AFERA S COVID TESTOVIMA

Studenti koji su radili u Filipovom skladištu: ‘Imali smo i natjecanje. Najbrži su dobili separe i tri boce u Ritzu...‘

Već nekoliko mjeseci istražuju se krivotvoreni testovi za covid-19 za koje je navodno odgovoran sin bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika

Filip Mihalić

 Berislava Picek/Cropix/Cropix

Inspektori PNUSKOK-a, PU zagrebačke i PU varaždinske već nekoliko mjeseci istražuju krivotvorene testove za covid-19 za koje je navodno odgovoran Filip Mihalić, 24-godišnjak iz Varaždina, sin bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika Anđelka Mihalića.

Kako je otkrio 24sata, njegova tvrtka Buryen uvozila je originalne testove od licenciranog proizvođača, kineske tvrtke Xiamen Boson Biotech. No, ispostavilo se kako većina sadržaja iz kutije s antigenskim testom nije pakirana niti proizvedena u originalnoj tvornici u Kini, nego u Istanbulu te jednom varaždinskom skladištu.

- Upute su bile ovakve: Otvori test, izbaci upute, ubaci strane upute, zatvori test. Mijenjali smo uputstva s nekog jezika s uputstvima koja su bila na španjolskom, portugalskom i nekom slavenskom jeziku. Jednom su održali natjecanje u kojem smo se podijelili u ekipe. Ekipa koja je imala najviše tih složenih testova dobila je separe i tri boce po izboru u Ritzu u Zagrebu, govori za 24sata jedan od studenata koji su bili zaposleni u skladištu u blizini Varaždina u kojem je tvrtka Buryen držala zalihe Covid testova.

- Satnica nam je bila 45 kuna, a sve što smo radili jest da smo mijenjali upute tih testova i pakirali ih u kutije. Testovi su dolazili u velikim kutijama i onda smo mi u svakom pojedinačnom testu zamijenili upute. Plaće su izdavala neka dva lika koji su bili ili stariji studenti ili frendovi od glavnog lika - dodaje drugi.

- Mogao si raditi do devet navečer. Od 8-9 ujutro do 8 navečer mogli smo biti tamo. Pauze su bile svaka 2-3 sata i naručili bi nam pizze. A glavni lik i njegova cura tu i tamo bi došli i samo pili u nekom uredu u tom skladištu - opisuje za 24sata student.

U Mihalićevu testnom kompletu iz Kine, kako je objavio portal 24 sata, zapravo je samo odgovarajući štapić za testiranje, dok su dijelovi dvojbenog podrijetla stizali u Hrvatsku iz Turske, a prepakiravali su ih u Varaždinu. Mihalić je, inače, 2019. optužen za krivotvorenje novca, a prije nekoliko mjeseci prijavljen je i za prijetnje te silovanje.

Ovaj mladi poduzetnik strastveni je ljubitelj luksuza, pa tako vozi bijeli Lamborghini Huracan, koji vrijedi najmanje 350.000 eura. Luksuzno vozilo čak ima i registarske oznake s njegovim inicijalima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:49