VELIKA POSKUPLJENJA

Stručnjaci predviđaju strašnu jesen: Od listopada bi struja mogla rasti 30%, voda 50%, plin 76%...

Šest hrvatskih gradova grije se na toplanu, a neslužbeno se govori da bi i ona mogla poskupjeti za 50 posto

Radijator, Ilustrativna fotografija

 Danijel Soldo/Cropix/Cropix

Novinari RTL-a sa stručnjacima su analizirali cijene energenata na tržištu prema kojima će se formirati cijene za kućanstva za najosnovnije režije.

Tako bi od prvog listopada računi za struju trebali narasti za 30 posto. U začarani krug poskupljenja, zbog rasta cijena struje, ulazi i poskupljenje vode za 50 posto.

Izračuni za plin pokazuju još drastičniji skok, za čak 76 posto. Šest hrvatskih gradova grije se na toplanu, a neslužbeno se govori da bi i ona mogla poskupjeti za 50 posto.

Vlada je najavila intervencijske mjere kako poskupljenja ne bi bila ovako velika, a one su u izradi te će biti usvojene na sjednici u rujnu.

"Jasno da mi sad intenzivno radimo kako i na koji način pomoći gospodarstvu, građanima i ostalima da taj cjenovni udar se ne dogodi. Jasno vam je da cijenu električne energije koju hrvatski građani plaćaju je ustvari 57 eura mW. Neka svaki građanin pogleda burzu, prešli smo magičnu brojku, već udaramo i u 600", kazao je Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, za RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. veljača 2024 23:51