RASTROŠNI PREDSJEDNIK

Studentski zbor smijenio Mihovila Miokovića zbog nesavjesnog upravljanja novcem i rušenja ugleda

Nepovjerenje mu je izglasano natpolovičnom većinom glasova, odnosno s 28 za i dva suzdržana
Mihovil Mioković
 Facebook

Skupština Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu smijenila je dosadašnjeg predsjednika Mihovila Miokovića, objavljeno je u četvrtak na Facebook stranici Zbora koji je opoziv zatražio zbog narušavanja njihova ugleda i nesavjesnog upravljanja njihovim financijama.

Nepovjerenje mu je izglasano natpolovičnom većinom glasova, odnosno s 28 za i dva suzdržana, te je za v.d. predsjednika Studentskog zbora izabran najstariji član skupštine Marko Mimica koji će voditi Zbor do izbora novog predsjednika.

"Vjerujemo da će novi saziv Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu biti još aktivniji u provođenju projekata i transparentniji od samoga početka te da se ovakva situacija u Studentskom zboru više nikada neće ponoviti", dodaje se.

Ranije su objavili da nisu bili upoznati s nerazumnim i nepriličnim trošenjem na račun Studentskoga zbora koje je predsjednik samostalno odobravao. Skupština Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu odobrila je jedino financiranje audio-vizualne opreme te, kako su naveli, niti jedna druga stavka nije bila potvrđena od strane Skupštine Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Sporne stavke, istaknuto je, također nisu bile uvrštene u financijski plan niti u prenamjenu proračuna izglasanu na sjednici Skupštine 14. travnja 2021. godine. Osim stavki “Hoodice sa štikanim logotipom za Zdravo sveučilište” i “Saramonic VmicLink5 3TX+RX” nabavljena oprema nije se koristila za potrebe provedbe projekata Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu niti su voditelji projekata tražili njihovo financiranje.

Članovima Studentskog zbora bili su dodijeljeni promotivni materijali, no članovi nisu bili upućeni u nabavljenu količinu kao i cijenu navedenih promotivnih materijala. U lipnju 2021. godine predsjednik Studentskog zbora samostalno je, ustvrdili su, naručio dodatne promotivne materijale u iznosu od 185.869,06 kn bez odobrenja Skupštine i informiranja kolega.

"Ovim sramotnim poslovanjem i našom neupućenošću (ali ne zbog nezainteresiranosti, već zbog Predsjednikove oholosti da djeluje sam), neupitno je, i potpuno opravdano, narušen ugled studentskih predstavnika. Obvezujemo se djelovati potpuno javno i transparentno kako bi se povjerenje u studentsko predstavništvo u što bližoj budućnosti povratilo", dodaju.

Mioković je u ponedjeljak na svom Facebook profilu, u sklopu najave kandidature za reizbor za predsjednika Studentskog zbora, objavio sve fakture koje je potpisao u svom mandatu, kako bi njegov rad bio transparentan.

Međutim, mediji su proučivši račune zaključili kako je 700.000 kuna Mioković "spiskao" na skupe mobitele i laptope, kamere, individualni komunikacijski trening, uredsku opremu i promotivni materijal, dok je račune slao na potpis prorektoru za poslovanje Sveučilišta Tonćiju Lazibatu. U razgovoru s medijima, Mioković je poručio da stoji za svojih odluka.

Lazibat je medijima podsjetio da financijski plan trošenja sredstava Studentskoga zbora donosi Skupština Studentskoga zbora, a potvrđuje sveučilišni Senat. Istaknuo je da su za odgovorno i namjensko trošenje sredstava u skladu s financijskim planom odgovorna tijela Studentskoga zbora, odnosno Skupština, predsjedništvo i predsjednik. Stručne službe rektorata Sveučilišta u Zagrebu, istaknuo je, odgovorne su pak da se poslovni računovodstveni procesi provode transparentno i u skladu s zakonskim propisima.

Mladež HDZ-a u srijedu je najavila pokretanje stegovnog postupka vezanog uz daljnje članstvo u stranci Miokovića, a on je u četvrtak podnio u zahtjev za ispisom jer, kako je istaknuo, ne želi biti dodatni teret stranci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2022 10:05