BESPLATNO OBRAZOVANJE

Studenti završili prosvjed: Filozofski neće naplaćivati školarine, od Ministarstva traži uplatu 5,5 milijuna kuna

Onim studentima koji su već uplatiti školarine novac će se vratiti ukoliko Ministarstvo uplati ranije spomenuta sredstva
 Tomislav Kristo/CROPIX

ZAGREB - Studenti Filozofskog fakulteta deblokirali su danas referadu nakon što je Vijeće fakulteta odlučilo kako do parlamentarnih izbora neće naplaćivati participacije u školarinama od studenta.

Međutim, Vijeće Fakulteta isto tako traži da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa preuzme te obveze i omogući svim redovitim studentima I., II. i III. godine javno financirano obrazovanje, rekao je danas na novinskoj konferenciji dekan Fakulteta Damir Boras.

Odluku o deblokadi referade donio je još sinoć plenum Filozofskoga fakulteta . No, studenti ističu da neće odustati od borbe za potpuno javno financiranog obrazovanja.

- Ako nas vladajuće strukture odluče ignorirati, studenti i fakultet znat će odgovoriti na pravi način. Mi znamo za što se borimo i od borbe za bolju budućnost svih nas nećemo odustati - stoji u priopćenju plenuma.

Dekan Boras danas je podsjetio na zaključke jučerašnje sjednice Vijeća Filozofskog fakulteta među kojima se nalazi i zahtjev da Ministarstvo održi javno dana obećanja, a ne da se ograničava na formalno-pravne potpisane obveze koje su javnosti uglavnom nerazumljive te da omogući svim redovitim studentima prve tri godine preddiplomskog studija javno financirano obrazovanje.

- Filozofski fakultet neće studentima naplaćivati participacije u školarinama, već tražimo da Ministarstvo svoja obećanja održi do roka izbora u prosincu 2011. - rekao je Boras.

Dodao je i kako se nada će Ministarstvo potrebna financijska sredstva, a riječ je o 5,5 milijuna kuna, uplatiti do postavljenog roka u prosincu jer do tada Fakultet može troškove podnijeti.

- Smatramo da novca ima jer ga je trebalo pripremiti za ostvarenje zakona iz područja visokog školstva. Fakultet ne odustaje od tih sredstava jer bi to ugrozilo naše stabilno poslovanje - istaknuo je Boras.

Sve prijave studenata za upis će se primati, naglasio je dekan Filozofskog, a oni studenti će imati sva prava koja se odnose na studiranje i pohađanje nastave. Onim studentima koji su već uplatiti školarine novac će se vratiti ukoliko Ministarstvo uplati ranije spomenuta sredstva.

Boras je izjavio i kako se financijsko stanje Fakulteta u posljednje dvije stabiliziralo nakon što je prije toga bio značajan minus na računu, ponajviše zbog izgradnje knjižnice.

- Osnovni problem je premalo ulaganje u obrazovanje, a što je investicija u hrvatsku budućnost. Sa sadašnjim stanjem veliki dio mladih neće moći studirati i dobiti najveću stručnu spremu što će značiti i padanje hrvatske konkurentnosti u odnosu na Europsku uniju - zaključio je Boras.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:43