‘SUMRAK RAZUMA‘

Stručnjak o užasu na Platku i ‘driftanju‘ na stazi: ‘To je kriminal s elementima terorizma!‘

Prometni stručnjak Željko Marušić smatra da je BMW ‘sredstvo ubojstva‘ i da bi ga trebalo drugačije tretirati

BMW napadača na Platku

 Riportal/

- Driftanje automobilom je ekstremna zloporaba prometnog sredstva, bez obzira radi li se o prometnici ili je u pitanju skijaška staza, plaža, park, livada... Stoga bi vozače trebalo daleko strože kazniti. Kako? Oduzimanjem vozila jer je to izrazito devijantno ponašanje, mišljenja su stručnjaci s kojima smo razgovarali nakon što su iskočili u prvi plan vozačka bahatost i bezobzirnost na Platku protekle nedjelje.

Zašto policija ne može kazniti pripitog vozača za driftanje na snježnoj padini, gdje se nalaze ljudi, već je to posao komunalnog redara koji samo ispiše kaznu? - pitanje je koje se, opravdano, opetovano nameće u javnosti.

Skijaške staze, plaže, livade, parkovi... nisu prometnice pa samim time krišitelji ne podliježu sankcioniranju po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

- Driftanje na Platku nije prometni problem, već sigurnosni, jer je vozač izašao iz prometnog sustava. Slobodan sam reći, međutim, da je to kriminal s elementima terorizma. Pa taj je auto mogao sletjeli i ubiti ljude. Sumrak razuma i temeljno nefunkcioniranje intelekta. Zašto je to devijantno ponašanje za volanom uglavnom povezano s BMW vozilima? Ne smijemo zatvarati očiti. BMW je idealan za policijske presretače, pogotovo sa stražnjim pogonom. Ta vozila bi trebalo drukčije tretirati pa i uvesti MALUS na osiguranje jer to je sredstvo ubojstva par excellance, ima kinetičku energiju – kaže za Jutarnji list prometni stručnjak Željko Marušić.

Na upit vidi li rješenje u tom problemu, te kako je to tretirano u drugim zemljama, kaže kako bi u tim slučajevima vozilo trebalo vozaču oduzeti trajno.

- Policija vas kazni kad prođete kroz naselje na crveno svjetlo na semaforu, iako nigdje nikoga nije bilo u blizini, a ako nakupite više takvih prekršaja, oduzimaju vozilo. Pa zar treba vozač driftanjem nekoga ubiti da se to onda strože kazni pa i oduzme auto? Da se to dogodilo u Švedskoj, tamo bi završili na psihijatriji, uslijedio bi kazneni progon i oduzeli bi vam auto jer je riječ o devijantnom ponašanju. Naše zakonodavstvo je dobro, ali je tumačenje loše, a blago postupanje policije u kompletnom slučaju Platak potječe druge da krenu istim putem jer kazna je ionako nikakva – dodaje još Marušić.

Naglašava da bi se i poticanje na driftanje u javnom prostoru trebalo zabraniti. Spomenuo je pritom jednu popularnu hrvatsku emisiju u kojoj gostuju poznate osobe i koje prvi puta pred kamerama driftaju i usput dijele svoje dojmove.

- Kad osoba na Korčuli gleda tu emisiju s driftanjem, i poželi uraditi to isto, mislite li da će otići na Grobnik driftati? Neće, jer je predaleko i preskupo. Ostat će na Korčuli i pokušati to isto. Na Platku smo vidjeli da je to bio nastavak te emisije i, sreća, nitko nije poginuo. Međutim, poticanje na driftanje bi trebalo jednako sankcionirati, kao i samo driftanje, zaključio je Marušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:22