NIKOME SE NE ISPLATI

Studenti u Koprivnici izgubili strpljenje: Ukinuli su nam menzu, gladujemo po osam sati, živimo na pecivima

KTC je odustao od menze jer im se zbog inflacije ne isplati pružati uslugu, a na novi natječaj se nitko nije javio unatoč popustima
 Davor Pongracic/Cropix

Studenti Sveučilišta Sjever Koprivnica dočekali su novu akademsku godinu bez studentske menze. Kako su izdvojeni iz središta grada ovise isključivo o jednoj pekari i automatima s grickalicama u zgradi, i doslovno, tvrde, gladuju pa su pokrenuli peticiju za povratak menze.

U čemu je problem? Dosadašnji pružatelj usluge dovoza toplih obroka KTC, raskinuo je ugovor, iako je sa sveučilišnim centrom Koprivnica ugovor imao na još godinu dana. Točan razlog o zatvaranju menze zna Sveučilište Sjever, točnije rektor sveučilišta, Marin Milković.

- Dosadašnji pružatelj usluga KTC je, nažalost, bio primoran raskinuti ugovor zbog toga što su cijene namirnica, energenata i radne snage otišle gore, a Pravilnik o studentskoj prehrani je isti već godinama. No, Sveučilište Sjever i Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji sa Studentskim zborom intenzivno traže rješenje ovog gorućeg problema. Postoji nekoliko opcija i sigurni smo da ćemo uskoro pronaći najbolje rješenje u korist naših studenata i svih djelatnika Sveučilišta Sjever, odgovoreno nam je u službenom mailu.

image

Sveučilište Sjever u Koprivnici

Koprivnica.hr/

Potvrđeno je i da je početkom lipnja KTC najavio raskid ugovora, a već krajem kolovoza raspisan je natječaj za novog pružatelja usluge dovoza toplih obroka, međutim na natječaj se nitko nije javio. Problem je kažu u inflaciji, jer su cijene značajno otišle gore, a potpore ministarstva su preniske.

Upravo zbog toga smo provjerili kolike su potpore Ministarstva znanosti i obrazovanja. Podaci o visini potpore stoje u Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata. Prema članku 10. stavka 1., potporom Ministarstva podmiruje se 71,24% obračunske cijene meni obroka i pojedinačnih jela sastavnica meni obroka i 50% obračunske cijene pojedinačnih jela i drugih prehrambenih proizvoda koji nisu sastavnice meni obroka.

Međutim u pravilniku stoji i kako će od 2015. godine Ministarstvo za svaku kalendarsku godinu, po donošenju Državnog proračuna i uzimajući u obzir u njemu osigurana sredstva za prehranu studenata donositi posebnu odluku o visini potpore iz stavka prvog članka.

Prema posljednjim podacima postoje bitne razlike u novčanim svotama koje ministarstvo izdvaja za pojedina sveučilišta.

Tako, za 5200 studenata Sveučilišta Sjever, ministarstvo izdvaja 36.000.000 kuna, međutim za studente u Dubrovniku gdje ih je upisano svega 1600 studenata, pokriva se svota od 48.500.000 kuna. Sveučilište u Koprivnici, nadmašila je i Pula koja ima upisanih 3700 studenata, a ministarstvo pokriva troškove od 57.000.000 kuna. Najveća razlika je prikazana za sveučilište u Zadru gdje se za 200 studenata manje, odnosno 5000 studenata izdvaja 122.000.000 kuna, što je trostruko više od novaca koje dobiva Sveučilište Sjever, kojeg je upisalo nikad više studenata.

image
Davor Pongracic/Cropix

- Upoznati smo s navedenim problemom i očekujemo od predstavnika sveučilišta konstruktivna i provediva rješenja ovog problema koja ćemo ukoliko budu takva sigurno podržati. Budući da je na navedenoj lokaciji uslugu prehrane pružao privatni pružatelj usluge prehrane KTC koji istu uslugu pruža i studentima u Bjelovaru, Ministarstvo je predložilo predstavnicima Sveučilišta Sjever da smanje cijenu najma prostora na minimum koju su naplaćivali pružatelju usluge kako bi se ponovno organizirala prehrana studenata na navedenoj lokaciji- oglasio se o svemu Ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs.

Nezadovoljstvo se počelo širiti jer su studenti počeli shvaćati da menza nije zatvorena samo privremeno. Zbog ove problematike reagirao je i Studentski zbor Sveučilišta Sjever gdje članovi potvrđuju da je Sveučilište prebacivalo odgovornost na Ministarstvo znanosti i obrazovanja jer smatraju da se za njih izdvaja premalo novca, no članovi i studenti pokušavaju shvatiti zašto sveučilište odmah nije reagiralo već dok je stvar eskalirala.

Na sastancima koji su uslijedili dogovoreno je da MZO na prijedlog Vlade RH poveća iznos subvencioniranog dijela obroka za 20%, da bi potencijalnim partnerima pružanje usluge ponovno bilo isplativo. Dodatnu financijsku potporu ponudili su i Sveučilište Sjever, kao i Studentski centar Varaždin. Sjever se obvezao spustiti cijenu najma za 30 posto.

- Cijena zakupnine prostora sigurno nije problematična niti upitna, a dokaz tome je naša spremnost da u sljedeći natječaj stavimo cijenu zakupnine u iznosu od 1 kn - javljaju iz Sveučilišta Sjever.

image
Davor Pongracic/Cropix

Treba međutim uzeti u obzir vrijeme koje će biti potrebno za pronalaženje pružatelja usluge dovoza toplih obroka u studentsku menzu, što će i kako dogovoriti Sveučilište Sjever i MZO. Upravo zbog želje da se stvari što prije pokrenu, među studentima ovoga sveučilišta krenule su peticije za vraćanje menze. Studenti se žale da nemaju puno izbora jer je sveučilište udaljeno od samog centra grada, tako da će do tada morati kupovati peciva iz obližnje pekare, ili grickalice iz aparata koji se nalazi u zgradi sveučilišta.

Kontaktirali smo i gradonačelnika Koprivnice, Mišela Jakšića koji nam potvrđuje da je upoznat s problematikom, međutim Grad Koprivnica nema ništa sa studentskom menzom, već su samo ustupili zgradu u nadležnost Sveučilišta Sjever kako bi se izgradio adekvatan prostor za prehranu studenata.

- Smatram da je veliki problem što je menza kao glavni izvor našeg hranjenja zatvorena jer raspored na fakultetu zna biti vrlo složen i studenti su po osam, nekad čak i više sati na fakultetu. Jedini izvor hranjenja je pekara koja i nema prevelik izbor, uz to pekarski proizvodi nisu pošten obrok koji je potreban za kvalitetno razmišljanje.- požalila se studentica Lira, s nadom da će što prije otvoriti studentsku menzu.

Rješenje se još uvijek čeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:28