NAPETO U ISTRI

Stručnjaci složni oko izborne drame: ‘I listić s opaskom je važeći ako je jasno kome birač daje glas‘

Ustavni je sud nakon prvog kruga izbora istaknuo da se odredbe o načinu ispunjavanja listića ne smiju tumačiti doslovno
Boris Miletić i Danijel Ferić
 Cropix

Glasački listić za izbor župana Istarske županije na kojemu je zaokružen redni broj 2 ispred imena kandidata SDP-a Danijela Ferića, dok je kraj kandidata IDS-a Borisa Miletića kemijskom olovkom ispisana poruka: "Dosta si vladao" te uvredljiva opaska, treba tretirati kao važeći.

Mišljenje je to osobe bliske Ustavnom sudu koja ističe da u vezi s tretiranjem glasačkih listića koji nisu ispunjeni tako da je zaokružen redni broj ispred imena kandidata, postoji uhodana ustavnosudska praksa. A ona kaže da će se svaki glasački listić, neovisno o tome je li ispunjen točno onako kako to zakon propisuje (zaokruživanje rednog broja željenog kandidata) smatrati valjanim ako je popunjen na način da je neupitna volja birača. U slučaju spomenutog listića, ta je volja neupitna i jasno je da je birač svoj glas dao Feriću.

Jedna od zadnjih odluka Ustavnog suda koja se odnosi na pitanje valjanosti glasačkih listića donesena je nakon prvog kruga izbora u Gradu Požegi. U toj se odluci, među ostalim, navodi kako je Ustavni sud naveo da je nesporno da se radnja "zaokruživanja" rednog broja ispred imena i prezimena kandidata za kojega birač glasuje u smislu članka 99. Zakona o lokalnim izborima ne smije tumačiti doslovno sve dok je glasački listić popunjen tako da se na siguran i nedvojben način može utvrditi za kojeg je kandidata glasovao birač.

- Dosadašnja izbornopravna praksa potvrđuje da se i glasački listić na kojem je jasno, uredno i nedvosmisleno označen redni broj, ali u nekom drugom obliku, a ne u obliku pune kružnice, također može smatrati važećim. Glasački listić na kojem postoje različite oznake također se može, pod određenim strogim uvjetima, smatrati važećim - stoji u odluci od 26. svibnja ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. srpanj 2022 03:41