NOVA PRAVILA

STRUKA I JAVNOST PODIJELJENI OKO ZABRANE RADA NEDJELJOM 'U kontaktu sam s novim trgovcima koji planiraju ulazak u RH, zaprepastila ih je ova najava'

Gradonačelnik Pule smatra da zabrana nije dobra: “Rad nedjeljom treba adekvatno platiti”
 Bruno Konjević / HANZA MEDIA

Nakon što je Jutarnji objavio informaciju da su ministarstva ovog tjedna započela s projektom u kojem će se analizirati mogućnosti ograničavanja rada nedjeljom, iz Banskih dvora nije bilo službenog komentara.

S druge strane, mišljenja gradonačelnika i šefova trgovačkih lanaca na tu temu su podijeljena. Tako nam je Denis Čupić, predsjednik udruge razvojnih inženjera Hrvatske udruge poslodavaca i prvi čovjek zagrebačkog Westgatea, rekao kako naša zemlja sebi ne može dopustiti “ovakve eksperimente”.

Turistički adut

- Nedjelja trgovačkim centrima nosi oko 20 posto tjednog prometa. Upravo je nedjelja jak turistički adut posebno sjeverne Hrvatske cijele godine, a i Jadrana tijekom ljetne sezone koja generira i dobar dio potrošnje onih koji su došli izvan Hrvatske - rekao je Čupić i dodao kako laganim oporavkom gospodarstva i tržišta niz novih trgovaca gleda Hrvatsku kao podest nove ekspanzije prije svega tekstilne trgovine i potrošačke elektronike.

- Takva ekspanzija unutar godinu i pol može generirati oko 15.000 radnih mjesta, a zabrana nedjelje u korijenu će je zaustaviti - smatra Čupić. Istaknuo je da je “ovih dana u kontaktu s nekoliko novih trgovaca koji planiraju ulazak u Hrvatsku i da su ih najave moguće zabrane rada nedjeljom zaprepastile”.

Navika

Marijan Šuljić, dogradonačelnik Novalje, ističe kako osobno podržava prijedloge koji štite pravo radnika na neradnu nedjelju, ali i da “treba uzeti u obzir činjenicu da smo stvorili naviku ‘izlaska’ u velike trgovačke centre”, zbog čega on smatra da bi oni trebali raditi i nedjeljom.

Mladena Baran Jakelić, pročelnica Ureda gradonačelnika Šibenika, “vjeruje da takva odluka, u turističkom smislu, neće umanjiti atraktivnost destinacije te da će se, u slučaju donošenja odluke o ograničavanju rada nedjeljom, građani i potrošači prilagoditi novonastalim okolnostima”, a njezino mišljene dijeli i Silvia Crnić, zamjenica crikveničkoga gradonačelnika.

Boris Miletić, pulski gradonačelnik, smatra da “nijedna zabrana nije dobra” te ističe da “onome tko želi raditi nedjeljom treba omogućiti rad i za taj rad mora adekvatno plaćen”.

Iz City Centera One poručuju, pak, da će se pridržavati zakonskih propisa, ali da, “s obzirom na to da živimo u tržišnom društvu, trebamo osluškivati tržišne potrebe i njima se prilagođavati”. “Bilo da nedjelja ostane radna ili bude neradna, mi ćemo ga poštivati”, poručuju iz City Centera One.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 08:21