ODLUKA IH ŠOKIRALA

Studentima prava u Zagrebu povisili školarinu za 20 posto i dali im samo 2 radna dana da plate

“Nismo mogli smanjiti školarine jer nam je u potresu stradao veći broj objekata”, tvrde na fakultetu
 Ranko Suvar/Cropix

Izvanredni studenti Pravnog fakulteta prilično su se šokirali kad su u subotu saznali uvjete za upis u više godine: usprkos njihovim peticijama da se iznosi školarine, zbog situacije s koronom i posljedicama potresa nešto smanje, dočekala ih je odluka o povećanju iznosa školarine za 20 posto.

Odnosno, umjesto 100 kuna po ECTS bodu, u subotu su saznali da će školarina za izvanredne studente iznositi 120 kuna po bodu, a posebno ih je iznenadio rok za uplatu novca.

Točnije, školarine prema odluci fakultetskog vijeća moraju uplatiti najkasnije do 23. rujna, što znači da im je Uprava fakulteta dala ukupno četiri, odnosno dva radna dana za uplatu školarina, s obzirom na to da su do 23. rujna bila i dva dana vikenda.

Predlagali olakšice

Kako je za Jutarnji list ispričao predsjednik Studentskog zbora Boris Rajić, fakultetsko vijeće Pravnog fakulteta održano je 16. rujna kad su predstavnici studenata Upravi predlagali olakšice za upis na više godine studija, uglavnom zbog loše ekonomske situacije brojnih studenata uslijed korone, ali i zbog nedavnog potresa u Zagrebu.

“Naši prijedlozi da se studentima s lošim materijalnim stanjem izađe ususret uglavnom su odbijeni, a iako se na sjednici nije govorilo o poskupljenju članarine za izvanredne studente, u subotu nas je dočekala takva odluka. Iskreno, ona je bila sročena na način da vjerujem kako mnogi profesori koji su za nju glasali uopće nisu znali da glasaju za poskupljenje članarine”, povjerio nam se Rajić.

Predsjednik Studentskog zbora pojašnjava da su studenti nakon odluke koja je objavljena u subotu šokirani, posebno s obzirom na to da nitko izrijekom na fakultetskom vijeću, tvrde, nije spominjao poskupljenje školarina, a predstavnici studenata u subotu su stoga na odluku Vijeća uložili suspenzivni veto, za koji ne znaju hoće li biti prihvaćen.

“Dekan ga može i ne mora prihvatiti”, kazao nam je Rajić, a jučer je stigla i neslužbena informacija da je dekan fakulteta Igor Gliha odbio veto, iako službenu potvrdu o ovome nismo uspjeli dobiti s obzirom na to da se Gliha nije javljao na naše pozive tijekom subote i nedjelje.

Osim toga, službeno od Uprave fakulteta tako nismo mogli dobiti ni podatak kako je došlo do odluke o poskupljenju školarine, kao i zašto su rokovi za uplatu školarine ove godine navodno znatno kraći nego prijašnjih.

Zakašnjela reakcija

Neslužbeno, međutim, od izvora na Pravnom fakultetu doznajemo da odluka o poskupljenju školarine za izvanredne studente nije sporna jer je ona izglasana natpolovičnom većinom, a tvrdi se čak i da je odluku o poskupljenju školarine potpisao i dobar dio studentskih predstavnika u Vijeću pa naši sugovornici bunt studenata shvaćaju kao zakašnjelu reakciju i pokušaj dijela predstavnika studenata da se “operu” pred studentskom populacijom.

Na rate

Dodatno, naši izvori tvrde da studenti nemaju razloga strepiti nad kratkim rokovima za uplatu školarine jer, tvrde, Uprava fakulteta svake godine dopusti i naknadne uplate pa će tako biti i ove.

“Želja je bila da nastava krene 25. rujna i da se do tog trenutka upiše što veći broj studenata”, tvrdi naš izvor.

Dodaje također da su ove godine studentima koji plaćaju školarinu izašli ususret tako da su im dopustili veći broj rata, njih osam, s time da je posljednja rata na redu u lipnju 2021.

“Nismo mogli udovoljiti željama da se smanjuju školarine jer se fakultet, među ostalim, financira iz školarina, a novac nam je potreban i zbog toga što nam je u potresu stradao veći broj objekata”, tvrde na fakultetu.

NIJE PRVI SUKOB

Krajem kolovoza slali peticiju Upravi

Inače, ovo nije prvi “sukob” između Uprave fakulteta i studenata koji su još krajem kolovoza Upravi faksa poslali peticiju koju je tada potpisalo 1300 studenata, a sa šest zahtjeva i jasnom porukom da bi fakultet što prije trebao popraviti komunikaciju sa studentima.

Tražili su, među ostalim, da se odluka o načinu izvođenja nastave donese najkasnije do 4. rujna, zatim smanjivanje uvjeta na upis na višu godinu na 44 ECTS boda, mogućnost plaćanja školarina u ratama za sve studente.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:55