstva više nema. Dakle, poruka je samo jedna, ili ćemo nešto učiniti, ili će hrvatska poljoprivreda nestati”, poručuje Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida.

Premijeru pak odgovaraju da on svakodnevno ugrožava prehrambenu, zdravstvenu, ekonomsku, socijalnu, demografsku i svaku drugu sigurnost građana ove zemlje. “Jeste li se vi kao novinar osjećali ugroženo? Vlada koja se boji nekoliko lubenica nema nikakvu budućnost”, kaže Sinčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:07