PROSVJED NA FFZG-U

Studenti Filozofskog blokirali dekana u uredu, nije mogao van dva i pol sata, zviždali su mu

 EPH

ZAGREB - Grupa studenata, nezadovoljnih što im je uprava Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu uklonila transparente s pročelja fakultetske zgrade, fizički je danas na dva i pol sata blokirala ured dekana Vlatka Previšića.

Događaj su studenti opisali riječima: "Četrdeset studenata zviždi ispred dekanata zbog sustavnog ušutkivanja studenata, koje je svoj krajnji oblik doseglo ovaj vikend kad kad su mučki skinuti i ukradeni transparenti s pročelja zgrade Fakulteta, a koji su kolektivno vlasništvo studenata. Dekan ne želi izaći iz ureda. Oglušio se i na zvižduke."

Zahtijevajući povratak uklonjenih transparenata s natpisima "Eppur si muove", "FFZG protiv klerikalizacije obrazovanja" i "FFZG protiv homofobije", "Što je previše, Previšić je" studenti su prosvjedovali bubnjanjem i zviždaljkama od podneva, zbog čega je, doznajemo, dekan Previšić morao odgoditi oproštajni posjet s japanskim veleposlanikom, najavljen za 13.15 sati. U Uredu dekana to je protumačeno diplomatskim skandalom.

- Pravo je studenata da izražavaju svoja neslaganja i mišljenja na demokratski način, ali pritom se ne može blokirati svakodnevni rad zaposlenika fakulteta i ometati nastavu fizičkim zaprečavanjem. Nije demokracija stvaranje buke, to nije akademski - komentirao je Jutarnjem dekan Previšić.

- Studenti su transparente izvjesili prije mjesec i pol dana a da nisu ni od koga tražili odobrenje. Gotovo ih je već vjetar potrgao. Ipak sam kao čelnik institucije dužan štititi izgled zgrade - objašnjava Previšić.

Studenti koji već više mjeseci protestiraju zbog spornih im ugovora Filozofskog i Katoličkog bogoslovnog fakulteta putem Facebooka su pozvali sve studente i zainteresirane da dođu na sutrašnji "špalir etičke interpelacije". Špalir organiziraju u 10.20 sati pred dekanatom. U isto vrijeme trebala bi se održati sjednica Filozofskog fakulteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 02:19