IZMJENA ZAKONA

Struka je protiv toga: Na Aladrovićevu reformu socijalne skrbi stiglo je čak 2400 kritika

Udruge socijalnih radnika nazvale su prijedlog zakonskih izmjena "bleformom" i traže da se pokrene reforma u dogovoru sa strukom

Josip Aladrović

 Boris Kovačev/Cropix

Udruge koje okupljaju socijalne radnike ismijale su prijedloge zakonskih izmjena iz područja socijalne skrbi ministra Josipa Aladrovića nazvavši ih "bleformom", i to nakon što je na javnom savjetovanju, u koje je bilo upućeno čak sedam zakona iz područja socijalne skrbi, stiglo čak 2400 primjedbi stručne javnosti.

Kako je vidljivo iz priopćenja koje su izdale Hrvatska komora socijalnih radnika i Udruga socijalnih radnika, Sindikat socijalnih radnika, Pravni fakultet, organizacije civilnog društva te korisničke udruge koje bi u praksi trebale provoditi socijalnu reformu ministra rada, tvrde, pokopali su u javnoj raspravi predložene promjene, a iz 2400 komentara koji su pristigli tijekom javne rasprave vidljivo je da struka traži zaustavljanje najavljenih izmjena te pokretanje prave reforme u dogovoru sa strukom.

"Struka je jasno rekla što misli o Aladrovićevoj bleformi s više od 2400 primjedbi i prijedloga na sedam zakona. Umjesto da nas posluša i da zajedno kreiramo nasušno potrebne promjene, ministar nam prijeti gašenjem Komora koje daju glas tisućama ljudi koji nose teret sustava na svojim leđima svaki dan. Tako nešto nećemo dopustiti i ići ćemo do kraja u borbi protiv protuzakonitih i protuustavnih prijedloga koje najavljuje ministar", poručio je predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika Antun Ilijaš.

U priopćenju se tvrdi da je struka najviše otpora pokazala prema najavljenom gašenju komora socijalnih radnika, psihologa, socijalnih pedagoga i edukacijskih rehabilitatora te da se ona zalaže za odustajanje od centralizacije sustava kroz gašenje centara za socijalnu skrb i protive se osnivanju Zavoda za socijalni rad i jedinstvenog Obiteljskog centra.

Osim toga, struka nije suglasna niti s najavljenim procesom gašenja obiteljskih domova bez adekvatne alternative i traži hitno rasterećenje od administrativnih poslova jer im to otežava stručni rad.

U priopćenju navode i da se ne slažu s osnivanjem Povjerenstva za pritužbe građana, a što je ministar Aladrović najavio kao jedan od načina otvaranja sustava građanima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:11