ŽARIŠTE U HZJZ-U

Stručnjakinja: ‘Ne znam gdje sam se zarazila, na skupu s dr. Capakom još nisam imala simptome‘

Nije, kaže, bila u inozemstvu, pridržavala se svih mjera zaštite, a dva i pol mjeseca radila je od kuće
 Daniel Kasap/ Pool/Hina

Prvi hrvatski epidemiolog, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, doc. dr. Krunoslav Capak, od četvrtka navečer je u samoizolaciji jer je bio u kontaktu s osobom koja je dan kasnije imala simptome koronavirusa.

Naime, Capak je u ponedjeljak bio na tiskovnoj konferenciji na kojoj se predstavljalo istraživanje o znanju mladih o HPV-u i važnosti cijepljenja protiv te bolesti.

Prva testiranja

Osim Capaka, u samoizolaciji su završile sve osobe koje su bile na tom događanju uključujući njegovu zamjenicu dr. Ivanu Pavić Šimetin te pomoćnicu ministra zdravstva dr. Veru Katalinić Janković.

Također je u samoizolaciji otprije dva dana i zamjenica pročelnika zagrebačkog Ureda za zdravstvo Mirela Šentija Knežević, kao i predsjednica Nacionalnog povjerenstva za dentalnu medicinu dr. Anke Jurišić Kvesić te predstojnik Klinike za ženske bolesti i porodništvo KBC-a Sestara milosrdnica prof. dr. Krunoslav Kuna koji je u to vrijeme bio na godišnjem odmoru pa nije bila potrebno u samoizolaciju slati zdravstvene djelatnike njegove klinike.

Prva epidemiološka testiranja su pokazala da među onima koji su bili na konferenciji Udruge CroMSIC zasad nema zaraženih, ali svi će se morati pridržavati odredbe o 14-dnevnoj samoizolaciji kako bi se izbjegao rizik eventualne zaraze.

Iz HZJZ-a saznajemo da je spomenuti događaj bio organiziran po propisanim mjerama zaštite, uključujući i socijalnu distancu.

Popis sudionika

Nakon što je u četvrtak navečer zaražena osoba obavijestila HZJZ da joj je test na Covid-19 bio pozitivan, napravljen je popis svih sudionika i krenula je epidemiološka obrada. U HZJZ-u naglašavaju da je “zaražena vrlo odgovorno postupila u interesu javnog zdravlja kako bi zaštitila ostale sudionike konferencije”.

“Ne, nisam bila u inozemstvu. Pridržavam se svih zaštitnih mjera, a dva i pol mjeseca radila sam od kuće tako da mi je teško reći gdje sam se zarazila. Možda u dućanu ili u nekom drugom zatvorenom prostoru u kojem je bila i neka zaražena osoba. U utorak navečer shvatila sam da moguće imam povišenu temperaturu. Imala sam samo 37,5, ali odmah sam ujutro, za svaki slučaj, zatražila od svoje liječnice uputnicu za testiranje na koronu. Već u četvrtak sam testirana, a nalaz je ubrzo pokazao da sam pozitivna. Odmah sam obavijestila sve sudionike konferencije i HZJZ jer se u takvim slučajevima mora postupati i odgovorno prema drugima”, opisuje nam situaciju žena koja u ponedjeljak, kad je nazočila konferenciji, nije imala nikakvih simptoma.

“Moja situacija pokazuje kako nije vrijeme za opuštanje i banaliziranje pandemije Covida-19 jer kroz svakodnevne aktivnosti možemo se naći u kontaktu s osobama koje tog trenutka ni same ne znaju da imaju bolest.

Svjesni rizika

Možete biti na istome mjestu u isto vrijeme s nama nepoznatim zaraženim osobama pa da to bude kobno za bilo koga od nas. To se može dogoditi i kad se pridržavamo svih mjera opreza, uključujući fizičku distancu i pranje ruku ili nošenje maski”, kaže osoba zbog koje će dio njezinih kolega završiti u samoizolaciji.

Dodaje da je kao zdravstvena djelatnica vrlo rano prepoznala simptome koji moguće upućuju na koronavirus te da je samoinicijativno u vrlo kratkom roku napravila krvnu sliku i testirala se na Covid-19. Njezina je poruka da i dalje trebamo biti odgovorni i svjesni rizika i da se pri svakoj sumnji moramo javimo svojim liječnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 04:13